gazela100 05.11.07, 14:46 w przyszłym roku chciałabym uprawiac zioła w ogródku: lawendę, bazylię i melisę. Jak powinnam sie do tego przygotować? Czy ziarna trzeba najpierw jakoś zaprawić i posiac w domu a potem przesadzić? Itd. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jokaer Re: zioła 05.11.07, 15:21 lawendę wysiej teraz do doniczki i wystaw ja albo w ogrodzie ( zadołuj w miejscu gdzie nie przepadnie) albo na balkonie , bo ona musi przemarznąć; co do bazylii i melisy wysiewa sie w lutym- i potem wiadomo przepikowuje się , melisę można również siać w maju do gruntu; mozna również kupić w markecie i porozdzielać na kępki - robiłam tak również z tymiankiem i innymi Odpowiedz Link Zgłoś
gazela100 Re: zioła 05.11.07, 15:44 w wiekszości źródeł nic nie piszą o zamrażaniu ziaren lawendowych a cos więcej jak sadzić na jaką głębokość jak podlewać przed wysadzeniem do gruntu? a potem? Odpowiedz Link Zgłoś
33qq Re: zioła 05.11.07, 16:16 Z melisą nie ma obaw, że coś zrobisz nie tak, przyjmuje się doskonale, mi pół ogrodu zarosła, nie dość, że kłączami się rozprzestrzenia, to jeszcze mnóstwo samosiejek co roku wyrywam. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: zioła 05.11.07, 16:57 normalnie jak większość kwiatów- wieloletnich- z tym , ze zioła przynajmniej te , o które pytasz lubia ziemię o odczynie zasadowym ( podłoze wapienne), przepuszczalną- więc jeśli nie masz zwapnowanej ziemi ( wapno-magnezowe możesz dać)to właśnie teraz to zrób i przekop zostawiając w nierozbitej bryle; na wiosne zagrabisz i wysadzisz zioła - raczej sie nie nawozi w uprawach amatorskich, jeśli to kompostem bazylię mozna wysadzić do gruntu dopiero po zimnych ogrodnikach szczegóły znajdziesz w książeczce Zielarstwo - Grazyny Łukasiewicz albo w googlach Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: zioła 05.11.07, 16:59 Lawenda rosnąca w gruncie rozsiewa się sama, czyli jesienią. Nasiona w zimie leżą w ziemi i przemrażają się, a wiosną wschodzą. Odpowiedz Link Zgłoś