Dodaj do ulubionych

białe dzwonki

07.05.07, 22:06
Może ktoś wie, jak nazywa się roślina, która ma jasnozielone liście i łodygi
oraz biale dzwonki ( trochę płaskie i jakby przyklejone do łodygi)? Wysokość
ok. 0,5 metra, kwitnie dość wcześnie, może maj-czerwiec. Jest śliczna ale nie
znam nazwy.
Obserwuj wątek
    • marbor1 Re: białe dzwonki 07.05.07, 22:19
      Może chodzi o platykodon, lub inaczej rozwar wielkokwiatowy. Ale te kwitną na
      biało, niebiesko i różowo.
      • zastepowa Re: białe dzwonki 07.05.07, 23:45
        A może dzwonek brzoskwiniolistny, ale on chyba jest wyższy.
        • horpyna4 Re: białe dzwonki 08.05.07, 09:13
          Opis jest ciut za mało precyzyjny. Jakie liście toto ma i jaki kształt pąków?
          Bo może to być zarówno biały dzwonek brzoskwiniolistny, jak i biały platykodon
          (którego nazwa oznacza dosłownie "płaski dzwon"). I na pewno znalazłoby się
          jeszcze parę innych pasujących do tego opisu roślin.
          • gabula777 Re: białe dzwonki 08.05.07, 09:41
            Ja chyba wiem o jaką roślinę chodzi i też chciałabym wiedzieć co to
            takiego.Spotkałam ją kiedyś w starym ogrodzie u sióstr zakonnych,była tam tego
            cała grządka.Roślina jest bardzo podobna do dzwonka brzoskwiniolistnego(chyba
            jakaś stara odmiana),ale jest niższa,kwitnie nieco wcześniej i kwiaty jak u
            tamtego dzwonka,tylko osadzone gęściej.Siostry używały jej do ozdoby
            ołtarza,dostałam nawet sadzonkę, ale mi zmarniała,bo było to w okresie
            kwitnienia i troszkę była źle wykopana.
            • gabula777 Re:Horpyno 08.05.07, 12:14
              Mnie chodzi o coś takiego
              fotoforum.gazeta.pl/3,0,428525,2,89.html
              • petronika1 ostróżka??? 08.05.07, 18:52
                Czy to nie jest roslina popularnie zwana Ostróżką? Kwiaty mogą być białe,
                niebieskie lub filetowe. Dosyć wysoka.

ale pewnie się mylę, jestem początkującą "działkówką" ;-)
                • marbor1 Re:dzwonek brzoskwiniolistny 08.05.07, 19:16
                  Wygląda to na dzwonek brzoskwiniolistny, występuje w kolorze białym i niebieskim.
                  Wysokość dochodzi do 1 m.
                • gabula777 Re: ostróżka??? 08.05.07, 19:19
                  Nie Petroniko ,ostróżka ma inne liście takie klapowane, głęboko lub płycej wcinane.
                  • tube-roza Re: ostróżka??? 08.05.07, 21:00
                    Gabula777 -----> to właśnie to i nie znam nazwy. Mam to w ogrodzie, chętnie się
                    dzielę, bo u mnie pięknie rośnie i cudnie kwitnie, Jeżeli chcesz, to mogę Ci
                    podesłać trochę. Kilka dni temu wysyłałam do Poznania i doszły bez problemu.
                    Mogę jeszcze parę odkopać. Ja bardzo chętnie dzielę sie roślinkami i może
                    właśnie dlatego rosną u mnie jak szalone - pewno wiedzą, że muszą szybko
                    przyrastać, bo mam komu oddawać. A może mam rośliny - wędrowniczki, co to chcą
                    jeździć po kraju? Te dzwonki są naprawdę śliczne i sprawiają mi dużo radości.
                    Poza tym długo stoją we flakonie.
                    • gabula777 Re: ostróżka??? 08.05.07, 22:26
                      Cieszę się,że doszłyśmy do tego o jaką roślinę chodzi,to jednak będzie jakaś
                      hybryda dzwonka brzoskwiniolistnego,bo liście ma takie same tylko jaśniejsze
                      trochę.Ja mam biały i niebieski(wyższe),ale dzwonków mi nigdy dosyć,więc po
                      kwitnieniu odezwę się do Ciebie, tylko podaj mi swój adres e-mailowy,a podam mój
                      adres.Serdeczne dzięki narazie,postaram się odwdzięczyć.
                      • tube-roza Re: ostróżka??? 08.05.07, 22:32
                        gabula----> mój adres jakastam@o2.pl. Skoro masz takie dzwonki, to moze
                        podrzucić coś innego?
                        • gabula777 Re: ostróżka??? 08.05.07, 22:51
                          Nie ja nie mam takiej odmiany,a kocham białe kwiaty,więc jestem niezmiernie
                          szczęśliwa,że mi zaoferowałaś sadzonkę.Jutro napiszę Ci adres,a teraz muszę
                          zmykać.Pozdrawiam:-)
                          • hanka31 Re: ostróżka??? 09.05.07, 00:18
                            to jest dzwonek campanula latiloba albo podobna odmiana campanula latifolia
                            dzwonek szerokolistny.W ubiegłym roku je dostałam kwitły jedne na niebiesko
                            drugie na biało a w tym roku ich nie widze na rabacie czyzby cosik sie z nimi
                            złego stało?

• horpyna4 Re: ostróżka??? 09.05.07, 08:25
                              Ja niestety nie znam się za dobrze na dzwonkach uprawianych w ogrodach, lepiej
                              znam te dziko rosnące. Ale podejrzewam, że uprawiane są zwykle mieszańce. Bo
                              najbardziej efektowne są jednak dzwonki ogrodowe (campanula medium), które są
                              dwuletnie; istnieją też dzwonki jednoroczne. A jeżeli taki bardzo dekoracyjny
                              mieszaniec ma w sobie również geny nietrwałego gatunku, to jego trwałość może
                              budzić wątpliwości. Tak sobie to przynajmniej wyobrażam.
                              Może warto nie dopuszczać do wydania nasion, a także często dzielić i rozsadzać?
                              Takie traktowanie zwykle przedłuża życie roślinie kilkuletniej.
                              • gabula777 Re:Już zidetyfikowany 09.05.07, 08:46
                                Tak to jest Campanula latiloba "Alba"
                                tabaza.sapijaszko.net/modules.php?name=Tabaza&file=index&op=Szczegolowo&tid=5056
                                • tube-roza Re:Już zidetyfikowany 10.05.07, 22:52
                                  Gabula----> jutro Ci wyślę sadzonki, bo nawet mam takie w sam raz do
                                  posadzenia. A masz białą odętkę - skoro lubisz białe kwiaty to mogę Ci też
                                  razem podrzucić.
                                  • gabula777 Re:Już zidetyfikowany 11.05.07, 07:55
                                    Odętkę białą mam,ale trochę zmarniałą,bo brzoza płacząca ją przydusiła:-(
                                    Dzięki serdeczne:-)
    • krysp50 Re: białe dzwonki 12.05.07, 21:46
      Witam. Poczytałam i bardzo podobają mi się te kwiatki. Jeżeli jest jeszcze
      możliwość dostania sadzonki to bardzo proszę. Mogę w zamian oferować inne
      roślinki z mojego ogrodu. Proszę o kontakt :kryspin50@wp.pl
      Z góry dziękuję.
      • tube-roza Re: białe dzwonki 13.05.07, 23:20
        Jakoś sprobuję Ci podesłać, chociaż już prawie wszystkie oddałam. Podaj adres.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka