kubajek 02.06.03, 10:52 Cycas który od 4 lat nie wypuścił ani jednego liścia i był już skazany na śmietnik, WYPUSZCZA NOWE LIŚCIE !!! :))) Czy to normalne? Czy to zasługa słońca? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kika_kika Re: CUD! 02.06.03, 10:59 To może być zasługa słońca :) ale.... w moim przypadku jest tak, że... jak sie wqrzam na jakiegoś kwiatka i mówię o tym mężowi przy tym kwiatku... to.. ten kwiatek za kilka dni puszcza nowe liście i robi się gwiazdą wśród innych :) kwiaty ponoć czują :) i to chyba najlepszy dowód. Pozdrawiam, KIKA Odpowiedz Link Zgłoś
kubajek Re: CUD! 02.06.03, 11:15 czyli kwiatki puszczają się ze strachu? no no :) Odpowiedz Link Zgłoś
kika_kika Re: CUD! 02.06.03, 11:19 :) jak zwał tak zwał :) myślę, że najwazniejszy jest efekt :) Pozdrawiam, KIKA Odpowiedz Link Zgłoś
ptasik Re: CUD! 02.06.03, 12:40 Od lat zachwycam sie tą rośliną, ale niestety nie mam jej u siebie w domu. Raz jeden sprawiłam sobie taki malusieńki okazik. Był u mnie ze dwa lata i niedoczekałam nowych przyrostów, po czym ta miniaturka po prostu padła. We wszystkich tekstach o sagowcach napisane jest, że to roslina bardzo wolno rosnąca, potrzebujaca trochę więcej zachodu, aby wygladała ładnie i zdrowo rosła. Poniżej podaję link do "Sagi o sagowcach". Być może tam wyczytasz czego zasługą jest to, że Twój cycas skazany na śmietnik odżył. www.ogrodnik.pl/doniczkowe/doniczkowe_01_27.asp Życzę Ci powodzenia w hodowli i kolejnych liści Katula Odpowiedz Link Zgłoś
wkrasnicki Re: CUD! 02.06.03, 15:56 Zasadzilem klacze gorejacego krzewu Mojzesza. W domu rozrosl sie tak, ze postanowilem przeniesc go do ogrodu. Potem nastapil tegoroczny nawrot zimy i zgodnie z przypuszczeniami krzew zmarnial. Gdy w sobote zasadzalem cis, zapomnialem o kupieniu kory do wysciolkowania. Postanowilem ja podebrac z miejsca, gdzie posadzilem ow krzew i ze zdumieniem spostrzeglem, ze wypuscil nowa odnoge. Mysle, ze to nie strach, ale postanowil raczej powalczyc i ...udalo sie. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: CUD! 03.06.03, 22:02 Witam na forum Gazety! Szkoda tylko, że w 505 nieprawdziwe szczególnie ten o jedzeniu sagowca i o sago! Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
ptasik Re: CUD! 05.06.03, 08:22 Myślałam, że skoro jest firmowane nazwiskiem i imieniem eksperta to wszystko jest jak trzeba :-) Katula Odpowiedz Link Zgłoś