Dodaj do ulubionych

drzewko z margaretek

16.04.07, 13:00
czy margaretki to kwiaty wieloletnie? Jakich warunków wymagają? Czy jeszcze
można je sadzić, chodzi mi o drzewko.
Obserwuj wątek
    • podyanty Re: drzewko z margaretek 16.04.07, 13:50
      donetta napisała:

> czy margaretki to kwiaty wieloletnie? Jakich warunków wymagają? Czy jeszcze
      > można je sadzić, chodzi mi o drzewko.
      Czy chodzi Ci o African Daisy Bush ?
      • hke Re: drzewko z margaretek 16.04.07, 15:02
        podyanty napisała:

> Czy chodzi Ci o African Daisy Bush ?
        Przypiszczam, ze chodzi jej o Chrysanthemum frutescens.
        • donetta Re: drzewko z margaretek 16.04.07, 16:23
          sama nie wiem, widziałam śliczne drzewko z margarytek w obi. Kwiaty tworzyły
          pokaźną kulę. Musiałabym zerknąć przy okazji. Nie wiem własnie, czy to wogóle
          można wysadzić do ogrodu, czy jednak musi być w donicy i na zimę wnosić do domu.
          • lady_xanax Re: drzewko z margaretek 16.04.07, 16:34
            mnie też intersuje ta roślinka, zawsze mi się strasznie podobała w czasopismach. Ktoś posiada?
          • podyanty Re: drzewko z margaretek 16.04.07, 16:42
            Takie?

tiny.pl/drqp
            Mysle, ze w PL trzeba te rosliny traktowac jak jednoroczne.
        • gabula777 Re: drzewko z margaretek 16.04.07, 16:37
          Chrysanthemum frutescens jest rośliną wieloletnią,ale do zimowania potrzebuje
          bardzo jasnego i chłodnego miejsca(chłodna szklarnia)bo poobsycha od dołu i
          zostaną tylko zielone czubki.Miałam go przez kilka lat z rzędu,ale z braku
          odpowiednich warunków do zimowania,co roku na wiosnę robiłam z tych czubków
          sadzonki pod folią.Łatwo się ukorzeniają ,ale muszą być nieco zdrewniałe i
          potraktowane ukorzeniaczem.Zawsze miałam go w formie krzewu(3 sadzonki w jednej
          doniczce) i co roku nowy,bo bardzo szybko rozrasta mu się bryła korzeniowa i był
          kłopot z coraz większą donicą.W ciągu lata najlepiej rośnie w słoncu i lekkim
          półcieniu,ale trzeba bardzo dbać ,aby miał dość wody.Niektórzy polecają też
          obcięcie go na zimę,ale na wiosnę wyrastają wątłe pędy i długo wygląda mało
          atrakcyjnie.
          • gabula777 Re: drzewko z margaretek 16.04.07, 16:42
            Można posadzić go w gruncie,ale trzeba potraktować go wtedy jak jednoroczny,bo
            jesienią będzie kłopot z powtórnym przeniesieniem do donicy,a zimy niestety nie
            przeżyje w gruncie.Można też doniczkę wkopać w ogrodzie.
            • donetta Re: drzewko z margaretek 16.04.07, 17:02
              tak, właśnie białe kwiaty z żółtym okiem. Dziękuję wszystkim za podpowiedź.
              Margarytki prezentują się pięknie, boję się tylko, że jak kupię, nie przetrwają
              u mnie zimy.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka