ew.sa 15.05.03, 08:54 Czy nowo zakupiony powojnik ( 3 pędy ok 70 cm i kilka małych pąków) należy przyciąć od razu czy dopiero wczesną wiosną przyszłego roku ? Dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
maciekwiercinski wejdź na: www.clematis.com.pl 19.05.03, 03:20 ew.sa napisała: > Czy nowo zakupiony powojnik ( 3 pędy ok 70 cm i kilka małych pąków) należy > przyciąć od razu czy dopiero wczesną wiosną przyszłego roku ? > Dziękuję za odpowiedź Odpowiedz Link Zgłoś
ew.sa Re: wejdź na: www.clematis.com.pl 21.05.03, 10:06 Znam te stronkę , bardzo ciekawą , ale odpowiedzi na moje pytanie tam nie znalazłam. Mam wątpliwosci co do przycinania teraz, w maju, w sytuacji ,gdy są juz na powojnikach duże pączki, a wiec moje pytanie jest ciagle akualne. Odpowiedz Link Zgłoś
ikusia2 Re: Powojnik 21.05.03, 10:26 Ja w ubiegłym roku kupiłam podobnie jak Ty w tym terminie i nie przycinałam. Przycięłam go dopiero w tym roku jakoś w połowie marca. Bardzo ładnie się rozrasta. I. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Powojnik 21.05.03, 21:18 Witam na forum Gazety! Powojników sadzonych w innej porze roku niż wczesna wiosna nie tniemy. Można im nieco skrócić pędy aby lepiej się rozkrzewiły i szybciej przyjęły, ale wiele osób tego nie robi a one i tak rosną. Powojniki kwitnące wiosną (czyli na pędach ubiegłorocznych), tniemy po kwitnieniu – ścinając pędy na których pojawiły się kwiaty. Stymuluje to powtórne kwitnienie jesienią. Powojniki kwitnące na pędach tegorocznych czyli jesienią – tniemy w marcu przed rozpoczęciem wegetacji. Skracamy wówczas wszystkie pędy na około 30 cm nad ziemią. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś