maria582 03.09.07, 14:50 Mam pytanie mam domek i przy domu rosnie mi topola i inne drzewa , co trzeba zrobić aby te drzewa obumarły. Czym mozna je podlać aby one wyschły . I żeby zlikwidować korzenie od tych drzew. Proszę o radę i sposób. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
magritte801 Re: wyschnięcie drzew 03.09.07, 17:44 drzewa starsze niż 5 lat, wymagają zgody wladz na wycięcie- specjalnego pozwolenia. trzeba napisac podanie i je zlozyc w odpowiednim urzedzie. przyjdzie "komisja" :) i zadecyduje czy drzewo jest chore czy zdrowe, czy zagraża bezpieczeństwu ludzi lub budynku i czy są przeslanki ku temu by je usunąć... jest to droga średnio dluga i być może uciążliwa, ale jedyna "legalna"... oczywiście niektórzy faktycznie ususzają drzewa, ponieważ szczegolnie topole "wyciagają" wodę z calego ogrodu... no trudno. może trzeba wzmocnić system nawadniający niż nielegalnie usuwać drzewa... jesli zlośliwy sąsiad udowodni Ci samowolną wycinkę, można zaplacić kare nawet 120 zl za 1 cm obwodu wyciętego drzewa. Oczywiscie drzewa owocowe można wycinać dowolnie. pozdrawiam - Projektuję ogrody. Odpowiedz Link Zgłoś
horacy-horacy Re: wyschnięcie drzew 04.09.07, 17:33 tutaj radzę troszkę uważać, bo jeśli ktoś udowodni Tobie działanie na szkodę drzewa prowadząca do jego obumarcia wówczas zostanie to potraktowane jako nielegalna wycinka z całymi konsekwencjami prawnymi. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: wyschnięcie drzew 05.09.07, 08:24 Mysle, ze z topola przy domu nie bedziesz miala problemu. Powinnas bez problemu uzyskac zgode na wyciecie ( topola jest krucha i latwo sie lamie , poza tym korzenie niszcza fundament) Nie bardzo rozumiem wlasciwie dlaczego w ogole chcesz sie pozbywac drzew z dzialki. Lepiej miec glac-plac? Odpowiedz Link Zgłoś