donetta 16.04.07, 13:00 czy margaretki to kwiaty wieloletnie? Jakich warunków wymagają? Czy jeszcze można je sadzić, chodzi mi o drzewko. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
podyanty Re: drzewko z margaretek 16.04.07, 13:50 donetta napisała: > czy margaretki to kwiaty wieloletnie? Jakich warunków wymagają? Czy jeszcze > można je sadzić, chodzi mi o drzewko. Czy chodzi Ci o African Daisy Bush ? Odpowiedz Link Zgłoś
hke Re: drzewko z margaretek 16.04.07, 15:02 podyanty napisała: > Czy chodzi Ci o African Daisy Bush ? Przypiszczam, ze chodzi jej o Chrysanthemum frutescens. Odpowiedz Link Zgłoś
donetta Re: drzewko z margaretek 16.04.07, 16:23 sama nie wiem, widziałam śliczne drzewko z margarytek w obi. Kwiaty tworzyły pokaźną kulę. Musiałabym zerknąć przy okazji. Nie wiem własnie, czy to wogóle można wysadzić do ogrodu, czy jednak musi być w donicy i na zimę wnosić do domu. Odpowiedz Link Zgłoś
lady_xanax Re: drzewko z margaretek 16.04.07, 16:34 mnie też intersuje ta roślinka, zawsze mi się strasznie podobała w czasopismach. Ktoś posiada? Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: drzewko z margaretek 16.04.07, 16:42 Takie? tiny.pl/drqp Mysle, ze w PL trzeba te rosliny traktowac jak jednoroczne. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: drzewko z margaretek 16.04.07, 16:37 Chrysanthemum frutescens jest rośliną wieloletnią,ale do zimowania potrzebuje bardzo jasnego i chłodnego miejsca(chłodna szklarnia)bo poobsycha od dołu i zostaną tylko zielone czubki.Miałam go przez kilka lat z rzędu,ale z braku odpowiednich warunków do zimowania,co roku na wiosnę robiłam z tych czubków sadzonki pod folią.Łatwo się ukorzeniają ,ale muszą być nieco zdrewniałe i potraktowane ukorzeniaczem.Zawsze miałam go w formie krzewu(3 sadzonki w jednej doniczce) i co roku nowy,bo bardzo szybko rozrasta mu się bryła korzeniowa i był kłopot z coraz większą donicą.W ciągu lata najlepiej rośnie w słoncu i lekkim półcieniu,ale trzeba bardzo dbać ,aby miał dość wody.Niektórzy polecają też obcięcie go na zimę,ale na wiosnę wyrastają wątłe pędy i długo wygląda mało atrakcyjnie. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: drzewko z margaretek 16.04.07, 16:42 Można posadzić go w gruncie,ale trzeba potraktować go wtedy jak jednoroczny,bo jesienią będzie kłopot z powtórnym przeniesieniem do donicy,a zimy niestety nie przeżyje w gruncie.Można też doniczkę wkopać w ogrodzie. Odpowiedz Link Zgłoś
donetta Re: drzewko z margaretek 16.04.07, 17:02 tak, właśnie białe kwiaty z żółtym okiem. Dziękuję wszystkim za podpowiedź. Margarytki prezentują się pięknie, boję się tylko, że jak kupię, nie przetrwają u mnie zimy. Odpowiedz Link Zgłoś