ignorant11 20.05.07, 08:14 Sława! Znalazlem cos takiego: motoryzacja.interia.pl/wiadomosci/bezpieczenstwo/news/apel-o-wycinke-przydroznych-drzew,615692 I co Wy NATO? Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Apel o wycinkę przydrożnych drzew 20.05.07, 09:04 Tiaaa... ilu z tych, którym drzewa nagle wyskakiwały na szosę, było trzeźwych? Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: Apel o wycinkę przydrożnych drzew 20.05.07, 09:12 beznadzieja... cos co te smierdzace spaliny zamienia w tlen chca wycinac. lepiej niech jezdza porzadnie. Venus Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: Apel o wycinkę przydrożnych drzew 20.05.07, 10:02 pewnie się naraże ale nie jestem zwolenniczką drzew przy drodze, O WIELE LEPIEJ FUNKCJĘ ZIELENI PEŁNIŁYBY ZAROŚLA Z KRZEWÓW- które zdecydowanie lepiej chronią przed: hałasem, śniegiem, kurzem, są barierą amortyzującą w razie zderzenia; NIE OBWINIAJMY WSZYSTKICH KIEEROWCÓW O PIJAŃSTWO I NIEROZWAGĘ , NIEKONIECZNIE POTENCJALNA OFIARA JEST SPRAWCĄ WYPADKU, (siostrzenica mojej koleżanki zginęła własnie w takim drogowym wypadku, na bardzo wąskiej nałeczowskiej szosie obsadzonej gęsto drzewami) Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: Apel o wycinkę przydrożnych drzew 20.05.07, 10:29 Wszystko można pogodzić, drzewa powinny być przy drogach jednak w większej odległości niż teraz.Z tego co zauważyłem przy nowo budowanych szosach drzewa nasadzane są za rowami melioracyjnymi, to sensowne. Zaś te drzwa które rosną obecnie sadzone były gdy ruch zdominowany był przez zaprzęgi Odpowiedz Link Zgłoś
aleks44 Re: Apel o wycinkę przydrożnych drzew 20.05.07, 10:40 mnie nie przeszkadzaja,ale niech sobie rosna w pewnej odleglosci od jezdni.Chodzi mi o duze konary spadajace,podczas porywistych wiatrow.Widzialem samochod skasowany przez duzy konar,na szczescie pasazer wyszedl bez szwanku. Jest wiele drog gdzie drzewa rosna bardzo blisko jezdni i tutaj jest problem.Majac jadacego z przeciwka TIRa,on Ci sie nie usunie,bo starci naczepe,a Ty musisz uciekac na pobocze,jesli zdazysz.Zielen i drzwa tak,ale sadzone z glowa. milego dnia Odpowiedz Link Zgłoś
wcyrku1 Re: Apel o wycinkę przydrożnych drzew 20.05.07, 12:34 W planowaniu dlugofalowym jestem za stopniową wymianą drzew /szczeg topoli/ na krzewy /wierzbę energetyczną?/. Zimą robiły by jako płoty śnieżne. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: Apel o wycinkę przydrożnych drzew 20.05.07, 16:40 A jak już wyrżniemy drzewa trzeba rozejrzeć się uważnie wokół bo (jak twierdzą znawcy) drzewa winne są przecie tylko w 20%. A to sarna wtarabani się na drogę czy inny jeż albo... Zło przed nami nigdzie się nie skryje. Wszędzie je dostrzeżemy, wytropimy. Zastanawiające... nie widzimy go w sobie... Cóż... Widać to przywilej panów tej ziemi. Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Apel o wycinkę przydrożnych drzew 20.05.07, 20:27 Patrząc na aleję drzew z fotela kierowcy, między drzewami przeleci strzała z łuku, lub pocisk karabinowy. Patrząc z fotela pasażera, nie przeleci nic. Każdy kto złapie kapcia prawy przód, jest nieboszcykiem, chyba,że trafi się dziwny zbieg okoliczności. Należy drzewa zastąpić krzewami, bo to już nie są te czasy, kiedy furman musiał zerwać jabłko, a koń odpocząć w cieniu. Pobocza też należy przebudować, bo rowy są również niebezpieczne,a wodę z opadów można odprowadzać rurami. W cywilizowanym świecie drogi są odgrodzone siatką, aby zwierzęta nie wpadały pod samochody,a jak jeleń ma narzeczoną po drugiej stronie drogi, to ma mostek do schadzek. Odpowiedz Link Zgłoś
warsawyak Re: Apel o wycinkę przydrożnych drzew 28.05.07, 08:03 Drzewa są na swoim miejscu w lesie, w parku i ogrodzie, a nie przy drodze. I mówi to jeden z większych miłośników drzew, jakich ta ziemia nosiła. Sam zresztą wysłałem ongi podobną petycję do stosownych urzędów. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.2007 Re: Apel o wycinkę przydrożnych drzew 21.05.07, 09:01 To jest temat rzeka i na Warmii i Mazurach dyskutowany od dawna. Według mnie drzewa należy zostawić, zrobić z obecnych dróg ścieżki rowerowe, a drogi dla samochodów zrobić od nowa obsadzając krzewami, które śnieg przytrzymają i samochód, który wypadnie z drogi wyhamują. Wiem , że to nie jest realne. Wycinka drzew zresztą trwa w najlepsze od kilku lat. Znikają piękne lipy i brzozy, zwłaszcza po kolejnym wypadku. Myślę, że bezpieczeństwo poprawiłoby pomalowanie na drzewach rosnących w skrajni białych pasów, ale na to jeszcze nikt nie wpadł. Odpowiedz Link Zgłoś
krucha9 Re: Apel o wycinkę przydrożnych drzew 21.05.07, 15:35 Tak jak kilku moich poprzedników, popieram wycinkę drzew przy drogach i postuluje o zastąpienie ich krzewami. Takie krzewne osłony po raz pierwszy widziałam w Irlandii, dobrych kilka lat temu i uważam że to dobry pomysł, na pewno bezpieczniejszy niż drzewa. Nie rozumiem dlaczego ludzie tu na forum sugerują że wszyscy kierowcy którzy ulegli wypadkowi zderzenia z przydrożnymi drzewami to pijacy albo nieudacznicy jacyś. Takie posądzenia są krzywdzące i zwyczajnie głupie. W mojej rodzinie są dwie ofiary wypadku uderzenia w drzewo, nie były pijane, a wskaźnik szybkościomierza zatrzymał się na 45, taką mieli prędkość podczas zderzenia - wystarczyło. Owszem mieli pecha - wystrzał opony, ale gdyby drzew tam nie było, dzieci miałyby rodziców. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Apel o wycinkę przydrożnych drzew 24.05.07, 07:36 Jak zwykle napisali ale nie do końca. Wchodząc do unii musimy przyjąć ich prawa, a jedno z nich mówi w jakiej odległości ma być od krawędzi jezdni drzewo i gdzie(np. za rowem). Jeśli jest inaczej niż mówi ten przepis to należy drzewa obarierować albo usunąć. Ponieważ przemądry polak sprzedał hindusom huty to teraz państwo nie ma taniej stali, więc pozostało drugie rozwiązanie – wycinamy. Jak zwykle oskarżana jest Unia, a nie ci co opitolili huty za granicę wówczas gdy z powodu niezwykłego rozwoju Chin (takie państewko co ma ze sto razy więcej ludzi niż Polska) na świecie jest niezwykły popyt na stal i huty całego świata nie mogą wyrobić się z dostawami do tego kraju. Teraz pozostanie nam wyciąć dziesiątki, a może setki tysięcy drzew. Oczywiście o nowych ekologicznych nasadzeniach (to prawda co napisaliście że lepiej sadzić szpalery krzewów i niskich drzew) na razie nie ma mowy, a jeśli już są to są to patyki sadzone za rowem (urosną za 50 lat). Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: Apel o wycinkę przydrożnych drzew 24.05.07, 10:20 Panie Jerzy, to nie chodzi o litowanie się nad biednymi drzewami i wypisanie niestworzonych epistoł jak leci , bez przemyślenia problelmu; bez względu na to co sobie życzy Unia; jeszcze w unii nie byliśmy a problem był podnoszony tu chodzi o wycięcie drzew, które przy drodze nie mają prawa stać ! żadne barierki stalowe tu nie pomogą ! jedynym rozsądnym i najpraktyczniejszym rozwiązaniem i najekonomiczniejszym! jest sadzenie krzewów; nikt mi nie powie, że wyprodukowanie w szkółkach krzewów jest bardziej kosztowne niż wyprodukowanie tony stali; te wykrzykniki to nie mój podniesiony głos :), tylko podkreślenia z uwagi na wagę tematu Odpowiedz Link Zgłoś
kropka Re: Apel o wycinkę przydrożnych drzew 24.05.07, 10:59 przecież ekspert napisał, kopiuję: (to prawda co napisaliście że lepiej sadzić szpalery krzewów i niskich drzew) więc o co chodzi? Że wyjaśnił przyczyny i skutki? Że widzi problem szerzej? To źle? Czy może znów chodzi o to, żeby mu przywalić? Strasznie agresywnie się zrobiło na tym forum. Zupełnie niepotrzebnie Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: sens wypowiedzi 24.05.07, 16:10 Pana Jerzego , wyszedł taki, że ponieważ sprzedaliśmy huty stali, to trzeba będzie wycinać drezwa; we mnie nie ma agresji tylko dobrze by było, gdyby w wypowiedziach była jakaś logiczna składnia , nie trzeba by sie domyślać zadnych ukrytych sensów; wypowiedź ma byc jasna i logiczna Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: sens wypowiedzi 24.05.07, 16:16 Osobiście wszystko mi jedno, czy się rozwalę o drzewo, czy o stalową barierkę ;) Co do meritum: gdzie drzewa są, niech zostaną i jeździć pomału, nikt nie powiedział, że na krętych augustowskich wąskich szosach trzeba walić setką, sposób jazdy się dostosowuje do warunków jazdy gdzie drzew nie ma sadzić krzewy. Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: sens wypowiedzi 27.05.07, 11:26 Yoma, jesteś w mylnym błędzie, nie może tak być żeby coś zostawiać, trzeba wyciąć i już, a Pan tej ziemi będzie śmigał z dowolną prędkością po dowolnie wybranych drogach. Czyńmy sobie Ziemię poddaną choćby miała być cała zalana asfaltem ji betonem. Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 No ale po co państwu stal?????????? 24.05.07, 19:17 jerzy.wozniak napisał: > Jak zwykle napisali ale nie do końca. Wchodząc do unii musimy przyjąć ich > prawa, a jedno z nich mówi w jakiej odległości ma być od krawędzi jezdni drzewo > > i gdzie(np. za rowem). Jeśli jest inaczej niż mówi ten przepis to należy drzewa > > obarierować albo usunąć. Ponieważ przemądry polak sprzedał hindusom huty to > teraz państwo nie ma taniej stali, więc pozostało drugie rozwiązanie – > wycinamy. Jak zwykle oskarżana jest Unia, a nie ci co opitolili huty za granicę > > wówczas gdy z powodu niezwykłego rozwoju Chin (takie państewko co ma ze sto > razy więcej ludzi niż Polska) na świecie jest niezwykły popyt na stal i huty > całego świata nie mogą wyrobić się z dostawami do tego kraju. Teraz pozostanie > nam wyciąć dziesiątki, a może setki tysięcy drzew. Oczywiście o nowych > ekologicznych nasadzeniach (to prawda co napisaliście że lepiej sadzić szpalery > > krzewów i niskich drzew) na razie nie ma mowy, a jeśli już są to są to patyki > sadzone za rowem (urosną za 50 lat). > Jurek Sława! USA nie posiadaja ani jednej huty, ani jednego marnego sklepiku, ale za to najwieksza potega pod kazdym wzgledem wszechczasów... Za to Korea Płn( KImea) ma wysztskie huty stali i nie tylko, a ludzie zra trawe, jesli gdzies jeszcze została... Dlaczego tak sie dzieje? Ano dlatego własnie,ze USA nie posiadaja ani jednej huty... :)) A i nas jest tym lepiej im mniej hut posiadamy.., ale widocznie wciąz mamy ich za duzo... Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
baska121 Re: Apel o wycinkę przydrożnych drzew 27.05.07, 11:10 Jestem za wycinka szczegolnie na zakretach . Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Przede wszystkim profilaktyka! 31.05.07, 20:11 wiadomosci.onet.pl/1545546,11,item.html Czyż można tolerować obok nas zbrodniarzy? Mniemam, że zdrowy rozsądek nakazuje wyciągnąć wnioski i zastosować profilaktykę jedynie słuszną. Najniższe ukłony! Wpisując się w zdroworozsądkowy nurt M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: Przede wszystkim profilaktyka! 01.06.07, 09:14 po raz drugi dzisiaj uśmiałam się do łez- odp. jasia smietany jest genialna Odpowiedz Link Zgłoś