lulka7 16.06.03, 15:48 czy cos takiego,widziałam i sie zakochałam ale jak to hodowac,gdzie kupic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: krzew waigela 17.06.03, 07:43 Witam na forum Gazety! Wajgela czyli krzewuszka, to dekoracyjne krzewy ogrodowe pochodzące z Azji. Krzewuszek jest kilka gatunków i wszystkie są pięknymi, lecz może nieco mało regularnymi tak jak forsycja krzewami ozdobnymi. Według mnie najcenniejsza jest krzewuszka wczesna a szczególnie jej odmiany jak Avalanche, Candida, Mme Lemonie, Newport Red, Vanhouttei. Niestety krzewuszki są mało wytrzymale i często przemarzają dlatego należy je sadzić w miejscach osłoniętych i ciepłych. Są również mało wytrzymale na susze i zlej jakości gleby. Krzewy należy ciąć gdyż wszystkie maja słabe ugałęzienie i w tym są podobne do forsycji. We wschodniej części kraju radził bym okrywać je na zimę zwłaszcza w miejscach narażonych na przemarzanie takich jak obniżenia terenu, okolice rzek itp. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
pauli7 Re: krzew waigela 28.06.03, 21:34 Pytasz gdzie kupic krzewuszke - a w jakim regionie Polski mieszkasz? W jakim miescie? To bardzo popularny krzew, wiekszosc sklepow ogrodniczych powinna miec, jesli nie - skontaktuj sie ze Zwiazkiem Szkolkarzy Polskich - dadza ci namiary na najblizsza szkolke, ktora produkuje:) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś