Dodaj do ulubionych

Rozmaryn w doniczce

11.11.07, 08:44
usycha. Dlaczego? Cale lato rosl na tarasie i mial sie swietnie. Jak sie
ochlodzilo zabralam go do domu i do niedawna bylo OK. Teraz widze, ze prawie
calu usechl. Oczywiscie jest podlewany i stoi na widnym parapecie. Czytalam,
ze moze sie powyciagac z braku wystarczajacej ilosci swiatla ale zeby zaraz
usychac...
Obserwuj wątek
    • gabula777 Re: Rozmaryn w doniczce 11.11.07, 09:20
      Temperatura zimowania to 5 -10*C, miejsce jasne i najważniejsze to nie może mieć
      zastoju wody przy korzeniach.
    • marbor1 Re: Rozmaryn w doniczce 11.11.07, 09:21
      Może pod parapetem jest kaloryfer, a on nie lubi gorącego i suchego powietrza.
      Mój rozmaryn ma już 5 lat i jest już okazałym krzaczkiem. Zimą trzymam go przy
      zimnym oknie balkonowym, umiarkowanie podlewam i mniej więcej co dwa tygodnie
      zraszam wodą. W tej chwili jest obsypany pączkami kwiatowymi. Jak się zacznie
      wyciągać do dobrze jest go "ustrzykiwać", wtedy będzie się bardziej rozkrzewiał.
      • gabula777 Re: Rozmaryn w doniczce 11.11.07, 09:41
        Jeszcze ważna sprawa , nie można go 'zalewać' tzn.zapominać o podlewaniu i
        potem to'nadrabiać' i podlać obficie.Nie zniesie tego, trzeba starać się
        utrzymywać mniej więcej równomierną, niewielką wilgotność.Ja nie mam rozmarynu,
        ale mirt cięty w kulę, a to roślina o podobnych wymaganiach, zimuję go w bardzo
        chłodnym przedsionku, ale jak za bardzo ziemia przeschnie, podleję za mocno, to
        zaraz opadają i żółkną listeczki.
        • gabula777 Re: Rozmaryn w doniczce 11.11.07, 10:08
          Twoja roślina uschła najprawdopodobniej od 'szoku' wywołanym nagłymi zmianami
          uprawy.Rośliny pochodzące z klimatu śródziemnomorskiego trzeba przygotować już
          we wrześniu do zimowania,przestawić z jasnego słonecznego miejsca w bardziej
          cieniste, aby przyzwyczaiły się do mniejszej ilości światła.Dobrze jest też
          najpierw przenieść tymczasowo na jasną werandę, klatkę chodową,do szklarni,
          garażu itp., a potem właściwe miejsce zimowania, aby zmniejszyć 'szok', po
          prostu nie można tak wnieść rośliny w październiku z balkonu do ciepłego pokoju.
          • szadoka Re: Rozmaryn w doniczce 12.11.07, 08:16
            E.. nie , szoku nie doznala. W domu jest juz od wrzesnia, wlasnie po to , zeby
            szoku nie doznala. Stoi w kuchni na parapecie ( nad ta czescia, pod ktora nie ma
            kaloryfera ale na pewno nie jest to 5-10 stopni :( Bede go mniej podlewac.
            Zobaczymy. Najwyzej kupie na wiosne nowy . Ale nie lubie jak mi rosliny gina...
            • ewa553 Re: Rozmaryn w doniczce 12.11.07, 09:09
              juz sie "przyznalam", ze mieszkam w cieplej czesci Niemiec, ale i u
              nas bywaja tenperatzry zerowe, a nawet czasami troche nizsze. Mam na
              balkonie - ze o ogrodzie nie wspomne, krzaki rozmarynu. Ten
              balkonowy jest juz olbrzymi, ma 4 lata. Niczym go nie chronie na
              zime, a rosnie ze hoho! Czyli z tego wynika, ze jednak moze w domu
              nawet najchlodniejsze miejsce jest za cieple? Moze jednak lepiej
              byloby opatulic go jakos na zime, szczegolnie grubo poowijac donice
              i postawic na balkonie w jakims cieplejszym katku (kontku)?
              • szadoka Re: Rozmaryn w doniczce 13.11.07, 08:29
                W tym roku to juz pewnie musztarda po obiedzie ale moze w przyszlym poszukam
                zimniejszego miejsca dla nowej rozliny na zime.
                • joma24 Re: Rozmaryn w doniczce 17.02.08, 11:50
                  moj rozmaryn sti całą zimę w ogrodzie w doniczce i ma się swietnie ,
                  az się sama zdziwiłam
                • horpyna4 Re: Rozmaryn w doniczce 17.02.08, 12:33
                  Gdzieś słyszałam, że rozmaryn wymarza przy temperaturze -9 stopni.
                  A w mieszkaniu marnieje przede wsystkim z powodu zbyt suchego
                  powietrza. Łacińskie "ros marinus" to "rosa morska", a roślina żyjąca
                  nad brzegiem Morza Śródziemnego raczej lubi wilgotne powietrze zimą.
                  • effi007 Re: Rozmaryn w doniczce 17.02.08, 16:04
                    mieszkam na Mazowszu i mój rozmaryn zimuje w ogrodzie bez okrycia -
                    nie doznaje uszczerbku. poprednia i ta zima były bardzo łagodne, ale
                    temteratura napewno spadała do -15 czasami. Ma się dobrze. Latem
                    kwitnie.
                    • szadoka Re: Rozmaryn w doniczce 18.02.08, 12:38
                      Dziekuje wszystkim za glosy. W tym roku posadze go do gruntu i najwyzej na zime
                      zrobie jakies zasieki o chlodnych wiatrow.
                      Juz sie doczekac grzebania w ziemi nie moge....
                      • horpyna4 Re: Rozmaryn w doniczce 18.02.08, 19:39
                        Zaleca się ponoć sadzenie blisko ściany budynku. I okrywanie takie,
                        żeby nie oddzielać go od ściany. Nawet przy najmniej przenikalnych
                        termicznie ścianach trochę ciepełka promieniuje ze środka domu.
                        • gabula777 Re: Rozmaryn w doniczce 18.02.08, 19:46
                          Jeszcze drenaż i lekkie podłoże chyba, że pod ścianą został jakiś gruz po budowie.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka