Dodaj do ulubionych

KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :((

30.10.05, 15:30
No dobra wygraliście, to przez Kalisz będzie przechodzić na szszszyybka kolej
z W-wy do Wrocka:9 Szkodaa:(......

tu se macie linka, to se poczytajcie;) tam jest taka mapka to obczjcie ją:
gospodarka.gazeta.pl/gospodarka/1,33181,2991123.html
Ale nie płakusiajcie, nie jestesmy na was źli:)

Pozdrowienia z Lublińca :-)))))))
Obserwuj wątek
    • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 02.03.06, 11:11
      Co ten Lubliniec tak się nosi po różnych forach. Gdzie nie zajrze to ktoś z
      Lublińca. A przecież to taka mała mieścina.
      • viska_czwa Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 07:59
        Czemu sie nosi... jaci powiem czemu.... etraz troche ponarzekam... jak mam
        okazje;)

Jak na 30tysięczne maisto, to Lubliniec odgrywa bardzo wazną (az za wazną, dużo
        przesadzoną) role w tym zakichany województwie śląskim! Katowice i śląski UW
        ciągle robią ukłony w strone Lublińca przenosząc niektóe filie urzędów
        wojewódzkich z Częstochowy do Lublińca!:((((( Były wojewoda (nie wiem jak ten)
        zapowiedział że gdyby Czestochowa oderwała sie od woj.śląskiego to jej miejsce
        zajmie Lubliniec. Właśne poprzedni wojewoda (nie wiedzieć czemu) dał
        Lublińcowi....... subregion!!!! To jest już chore posunięcie!!!! Teraz w
        śląskim subregiony mają: Czestochowa, Bielsko, Katowice, Rybnik i
        Lubliniec......

Jedynym posunięcie na niekorzyść Lublińca było przyłączenie go pod Sąd Okręgowy
        w Czestochowie (wcześniej był pod Gliwicami), jak był pod nimi to wyglądało to
        tak jakby Lubliniec miał swoją własną okręgówke... Gliwice otworzyły w Lublińcu
        wydział zamiejscowy gliwickiego sądu i prokuratury okręgowej. Teraz Lubliniec
        jest w diecezji gliwickiej a władze lublinieckiej kontrkatedry wysyłają do
        Watykanu listy aby diecezja była gliwicko-lubliniecka! A biskup gliwicki pewnie
        nie ma nic przeciwko! Gdyż np na Bożym Ciele raz jest w Gliwicach a raz w
        Lublińcu i tak na przemian.....

Nie dosć, że Lubliniec praktycznie codziennie występuje w wiadomosciach TV
        Katowice i radi K-ce to jeszcze władze tej daremniej TV w któej 3.4 programów
        jest po śląsku chcą przenieśc redakcje z Czestochowy do Lublińca uzasadniajac
        sie tylko tym, że "Czestochowa sie wypiera śląska".......

To co sie tam dzieje jest normalnie chore!!!!!! Obyu Cz-wa jak najszybciej sie
        wydostała spod zaboru śląskiego...

------
        Cała Polska w długach śląska...
        • matusek6 Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:26
          coś o tym słyszałem viśko:)))

A co tam słuchać w nawiedzonej Częstochowie :P :)))

pozdry
          • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:26
            matusek6 napisała:

> coś o tym słyszałem viśko:)))
            >
            > A co tam słuchać w nawiedzonej Częstochowie :P :)))
            >
            > pozdry

czemu nawiedzonej :P?
            • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:27
              mateusek a ty skad piszesz?
              • matusek6 Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:32
                Przeciez Częstochowa jest nawiedzona.... Jakoś nigdy nie słyszałem dobrej opini
                o Czestochowie.... no chyba, że w samej Częstochowie ale tak to nie.

Ja klikam z Piły.
                • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:34
                  ja tam lubie Czestochowe.

Pozdro dla miasta nad Gwdą :P
        • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:42
          To nie było tak droga Panno z Trzenzdohofy:P W Lublińcu powstał wydział
          zamiejscowy gdyż niektórym mieszkańcom cięzko było dojechać do Gliwic!!

A czemi tak cie wneriwa ten subregion?? Pewnie dlatego, że subreg. lubliniecki
          był niegdyś subreg. częstochowskim:) Przez to waasze subr. sie pomniejszył:P I
          to znacznie!!!!

TEraz wystarczy popatrzeć jak medalikorze walczą o swój twór
          zwany "województwem" czenstohoskim! to jakis nonsen!! A na Lubliniec sie
          wkurzacie bo dobrze wiecie iż bez niego województwa nie stworzycie! I nie
          stworzycie!! Nie macie szans!!! czestochóweczka nie zasługuje na województwo!
    • spearss Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 02.03.06, 11:30
      hee, wiesz powierzchniowow to Lubliniec jest większe od Kalisza:))) hhaaa
      zaskoczyłam cie:P

pzdr z Zielonej Góry
      • spearss Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 02.03.06, 11:31
        no miałam racje jeśli chodzi o powierzchnie to Lubliniec jest od Kalisza
        więszy.... hahaha Kalisz to mała mieścina:P:P:P :)))))
        • marti_b Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 02.03.06, 11:44
          A Kalisz jest wiekszy powierzchniowo od tej brzydkiej zielonej góry :D
        • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 02.03.06, 11:46
          spearss napisał:

> no miałam racje jeśli chodzi o powierzchnie to Lubliniec jest od Kalisza
          > więszy.... hahaha Kalisz to mała mieścina:P:P:P :)))))
          Przeciez Kalisz ma 70 km. kw powierzchni a Zielona Góra 57 km.
    • spearss Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 02.03.06, 12:20
      My nie rozmawiamy o ZG tylko o L-cu i Kaliszu:)

a ty marti sie zamknij panie gorzowianinie-wsiurze:)
      • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 02.03.06, 12:28
        skoro Gorzów miasto większe od Zielonej Góry nazywasz wsią to czym w takim
        razie jest Zielona Góra? nie obrażaj Gorzowa ani zadnego innego miasta bo
        swiadczy to o twojej niskiej kulturze.
    • spearss Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 02.03.06, 12:35
      po pierwsze, gorzów jest niewiele więszy od ZG
      po drugie, ja go nazywam wiochą (tak jak wszyscy) a to nie to samo co wieś,
      powinieneś to wiedzieć, w końcu mieszkasz w Kaliszu
      po trzecie: widze że w gorzowie nigdy nie byłeś i dzięki Bogu!!! w gorzowie nic
      nie ma, to jest wiocha która chce być miasta, albo tak jak czestochowa wiocha z
      tramwajami:)
    • gorzowianin1 Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 02.03.06, 12:36
      Pewnie że Gorzów Wlkp. to wieś!!! Kalisz od Gorzowa jest o wiele lepszy....
      podoba mi sie:)))

Ja jak najszybciej chce sie wydostać z Gorzowa!!! Studiuje na zaoczym w
      Zielonej ale chyba sie przeprowadze do niej!! Albo do Poznania!
      • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 02.03.06, 12:42
        Ja się nie zgadzam że Gorzów to wieś. Bo zarówno Gorzów jak i Zielona Góra i
        Kalisz to miasta średniej wielkości. Uważam Gorzów za bardzo fajne miasto. Ma
        klimacik....
    • lublinczanka Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 04.03.06, 12:38
      Gorzów Wlkp. ma klimacik... sorka ale chyba nie wiesz o czym mówisz.... no ale
      o gustach sie nie dyskutuje:)
    • matusek6 Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:04
      Lubliniec to bardzo fajne miasto!!! Mają tam bardzo ładne rynki (bo mają ich 3
      albo 4), piękna okolica, dużo turystów, kupa kościołów i fajna kolejka jeździ
      na trasie Rynek Główny-Park Miejski.
      • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:22
        matusek6 napisała:

> Lubliniec to bardzo fajne miasto!!! Mają tam bardzo ładne rynki (bo mają ich
        3
        > albo 4), piękna okolica, dużo turystów, kupa kościołów i fajna kolejka jeździ
        > na trasie Rynek Główny-Park Miejski.

dużo to zmieni w naszym życiu kaliszan kiedy dowiedzieliśmy się co jest a czego
        nie ma w lubińcu :/:/:/
        • matusek6 Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:24
          a bo ja wiem... widze temat o Lublińcu wiec chciałem powiedzieć co tam
          widziałem itp :)
          • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:24
            matusek6 napisała:

> a bo ja wiem... widze temat o Lublińcu wiec chciałem powiedzieć co tam
            > widziałem itp :)

aaaaaa no chyba że tak :D:D:D:D
    • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:35
      Chociaż przeglądając forum cz-wy to można znaleść tysiąc postów typu cz-wa to
      nudna wieś, dziura itp. Ciekawe czemu w cz-wie tak narzekają na swoje miasto?
      • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:43
        jak to dlaczego... dlatego,, że Częstochowa to faktycznie jest dziura!!!
        przeciez tam nic nie ma!!! Czesntochowa jest ładna 500m od Jasnej Górki! I nic
        więcej! Reszta czestochowy przypomina coś na kształt wsi!

a swoją drogą pozdrowiania dla Calisi, z Gliwic ;))))
        • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:45
          g_labedy napisał:

> jak to dlaczego... dlatego,, że Częstochowa to faktycznie jest dziura!!!
          > przeciez tam nic nie ma!!! Czesntochowa jest ładna 500m od Jasnej Górki! I
          nic
          > więcej! Reszta czestochowy przypomina coś na kształt wsi!
          >
          >
          > a swoją drogą pozdrowiania dla Calisi, z Gliwic ;))))

ejjjj tam :P:P:P Ja tam lubie czestochowe i nie uważam jej za dziure. Skoro
          Kalisz jest sporo mniejszy od Cz-wy i to średnie miasto to jak Cz-wa może być
          dziurą:P:P:P. Fajneee miasto i tyle:P:P:P ale Gliwice też są fajne. Pozdro dla
          Gliwic
          • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:48
            dzięki za pozdry:)) ale jeśli Kalisz i Cz-wa to średnie miasta to czym jest np.
            Nowy York albo chociaz Warszawa??? ogromnymi, wielkim, big`imi, dużymi,
            przeogromnymi miastami????
            • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:50
              g_labedy napisał:

> dzięki za pozdry:)) ale jeśli Kalisz i Cz-wa to średnie miasta to czym jest
              np.
              >
              > Nowy York albo chociaz Warszawa??? ogromnymi, wielkim, big`imi, dużymi,
              > przeogromnymi miastami????

nie porównuj polskich miast do Nowego Jorku bo nawet Wawa przy Nowym Yorku to
              wieś. Jak na Pl warunki to zarówno Kalisz jak i Gliwice i Częstochowa to
              średnie miasta
              • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:52
                ale tak czy siak przy naszych miasta Warszawa musiała by sie nazywa tak jak
                powiedziałem:)))) W końcu przykładowo, W-wa jest od Kalisza więsza 16 razy a od
                Gliwic i Cz-wy praktycznie 8/9 razy.
                • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:53
                  g_labedy napisał:

> ale tak czy siak przy naszych miasta Warszawa musiała by sie nazywa tak jak
                  > powiedziałem:)))) W końcu przykładowo, W-wa jest od Kalisza więsza 16 razy a
                  od
                  >
                  > Gliwic i Cz-wy praktycznie 8/9 razy.

przecież Glwiice maja 190 tys.
                  • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:56
                    Gliwice mają 211 tys :))))
                    • mlodykalisz Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:58
                      g_labedy napisał:

> Gliwice mają 211 tys :))))
                      Glwiice mają 198 tysięcy
            • kaliszanin2 Aglomeracje Częstochowy i Kalisza są spore 11.03.06, 12:00
              Aglomeracja częstochowska to ponad 300 tys. ludzi, aglomeracja kalisko-
              ostrowska ok. 250 tys. To już są spore skupiska, 10-15% tego co w Warszawie czy
              w GOP, takich albo większych jest w Polsce zaledwie ok. 20. To jest próg, od
              którego urbaniści zaczynają mówić o obszarach wielkomiejskich - po prostu przy
              takiej wielkości zaczynają się ujawniać problemy, ale także powstawać
              instytucje charakterystyczne dla wielkich miast. Natomiast problemy
              charakteryzujące megapolis to dopiero powyżej 3 mln. ludzi.
              • kalisz-dobrzec Re: Aglomeracje Częstochowy i Kalisza są spore 11.03.06, 12:01
                każde ponad 100 tys miasto jest spore. A jak już ma/ tworzy aglomerację to już
                jest super :D:D:D:D .
                Przede wszystkim liczy się rozwój !!!!!:))
              • g_labedy Re: Aglomeracje Częstochowy i Kalisza są spore 11.03.06, 12:04
                aglomeracja Częstochowy.... ale czegoś takiego nie ma!! I nie będzie!!!

Gliwice mają 211tys i ja sie tego będe 3mać!!! Tyle miały w `99 i wg mnie tyle
                mają do dziś:)) Ja sie tego 3mam nawet jeśli mają mniej :)
                • kalisz-dobrzec Re: Aglomeracje Częstochowy i Kalisza są spore 11.03.06, 12:05
                  g_labedy napisał:

> aglomeracja Częstochowy.... ale czegoś takiego nie ma!! I nie będzie!!!
                  >
                  >
                  > Gliwice mają 211tys i ja sie tego będe 3mać!!! Tyle miały w `99 i wg mnie
                  tyle
                  > mają do dziś:)) Ja sie tego 3mam nawet jeśli mają mniej :)
                  to już lepiej zaokrąglij do 210 tys. :D:D:D:D

ale naprawde to nie mają już 200 tys.:(
                  Ale nie liczy się ilość tylko jakosć. Pamietaj
                  • g_labedy Re: Aglomeracje Częstochowy i Kalisza są spore 11.03.06, 12:07
                    Gliwice są super!! Tylko W G-cach zawsze bedziesz stać w korkach:))

No niech będzie - mają 210.00 :)))
                    • kalisz-dobrzec Re: Aglomeracje Częstochowy i Kalisza są spore 11.03.06, 12:08
                      g_labedy napisał:

> Gliwice są super!! Tylko W G-cach zawsze bedziesz stać w korkach:))
                      >
                      >

to tak jak u nas :P:P:P:P:P
                      • g_labedy Re: Aglomeracje Częstochowy i Kalisza są spore 11.03.06, 12:09
                        hehe:)))

Coprawda u nas są jeszcze tramwaje (łącznie z tymi "nowoczesnymi" kralikami)
                        ale to i tak nic nie daje.... chociaz pewnie bez nich było by dużo gorzej.
                        • kalisz-dobrzec Re: Aglomeracje Częstochowy i Kalisza są spore 11.03.06, 12:09
                          g_labedy napisał:

> hehe:)))
                          >
                          >
                          > Coprawda u nas są jeszcze tramwaje (łącznie z tymi "nowoczesnymi" kralikami)
                          > ale to i tak nic nie daje.... chociaz pewnie bez nich było by dużo gorzej.

a u nas będzie metro a nawet pół metra :P
                          • g_labedy Re: Aglomeracje Częstochowy i Kalisza są spore 11.03.06, 12:10
                            hehehe, dobre.... :) u nas chcieli zrobić SKM, zerżneli ten pomysł od Krakowa i
                            Zielnej ale im nie wyszło.... jak zwykle :(((
                            • kalisz-dobrzec Re: Aglomeracje Częstochowy i Kalisza są spore 11.03.06, 12:11
                              g_labedy napisał:

> hehehe, dobre.... :) u nas chcieli zrobić SKM, zerżneli ten pomysł od Krakowa
                              i
                              >
                              > Zielnej ale im nie wyszło.... jak zwykle :(((

a w Lublińcu chcą Mc Donalda :P
                              • g_labedy Re: Aglomeracje Częstochowy i Kalisza są spore 11.03.06, 12:13
                                w L-cu mają MC Donalda
    • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:43
      Częstochowa nie zasługuje na województwo? Uważam że zasługuje! Kalisz też
      zasługuje bo w końcu to Najstarsze Polskie Miasto
      • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:46
        a niby czemu czestochofa zasługuje na województwo hee??? tam nic nie ma!!!
        Województ w Polsce powinno być GÓRA *!!! A nie wydawać kae na jakies
        niepotrzebne twory typu częstochowskie, kaliskie, słupskie lubuskie,
        podkarpackie, k-p które nic do regionu nie wnoszą!! Przykłądem jest Lubuskie z
        któego kozysci czerpie tylko Zielona Góra!! A w k-p Bydgoszcz!! Dosc tego!
        • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:46
          województ powinno byc ino 8
        • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:47
          a czemu Opole , Zielona Góra , Gorzów i Kielce zasługują na województwo?
          • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:50
            te miasta które wymieniłes nie zasługują na zadne województwa!! I dziwie sie
            czemu je mają!! To chyba jakaś pomyłka!!! W Opolu robili jakies manify że mają
            mniejszośc niemiecką itp... strajkowali itd to mają (niestety) Zielona Góa tez
            biłą sie o Lubuskie w W-wie, nie wiem czemu je dzieli z koleją prowincją.... -
            Gorzowiem Wielkopolskim....... Kielce.... no one juz najbardziej ale to tez
            małe miasto.... i troche zacofane!! Kielce pod Kraków!!!
            • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:52
              g_labedy napisał:

> te miasta które wymieniłes nie zasługują na zadne województwa!! I dziwie sie
              > czemu je mają!! To chyba jakaś pomyłka!!! W Opolu robili jakies manify że
              mają
              > mniejszośc niemiecką itp... strajkowali itd to mają (niestety) Zielona Góa
              tez
              > biłą sie o Lubuskie w W-wie, nie wiem czemu je dzieli z koleją prowincją.... -

> Gorzowiem Wielkopolskim....... Kielce.... no one juz najbardziej ale to tez
              > małe miasto.... i troche zacofane!! Kielce pod Kraków!!!

to więc nie dziw się że panuje pewne oburzenie wśród np. ludzi z Czestochowy,
              Kalisza, Koszalina i Radomia i pewnie innych miast że ich miasta nie są
              wojewódzkimi. Powiedz mi w czym takie Opole jest lepsze od Kalisza czy Radomia
              czy innych? przecież to te same wielkości itd. Dlaczego te miasta zostały
              uznane jako "lepsze"?
              • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:55
                Co do Opola to już mówiełm, każde miasto miało coś do zaoferowania, w tamtych
                czasach możliwe ze nawet Czestochofa odzyskała by swoje wojeództwo gdyby coś
                robiła tak jak np Opole czy ZG.... a może nie.......

Radom już wkrótce ma być stolicą mazowieckiego co dla mnie jest kolejną
                głupota!! Skoro idiotyczny PiS robi program "tanie państwo" to po h*** wydaje
                kase na tysiące nowych województw począwszy od tego słupskiego czy środkowego,
                skończywszy na podhalańskim - kolejny idiotyczny twór! Tym razem autorstwa
                Bielska-B .... :/
    • mlodykalisz Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:57
      Moim zdaniem Kalisz zasługuje na miano wojewódzkiego bo ma historię tradycję i
      wszelkie predyspozycję do bycia tym wojewódzkim. Jednakże to Kaliszowi chyba do
      szcześcia nie jest potrzebne bo teraz jest Drugim Pod względem wielkości
      Miastem w Wielkopolsce. Trzeci Konin nie ma nawet 100 tys. Kalisz
      jest "stolicą" Południowej Wielkopolski. Rozwija się coraz lepiej, liczne
      inwestycje, coraz wyższy poziom życia o czym mogą świadczyć liczne pochwały
      mieszkańców miasta, wysokie pozycje w różnego typu rankingach np. z Newsweeka
      czy rzeczpospolitej. Moim zdaniem powinno się zlikwidować Opolskie, Lubuskie,
      Świetokrzyskie .
      • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:01
        oczywiście, ze trzeba je zlikwidować!! I K-P tak samo!!

Więc skoro ejstescie tacy szczęśliwi to po co wam to??? Jeśli patrzymy na
        histrowie to Opole powinno być stolica województwa!! Tak samo Racibórz,
        Lubliniec, Gliwice i Bytom. A Katowice absolutnie nie!!!!

Nie chce być prowokatorem ale słyszałem, ze stolicą jakiejś wielkopolski (ale
        nie pamietam jakiej) jest Ostrów Wlkp, czy to prawda?? Wiecie coś o tym? I
        czemu wy sie tak właściwie nie lubicie?? Czy to sie zaczęło podczas woj
        kaliskiego?
        • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:02
          g_labedy napisał:

> oczywiście, ze trzeba je zlikwidować!! I K-P tak samo!!
          >
          > Więc skoro ejstescie tacy szczęśliwi to po co wam to??? Jeśli patrzymy na
          > histrowie to Opole powinno być stolica województwa!! Tak samo Racibórz,
          > Lubliniec, Gliwice i Bytom. A Katowice absolutnie nie!!!!
          >
          >
          > Nie chce być prowokatorem ale słyszałem, ze stolicą jakiejś wielkopolski (ale
          > nie pamietam jakiej) jest Ostrów Wlkp, czy to prawda?? Wiecie coś o tym? I
          > czemu wy sie tak właściwie nie lubicie?? Czy to sie zaczęło podczas woj
          > kaliskiego?

Ostrów to małe miasteczko które jest pod Kaliszem i ma spore kompleksy.
          • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:03
            Najważniejsze miasta w Wielkopolsce to Poznań i Kalisz, Poznań dla całej
            wielkopolski a dla Południowej Wlkp, Kalisz,
            dla Półnicnej Piła
    • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 11:59
      Gliwice juz dawno nie mają 200 tys. a szkoda
      • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:06
        mają, mają!! Ponad 200.000!!!!

Wiesz, skoro 100.000 Kalisz jest spory, to 80.000 Ostrów (czy ile on tam ma)
        tez jest spory:) bez urazy oczywiście.... :)
        • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:07
          g_labedy napisał:

> mają, mają!! Ponad 200.000!!!!
          >
          >
          > Wiesz, skoro 100.000 Kalisz jest spory, to 80.000 Ostrów (czy ile on tam ma)
          > tez jest spory:) bez urazy oczywiście.... :)
          Kalisz ma 110 tys, a ostrów ma 71 tys.
          Ostrów nie jest spory bo tylko miasta ponad 100 tys. są sporawe:P:P:P
          czyli od Legnicy w góre :P
          • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:07
            od Legnicy... a nie od Słupska albo Grudziądza ???
            • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:08
              g_labedy napisał:

> od Legnicy... a nie od Słupska albo Grudziądza ???

Słupsk i Grudziądz już dawno nie mają 100 tys
              • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:09
                taaak??? uuuu to słabiutko.... nie chce im sie pracować;)
                • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:10
                  g_labedy napisał:

> taaak??? uuuu to słabiutko.... nie chce im sie pracować;)

to musisz się tym zając:P:P:P Może Gliwice prześcigną Katowice. Mają sporą
                  szanse bo gdzieś czytałem że Katowice i Łódź to najbardziej wyludniające się
                  miasta w Polsce :P
                  • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:12
                    łooo Katowice to już od dawna.... narazie to Gliwice muszą prześcignąć Bytom i
                    Sosnowiec... bo Zabrze to jest już chyba za nami:)
                    • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:13
                      g_labedy napisał:

> łooo Katowice to już od dawna.... narazie to Gliwice muszą prześcignąć Bytom
                      i
                      > Sosnowiec... bo Zabrze to jest już chyba za nami:)

łoooo Bytom to jest okropny :/:/:/ ja nie wiem jak tam można mieszkać. Wszystko
                      sie tam sypie. Znam to miasto :/
                      • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:15
                        a no jest paskudny ale za to jest tam dużo rzeczy, rzeczy tzn np sklepy, CH,
                        markety itp. Ale poza tym to faktycznie syfff!! Chociaz niektóre miejsca są
                        łądne-przynajmniej dla mnie ale jest ich mało.
                        • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:15
                          g_labedy napisał:

> a no jest paskudny ale za to jest tam dużo rzeczy, rzeczy tzn np sklepy, CH,
                          > markety itp. Ale poza tym to faktycznie syfff!! Chociaz niektóre miejsca są
                          > łądne-przynajmniej dla mnie ale jest ich mało.

Gliwice wydają sie być przyjemniejsze i to o wiele
                          • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:16
                            nooo jasne, przeciez Gliwice to jedno z najpiękniejszych i najbardziej
                            zadbanych miast w w.Śląskim!
                            • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:18
                              a Kalisz jak Ci sie poodoba?
                              • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:22
                                Całego Kalisza nie widziałem, widziałem dworzec, jechałem waszym miejskim
                                autobusem:) musze przyznać ze był nowy (nowy solaris albo man juz dokładnie nie
                                pamiętam, wiem ze przegub), gadałem z jakimś gostkiem przypadkowo spotkanym w
                                tym własnie autobusie, któy mi powiedział, że niemcy kiedyś zasypali
                                jedną "odnoge" - czy jak to nazwa, Prosny i zostały 3. Poza tym jeździłem
                                autkiem z moją drugą połoweczką po Kaliszu (bo tak sie skłąda, że jest ona
                                kaliszanką) i na Rynku byłem. Wrażniena dobre-nie rozczarowałem sie :)
                                • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:23
                                  skoro widziałeś nasz paskudny dworzec to Ci współczuje :P:P:P Dworzec nie jest
                                  naszą mocną stroną. Ale Kaliszanki faktycznie to fajne laseczki :P:P:P

pl.wikipedia.org/wiki/Kalisz
                                  • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:25
                                    nooo jasne... kaliszanki są zarąbiste:))) Co prawda znam ją od październia (od
                                    połowy paxdzia) a jestesmy ze sobą dopiero 1,5 miechu więc dokłądnie mnie po
                                    Kalisz nie oprowadziła, za to ja ją po Gliwicach tak :)
                                    • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:26
                                      a dworzec... hmmm, troche ciasny.... albo więcej niż troche.... malutki...
                                    • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:26
                                      g_labedy napisał:

> nooo jasne... kaliszanki są zarąbiste:))) Co prawda znam ją od październia
                                      (od
                                      > połowy paxdzia) a jestesmy ze sobą dopiero 1,5 miechu więc dokłądnie mnie po
                                      > Kalisz nie oprowadziła, za to ja ją po Gliwicach tak :)
                                      to musicie to nadrobić. Bo Kalisz ma co pokazać:)
                                      • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:27
                                        byle nie dworzec i dzielnice Czaszki :P
                                        • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:28
                                          nadrobimy... postaramy sie:)

a z tym dworcem to zawsze mogło być gorzej.,...
                                          • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:29
                                            g_labedy napisał:

> nadrobimy... postaramy sie:)
                                            >
                                            > a z tym dworcem to zawsze mogło być gorzej.,...

nie no ale faktycznie dworzec mamy obskurny. DObrze że chociaż reszta miasta
                                            jest ładna :P:P:P
    • viska_czwa Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:30
      zaraz, zaraz g_łabędy........ bardzo dobrze, że L-c ma swów subregion!!!
      Przynajmniej nikt nam pod nosem nie marudzi!!!

Częstochowa powinna mieć województwo!!!! I nie ściemniaj bo sami mądrzejsi nie
      jestescie!!! też chceiliście mieć województwo razem z opolem... buaahahah
      Gliwice:P

Tak sie składa, ze ze wszystkich ślaskich miast Gliwice mi najbardziej
      przypadły do gustu i lepiej tego nie psuj, a dziure masz w głowie!!!
      • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:31
        i zapraszam na moją dzielnice :P

pl.wikipedia.org/wiki/Grafika:Kalisz-Dobrzeccc.jpg
        pl.wikipedia.org/wiki/Dobrzec_%28dzielnica_Kalisza%29
        • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:35
          fajna fotka, łądna na twoja dzielnica.
      • viska_czwa Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:32
        poza tym bardziej Gliwice sądziurą niż Czestochowa:P

A co do dworców to Cz-wa ma jednej z najnowszych dworców w Europie :)
        • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:34
          viska_czwa napisała:

> poza tym bardziej Gliwice sądziurą niż Czestochowa:P
          >
          >
          > A co do dworców to Cz-wa ma jednej z najnowszych dworców w Europie :)

częstochowianko zobacz że ja jako kaliszanin (kaliszak:P) broniłem
          częstochowy :P
        • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:34
          hahahahha, najnowszy taa, ale popatrz ile pociągów macie na tym dworcu... na
          palcach można policzyć!!!!

Ja jakoś nic nie słyszałem o towrzeniu czego kolwiek z Opolem!!!! A co do dziur
          to Częstochowa bardziej przypomina dziure, gdyż jest zaściankiem, prowincją,
          wioska z tramwajami!!!! Tylko wy ją lubicie, nikt poza tym:P
          • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:36
            g_labedy napisał:

> hahahahha, najnowszy taa, ale popatrz ile pociągów macie na tym dworcu... na
            > palcach można policzyć!!!!
            >
            > Ja jakoś nic nie słyszałem o towrzeniu czego kolwiek z Opolem!!!! A co do
            dziur
            >
            > to Częstochowa bardziej przypomina dziure, gdyż jest zaściankiem, prowincją,
            > wioska z tramwajami!!!! Tylko wy ją lubicie, nikt poza tym:P

tramwajem :P:P:P
        • kaliszanin2 To jakaś kłótnia o nic 11.03.06, 13:44
          Częstochowa to duże miasto, a Gliwice to osobne miasto tylko administracyjnie -
          to raczej dzielnica wielkiego zespołu miejskiego.
          • g_labedy Re: To jakaś kłótnia o nic 11.03.06, 13:46
            Częstochowa duże miasto... buahahaha byłeś kiedys na tej prowincji???
    • kalisz-dobrzec Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:38
      ps: ile wynosi bezrobocie w Gliwicach i Czestochowie?
      • g_labedy Re: KALISZ wygrał z LUBLIŃCEM :(( 11.03.06, 12:48
        W GLiwicach jest małe, farbyki opla itp.... ok 4% w G-cach. poza tym duza ilosc
        gliwiczan pracuje w K-cach Zabrzu itd.
    • kaliszanin2 To jest najdłuższy wątek na forum Kalisz 16.03.06, 21:21
      Gdzie się podziali nasi nieco egzotyczni goście?
      • intermasterkalisz To może ... 16.03.06, 21:23
        zrobimy lustrzane odbicie wątku pod tytułem: Lublin wygrał z Kalińcem :D
        • kaliszanin2 Re: To może ... 16.03.06, 21:25
          intermasterkalisz napisał:

> zrobimy lustrzane odbicie wątku pod tytułem: Lublin wygrał z Kalińcem :D

A w co mógłby wygrać?
          • intermasterkalisz poziomem bezrobocia:P / bt 16.03.06, 21:28
            bez tekstu
            • kaliszanin2 E, to za sierioznie :) 16.03.06, 21:35
              To przecież tylko dialogi jak z "Misia".
            • hamburgerek Dajcie już spokój 17.03.06, 09:30
              trzy czwarte postów tutaj pisze jedna osoba pod wieloma nickami mieszkająca w
              Lublinicu!!! Nie widzicie tego. Czasami podaje się za mieszkanke Czestochowy i
              niby to wkurza się na Lubliniec, nienawidzi go a zaraz potem w tym samym poście
              udawadnia jakie to miasteczko świetne jest :-) Żenada i dziecinada i tak jest na
              wielu forach w Polsce!!! To jest jakaś nudząca sie pinda co wprowadza zamęt w
              całym kraju a ludzie cały czas daja się nabierać na jej prowokacje!!!!!
              • hamburgerek Re: Dajcie już spokój 17.03.06, 09:33
                W ogóle porownywanie miasteczka co ma 25 tys mieszkańców z miastami kikakrotnie
                większymi jest śmieszne :-) I co z tego ze powierzchnia tego miasteczka jest
                duża? Same lasy i pola, jak przyłaczą somie kolejne pobliskie gminy to bedą
                mieli wielkośc może i Nowego Yorku tylko co z tego wynika? NIC
                • mlodykalisz Re: Dajcie już spokój 17.03.06, 09:45
                  Nie wiem jak wy ale ja właśnie dzięki temu forum dowiedziałem się że jest coś
                  takiego jak lubliniec. Wiedziałem o Lublinie, Lubinie a nawet Luboniu
                • kaliszanin2 25 tys. to całkiem spore miasto 17.03.06, 14:05
                  hamburgerek napisał:

> W ogóle porownywanie miasteczka co ma 25 tys mieszkańców z miastami
                  kikakrotni
                  > e
                  > większymi jest śmieszne :-) (...)

To jak Jarocin, czyli więcej niż miasteczko. Cztary mi pół takiego i już jest
                  Kalisz! Zaledwie dziesięć takich i mamy całą aglomerację kalisko-ostrowską!

Więcej wyrozumiałości.:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka