madlen77 23.07.03, 11:50 W moim ogrodzie na kamieniach i w oczku wodnym zauważyłam węża (albo moze to zmija.czy ktos zna skuteczny sposob na pozbycie sie tego gada? prosze o pomoc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kubajek Re: WĄŻ w ogrodzie 23.07.03, 11:55 nawet najdłuższa żmija kiedyś przemija :) wypłosz go może tupaniem tylko NIE ZABIJAJ! zrób zdjęcie, pokaż fachowcom a może to wąż ogrodowy? :) Odpowiedz Link Zgłoś
mkhj Re: WĄŻ w ogrodzie 24.07.03, 07:04 To najpewniej zaskroniec. Jeżeli ma na głowie po obu stronach takie żółte "uszy" (hi,hi) to zaskroniec. Nie musisz go wypłaszać jest niegroźny. Jedyna szkoda jaką wyrządzi to to , że zjada zaby, które z kolei zjadają slimaki itp, ale on ich nie je dużo. pozdr mkhj Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: WĄŻ w ogrodzie 24.07.03, 09:56 O węzach napisaliśmy już wiele dobrego, więc nie będę się powtarzała, ale przypominam że wszystkie gady w Polsce są pod ochroną! Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
kubajek Re: WĄŻ w ogrodzie 24.07.03, 12:37 jerzy.wozniak napisał: > ... wszystkie gady w Polsce są pod ochroną! polityka wkrada się już nawet do ogrodu! :) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: WĄŻ w ogrodzie 24.07.03, 22:15 Polityka nie polityka, naprawde nie nalezy czegos od razu zabijac tylko dlatego ze straszy.. jesli jest to nawet zmija, to nie powinna ugryzc jesli sie jej sprowokuje. Ale ze moze zostac zaskoczona, i wtedy sie bronic, to nalezy wyploszyc, oczywiscie. Zmije i weze sa pozyteczne dla ogrodu. Ale nie wydaje mi sie ze to zmija ... najczesciej spotyka sie zaskronce. ktore sa jaszczurkami beznogimi. Tez jedza slimaki ! Venus Odpowiedz Link Zgłoś
piasia Re: WĄŻ w ogrodzie 25.07.03, 07:42 venus22 napisała: > Ale nie wydaje mi sie ze to zmija ... najczesciej spotyka sie zaskronce. ktore > sa jaszczurkami beznogimi. Tez jedza slimaki ! Jaszczurka beznoga to padalec a nie zaskroniec. Zazdroszczę ludziom, którzy mają te wspaniałe gady w swoich ogrodach. Niedawno dowiedziałam się, że jedna z moich sąsiadek na działce ma węża Eskulapa. Nie mogę się doczekać, kiedy go zobaczę! I wtedy wam napiszę, czy to faktycznie eskulap. Ma podobno półtora metra długości, i mieszka pod altanką. Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: WĄŻ w ogrodzie 25.07.03, 08:18 Oj! Tego eskulapa straaaasznie Ci Piasiu zazdroszczę! Mimo że on nie jest taki do końca Twój J Ja mam niestety jedynie zaskrońce i te nieszczęsne przez swą „wężopodobność” mosiężne padalce bywają też żmije, ale niestety ostatnio to rzadkość. W ogrodzeniu nie miałem żmijki już kilka lat. Najniższe ukłony! Trawiony z lekka niezdrową zazdrością M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasik Re: WĄŻ w ogrodzie 25.07.03, 08:18 Witam A co ma piernik do wiatraka - czyli dlaczego niby ochrona rzadkich gatunkow to polityka? To politycy wlasnie powoduja, ze zbyt ,malo gatunkow i zbyt slabo jest chronionych. No tu sie zgodze na powiazanie polityki z ochrona Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: WĄŻ w ogrodzie 25.07.03, 08:41 Polityka Oooojjj... Czepiacie się Kubajka! Aluzji nie poniał? Najniższe ukłony! Zrzędliwie okropnie M.J. Odpowiedz Link Zgłoś
ptasik Re: WĄŻ w ogrodzie 25.07.03, 09:05 Nie czepiam sie, tylko samo slowo polityka dziala na mnie jak czerwona plachta na byka, a jestem zodiakalnym. Polityka precz od ogrodow ! :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
kubajek Re: WĄŻ w ogrodzie 25.07.03, 09:31 to ja przepraszam zastanowiłem się i... przepraszam te prawdziwe gady :) Odpowiedz Link Zgłoś
mjot1 Re: WĄŻ w ogrodzie 25.07.03, 09:46 Więc i ja „odwołuję com odwołał i przyrzekam com przyrzekł” :-) Skruszony M.J. ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
venus22 Re: WĄŻ w ogrodzie 27.07.03, 03:12 Cos podobnego!! jak ja pozapominalam.. oczywiscie, padalec a nie zaskroniec! dzieki za korekte, venus Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: WĄŻ w ogrodzie 27.07.03, 07:45 Witam na forum Gazety! Eskulap - wątpię aby mieszkał pod altanką gdyż jest to wąż nadrzewny który jak ucieka do góry a nie do dołu jak na przykład zaskroniec. Zresztą zaskroniec jest tak charakterystyczny ze nie można go pomylić żadnym innym wężem. No! ale eskulapa widziałem tylko raz na Roztoczu i bydle ugryzł mnie w rękę gdy chciałem go zmusić do bardziej fotogenicznej pozy. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: WĄŻ w ogrodzie 27.07.03, 07:43 Witam na forum Gazety! Niestety padalce to jaszczurki leśne żyjące w mchu i ściółce. Rzeczywiście są żarte i ślimaki wykańczają w mig, ale niestety nie udaje się ich utrzymać w ogrodzie chyba że takim leśnym. Wielu moich znajomych ściąga je do ogrodu stwarzając im warunki do przezimowania, gdzie obok ropuch zżerają ślimaki i inne szkodniki. Na przykład ropucha zielona zlikwidowała im prawie całkowicie ogromną plagę skorków. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś