gadmar 01.10.07, 20:37 Witam, kiedy należy sadzić thuje? w jakich odległościach? podobają mi się smaragd ale widziałam również sadzane co druga jasnozielona, czy jest to dobry pomysł? jakie gatunki thuji są szybkorosnące? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ciociaklementyna Re: thuja 02.10.07, 03:28 gadmar napisała: > kiedy należy sadzić thuje? Czy możesz mi wytłumaczyć, dlaczego piszesz thuja, a nie po polsku tuja? Czy wymawiasz to normalnie "tuja", czy też "thuja"? Zastanawia mnie to, bo kilka osób na forach ogrodniczych z upodobaniem używa tej obcej nazwy. Mam dziwne podejrzenie, że to przewrotna zabawa, która pozwala "owinąć w bawełnę" zwykłe brzydkie słowo. Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Tuja! 02.10.07, 17:28 wiesz - pomyslalem to samo ale nie chcialem sie czepiac - ludzie to robia raczej bez tej przewrotnej intencji - tak myslę... :-) Odpowiedz Link Zgłoś
kot_behemot8 Re: thuja 02.10.07, 19:53 :)))) Już dawno chciałam o tym napisac, bo te "thuje" wyglądają okropnie! Po polsku mówi sie "tuja" a jeszcze lepiej - żywotnik. Odpowiedz Link Zgłoś
gadmar Re: thuja 06.10.07, 23:03 napisałam "thuja" gdyż taki opis widziałam na tujach (żywotnikach) w sklepie ogrodniczym........myslałam, że to forum ogrodnicze, a nie polonistyczne. Może jak na tamtym powtórze watek dostanę oczekiwana odpowiedź :D Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re:żywotnik po polsku po łacinie thuja 07.10.07, 11:37 najlepiej sadzić od połowy sierpnia do września , im dalej na wschód Polski tym szybciej ile na metr ? wszystko zalezy od tego jaki to będzie żywotnik- tzn jaka odmiana- Szmaragd - fachowcy podają 3 sztuki na metr jeśli chceny gęsty i zwarty żywopłot; czy chcesz naprzemiennie jasny i ciemy; weź kartkę papieru i namaluj sobie naprzemian stożki ciemne i jasne w szeregu , oraz same ciemne albo same jasne i sama oceń , który efekt Ci sie podoba; jasne kolory optycznie sie przybliżaja , ciemne oddalają Odpowiedz Link Zgłoś
dziun Re: thuja 09.10.07, 15:23 ... pytalem w tym tygodniu w szkolce ogrodniczej - zalecaja sadzenie zywotnika "smaragd" w odstepach 50 cm. Jednym z argumentow jest to, ze im mniejszy odstep tym wieksza ilosc sprzedanych sadzonek ;-) Widzialem na osiedlu 2-metrowy zywoplot z zywotnika "smaragd" posadzony w odstepach 40 cm. Jest b. gesty i zwarty ale niezbyt ladny - w wielu miejscach galezie brazowieja. Zaleta gatunku "smaragd" jest tempo wzrostu i ciekawy odcien zieleni. Odpowiedz Link Zgłoś