16.05.03, 19:20
Mam begonię doniczkową, taką domową, liście na całej powierzchni ma
chropowate i z tych gruzełków wyrastają włoski. Napisałam: mam, ale ja
właściwie próbuję ją mieć. Posadziłam ją z zaszczepki jakiś rok temu, owszem
przyjęła się, tylko że co wypuści liść i ten liść trochę podrośnie, to po
jakimś czasie zaczyna od brzegów czernieć i usychać. Przez cały czas stan
jest taki sam: 2-3 liście średniej wielkości czerniejące i parę nowych, które
odbijają od ziemi. A ostatnio jeszcze na tych podrastających liściach zaczęły
się pojawiać białe plamy, jakby mączniak. Czy istnieje mączniak begonii,
dlaczego liście czernieją i w ogóle o co jej chodzi? Była w kuchni przy oknie
pn, teraz przestawiłam do sypialni gdzie jest trochę więcej światła i nie ma
oparów gazu itp, ale nic nie pomogło. Pomocy!
Obserwuj wątek
    • ptasik Re: begonia 16.05.03, 21:39
      Nie wiem co jest Twojej, bo jestem tylko amatorem, ale być może pocieszę Cię tym, że ja ze swoimi tez walczę od lat :-((((
      Pierwszą odrośniętę , cudowną wielką załatwiła tłusta plamistość liści. Płakać mi się chciało z żalu i ze złości . I pomyśleć, że sadzonkami od niej obdarowałam wszystkich swoich przyjaciół , którzy też lubią kwiaty.
      Na szczęście dla mnie też dwie zostały, ale jak one wyglądają :-((( trzymam je z sympatii do begonii - dużych, normalnych rozmiarów liści zostały im po trzy, z pozasychanymi brzegami . Pozostałe malutkie, mizerne. ALe ponieważ obie mają dzieci :-) łudzę się, że są zdrowe i dolega im tylko brak światła.
      Begonie to bardzo wrażliwe kwiaty, trzeba uważać na wiele czynników. Bardzo im szkodzi np. zraszanie liści lub zbyt wysoka wilgotność powietrza. Atmosfera kuchni też jej nie za bardzo sprzyja.
      Życzę Ci powodzenia w pielęgnacji tego pięknego kwiatka

Pozdrawiam
      Katula
    • jerzy.wozniak Re: begonia 21.05.03, 21:26
      Witam na forum Gazety!
      Begonie są w dzisiejszych domach roślinami kłopotliwymi w uprawie. Wymagają
      bowiem widnych ale nie słonecznych miejsc oraz wysokiej wilgotności powietrza.
      Nadmiernie podlewane szybko gniją, szczególnie liście. Roślina ta bowiem nie
      wymaga mokrego podłoża, ale wilgoci w powietrzu! Nie znoszą tez przeciągów,
      ciemnego miejsca z dala od okna i ubogiego podłoża. Rośliny te gdy się dobrze
      ukorzenia wymagają częstego dokarmiania i żyznej przepuszczalnej ziemi.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka