Dodaj do ulubionych

Mszyce na papryce

20.06.07, 11:57
Posadziłam sobie parę sadzonek w tym roku na balkonie i rosną super, ale wraz
z nimi rośnie liczba mszyc. Martwię się bo mam też zioła i pomidory. Co mogę
z tym zrobić?
Obserwuj wątek
    • szadoka Re: Mszyce na papryce 20.06.07, 12:07
      Ja psikam swoje Karate bez litosci. Na razie maja dopiero paczki wiec nie
      martwie sie , ze najem sie chemii. Zawsze mozesz plukac woda swoje rosliny ale
      to syzyfowa praca...
      • qnnek Re: Mszyce na papryce 20.06.07, 12:30
        Dokładnie, wiem jak to jest. W zeszłym roku upodobały sobie bazylię i też ją
        ciągle płukałam, ale bazylia była w miejszej doniczce a z tą balkonową to
        ciężko biegać do wanny, jeszcze sobie je rozniosę po domu ;) Oczywiście pryskam
        te papryczki, ale to jest syzyfowa praca :(( Mój znajomy w zeszłym roku miał
        też robale, w tym roku mówi, że ma biedronki i problem mu zniknął. Nie
        pozostaję nic innego jak biec na łąkę po biedronkę ;)
        • szadoka Re: Mszyce na papryce 20.06.07, 12:37
          Popatrz jeszcze ni nie masz mrowek. Warto je przeploszyc zeby nie mial kto mszyc
          dogladac.
          • qnnek Re: Mszyce na papryce 20.06.07, 13:12
            Miałam mrówki chyba przez 3lata z roku na rok było ich coraz więcej. Powoli
            zaczęły mi do mieszkania wchodzić, więc w zeszłym roku postanowiłam zrobić z
            nimi porządek. Rozłożyłam w pojemniczkach preparat na mrówki, do tygodnia
            zniknęły, teraz pojedyncze sztuki gdzieś się błąkają. Od czasu do czasu znowu
            gdzieś położę ten środek, także z tym już potrafię walczyć, Jeszcze tylko
            biedronkę gdzieś znaleźć ;)
        • yoma Re: Mszyce na papryce 20.06.07, 12:44
          Ty się nie śmiej, biedronki są naprawdę dobre w te klocki :)

BTW taki robal, który wygląda trochę jak pancernik i ma po bokach żółte plamy,
          to larwa biedronki - nie niszczyć :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka