to_ja24 26.11.07, 22:54 nie ma geranium w kwiaciarniach, nie ma Allegro. Czy może ktoś mi odstąpić gałązkę. Najchętniej w Warszawie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horacy-horacy Re: Geranium - poszukuję zaszczeki... 27.11.07, 00:23 widziałem u Tomaszewskiego w al. Krakowskiej,ew mogę Ci swoje oddać ;) Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Geranium - poszukuję zaszczeki... 27.11.07, 06:40 chętnie udostepnię - moje geranium kwitnie latem na różowo, gdy spędza na je na gorącym słońcu w ogrodzie. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja24 Re: Geranium - poszukuję zaszczeki... 27.11.07, 22:44 czy jesteś pewna, że to geranium? Jeszcze nie widziałam, żeby kwitło a hodowałam je przez kilka lat je ale bardzo dawno temu? Ale może to jakaś inna odmiana Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a geranium - kwiaty 27.11.07, 22:56 witaj :) jest mnostwo odmian geranium: aristatum, collinum, dalmaticum, endressii (w paseczki), himalayense, ibericum, maculatum, molle... i wiele, wiele wiecej, kazde z nich kwitnie: od bialego, przez rozne odcienie rozu, bordo, fiolet, niebieskiego. jedno-kolorowe kwiaty, kwiaty w paseczki... ja mam 5 odmian geranium, zawsze kwitna, kazde w innym kolorze. niestety, na przeslanie szczepek jestem za daleko, nie w polsce. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja24 Re: Geranium - poszukuję zaszczeki... 10.12.07, 00:49 a mogłybyśmy jakoś się spotkać? Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja24 Re: Geranium - poszukuję zaszczeki... 12.12.07, 22:44 Dziękuję Wam za odpowiedzi. Właśnie od niedzieli mam sadzonkę i wstawiłam do wody - może się przyjmie Pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś
to_ja24 Re: Geranium - poszukuję zaszczeki... 27.11.07, 22:45 a gdzie jest to 'u Tomaszewskiego'?, w którym miejscu? Odpowiedz Link Zgłoś
horacy-horacy Re: Tomaszewski 28.11.07, 00:44 Firma Tomaszewski to największy producent i dystrybutor roślin doniczkowych, a w alei krakowskiej ma swój sklep firmowy - na przeciwko hotelu Lord i MCdoland'a www.tomaszewski.com.pl/ Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Geranium - poszukuję zaszczeki... 28.11.07, 11:35 Żadne geranium nie będzie kwitło jeżeli będzie stało tylko na parapecie i w półcieniu. Ono naprawdę potrzebuje prawdziwego 'patelnianego' słońca. Słońce w naszym klimacie nie jest najmocniejsze :) Jestem w Warszawie i chętnie udziabię kawałek dla Ciebie. pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Geranium - poszukuję zaszczeki... 05.12.07, 07:48 Wszystko jest Ok tylko, że nie jest to Geranium, ale Pelargonium - tak się nazywa obecnie ten rodzaj, a Gernium nazywał się 200- 150 lat temu. Geranium po polsku to bodziszek. Żeby uprościć to - do wielkiej rodziny Geraniaceae należy rodzaj bodziszek - Geranium oraz rodzaj pelargonia - Pelargonium. Nie nazywajcie wiec pelargonii bodziszkiem, bo właśnie tak o tym piszecie. Poza tym wszystko OK. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Geranium - poszukuję zaszczeki... 05.12.07, 08:38 To cudowne, że nareszcie ktoś to wyjaśnił, bo właśnie tak podejrzewałam... Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Geranium - poszukuję zaszczeki... 05.12.07, 08:50 Autorce postu chodzi chyba o roślinę doniczkową, uprawianą przez nasze babcie, zwaną potocznie' cytrynką', której mocno wcinane, jasnozielone liście wydzielają silny cytrynowy zapach przy potarciu.Nie wiem jak ta roślina fachowo się nazywa (należy chyba jednak do rodziny Geranium)Wyrasta do wysokości nawet metra, a przycinana, w ładny krzewik,chyba nie kwitnie.Kiedyś była bardzo popularna, bo łatwo rozmnaża się z sadzonek, teraz nie widuje się jej w kwiaciarniach, ale można spotkać w domach starszych ludzi( olejki eteryczne mają ponoć jakieś działanie lecznicze) Odpowiedz Link Zgłoś
hankasw Re: Geranium - poszukuję zaszczeki... 05.12.07, 09:21 Hej, chodzi tu o pelargonie o pachnących liściach, a konkretnie o P. crispum, o cytrynowym zapachu i fioletowych kwiatach.Jest pomocna w leczeniu "lekkich" chorób uszu no i pogooglujcie a znajdziecie jeszcze. Moja bardzo ładnie mi pachnie jak ją potarmoszę. Odpowiedz Link Zgłoś
jokaer Re: Geranium - do gabuli777 05.12.07, 10:34 nie uważam się za starszą kobietę :) , a posiadam ta pachnącą pelargonię, swego czasu miałam nawet dwa rodzaje; uwielbiam te zapachy, podobnie zreszta pachnie Lippia Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Re: Geranium - do gabuli777 05.12.07, 23:44 ;) ja tez nie, mimo, ze mam 5 odmian geranium...;) ale glabuli pewnie chodzilo o to, ze jak widac w polsce ciezko jest dzis o ta roslinke a kiedys widocznie bywaly na "babcinych" parapetach :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Geranium - do gabuli777 06.12.07, 08:09 Tak właśnie, pisząc" w domach starszych ludzi" miałam na myśli,to, że ta roślina stała się obecnie "niemodna"i nie ma jej w kwiaciarniach.Podobny los spotkał grubosza, popularne "drzewko szczęścia", ale( na szczęście) na razie jeszcze można je często spotkać w mieszkaniach. Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Gabulo :) 06.12.07, 15:27 :) po pierwsze chcialam Cie przeprosic za (chyba juz ponowne) przekrecenie Twojego nick`a....! :) co do grubosza (wlasnie sprawdzilam ktora to roslinka), to okazalo sie, ze tez mam...;) dostalam wlasnie od sasiadki, starszej pani, ktora nie chciala sie nim juz opiekowac i przyznam sie, ze bardzo mu (gruboszowi) do twarzy z innymi sukulentami i kaktusami...ale ja i tak zbieram "wszystkie" rosliny, nawet te "babcine"...:) pozdrawiam serdecznie :) Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: j.o.a.q.u.i.n.o 06.12.07, 16:27 Nic się nie stało, że przekręciłaś nick, ale :-))) Niektóre "babcine" rośliny wracają znowu do łask, tak bywa nie tylko z roślinami, ale i innymi rzeczami, o których sobie przypominamy, bo stają się modne, albo z innych względów.Grubosz zaczyna wracać, bo zapanowała moda na bonsai, a z niego łatwo utworzyć coś na taki kształt ( pień i korona) pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: Geranium - poszukuję zaszczeki... 05.12.07, 11:45 A po angielsku ta roslina sie nazywa "cranesbill" albo "hardy geranium" Znalazlam kilka stron, ktore moga Was zainteresowac : www.geraniumgallery.net/gallindex.asp www.bbc.co.uk/gardening/plants/plantprofile_geranium.shtml#recommended_varieties forum.gazeta.pl/forum/0,62489,1540823.html?f=309&w=72554305&a=72909932&rep=1 forum.gazeta.pl/forum/0,62489,1540823.html?f=309&w=72554305&a=72909932&rep=1 www.shared-visions.com/explore/gardens/geranidx.htm Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Cos sie schrzanilo z 3 i 4 linkiem. 05.12.07, 11:58 plants.thompson-morgan.com/list/geraniums-hardy www.devonian.ualberta.ca/getgro33.html Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: pelargonium citrosum 05.12.07, 13:43 www.directgardening.com/large/1099_l.jpg Chodzi o pelargonium citrosum (pelargonium Graveolens), po polsku pelargonia pachnąca inaczej'anginka', bo z liści można robić herbatkę na przeziębienia, a ponadto roslina łagodzi bóle ucha. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: pelargonium citrosum 05.12.07, 14:09 Tu jest więcej www.bio-forum.pl/messages/527/86075.html Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: pelargonium citrosum 06.12.07, 14:33 Nieporozumień może być jeszcze więcej, bo dla Anglików każda pelargonia to geranium, nie tylko ta pachnąca. Chyba, że się coś już zmieniło, ale dawniej w katalogach anglojęzycznych nijakie pelargonium nie egzystowało. Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Geranium - poszukuję zaszczeki... 05.12.07, 21:18 Dziewczyny jesteście wielkie. Mam wrażenie, ktoś chciał dołożyć wielbicielce roślinki popularnie zwanej w naszym kraju 'geranium'. Fakt, że roślina nie jest nowością i hitem, nie oznacza że jest gorsza. Każdy gatunek ma swą ważną funkcję. Nie podoba mi się te phi! 200 lat! Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Effi 06.12.07, 02:56 mialas wlasnie probke wyszydzajacego stylu naszego eksperta, p. Wozniaka. pzdr antypodalne :) Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Geranium 05.12.07, 23:33 prosze bardzo, geranium/u nas: storchschnabel: www.gartendatenbank.de/genus/geranium "...geranium nazywal sie 200-150 lat temu..."...wow, tzn, ze nasi botanicy (w austrii) nie sa na bierzaco...ha ha ha...;) no alez jestesmy zacofani...buahahaha Odpowiedz Link Zgłoś
podyanty Re: Geranium 06.12.07, 12:23 Why the name Geranium? Geranium pratense Plants of this genus are usually referred to as the ‘Hardy Geraniums’ to separate them from the ‘Annual Geraniums’, which belong to genus Pelargonium. Some confusion exists between geraniums and pelargoniums. This mix-up can be traced back to the eighteenth century. Pelargonium was first proposed as a group separate from Geranium by Joannis Borman 1738/1739; however, Linnaeus did not accept this for some unknown reason. He lumped them together under Pelargonium in his Book ‘Species Plantarum’ published in 1753. Unfortunately this name soon became used only for the annuals, which had increased in popularity when several new species were introduced from South Africa. These became the mainstay of Victorian and Edwardian annuals plantings. As Hugh Johnson says in his nook ‘Principles of Gardening’, "it is one of those rare cases in horticulture where democracy has successfully routed Botany!" The Hardy Geraniums were separated from the genus Pelargonium by a French magistrate and amateur botanist, Charles-Louis L’Heritier de Brutelle. He recognized that pelargoniums should be a separate genus. His work was published in William Aiton’s ‘Hortus Kewensis’ in 1789. Alas, by this date it was too late to alter the public’s ideas. So today popular pelargoniums are still incorrectly referred to as geraniums. The genus Geranium The word Geranium is derived from a Greek word geranion, a diminutive form of geranos. This refers to the beaked fruit. In fact geranion has been used for members of the family Geraniaceae since the time of Discorides in the first century A.D. By analogy, Pelargonium was derived from the Greek word pelargos, a stork. The genus Geranium is large and comprises a wonderfully diverse array of between 300 and 400 species of annuals and perennials. Plants are tufted, clump-forming, often wide-spreading with long- stalked, rounded, dissected leaves. Their leaf forms are difficult to duplicate for texture and colour, and sometimes the foliage can be as great an asset as the flowers. Their flowers have five petals and may be bowl-, saucer-shaped, flattened or reflexed. The flowers of the Hardy Geraniums are followed by long beaked fruits that split suddenly when ripe to release their seed. The ripened seed is shot upwards and outwards. As a result seedlings often crop up in some of the most unexpected, and sometimes, most unwanted places! Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Re: Pelargonium 06.12.07, 12:45 de.wikipedia.org/wiki/Storchschn%C3%A4bel Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Geranium - poszukuję zaszczeki... 06.12.07, 16:50 Ja już zgłupiałam to_ja, chodzi ci o bodziszka czy o tę "cytrynkę"? Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Geranium - poszukuję zaszczepki... 06.12.07, 18:53 Znowu widzę nastąpiło nieporozumienie. Oryginalnie zapytanie dotyczyło geranium hodowanego w doniczkach w naszych polskich warunkach, podczas gdy nad morzem śródziemnym rośnie to to jak krzewy w ogrodach nawet bardzo eleganckich. A tutaj cytat z niejakiego p. Grzegorza eksperta na formum Działkowca na temat tej roślinki: "W mieszkaniach uprawiany jest głównie mieszaniec ogrodowy ( forma wyjściowa to Pelargonium citrosum) o nazwie Pelargonium 'Graveolens' - polska nazwa: pelargonia pachnąca, pelargonia olejkowa, potocznie: geranium, anginka. Roślina ta znalazła zastosowanie m.in. w przemyśle perfumeryjnym." Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Geranium - poszukuję zaszczepki... 07.12.07, 13:34 No to nie mam zaszczepki :( Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Geranium - poszukuję zaszczepki... 07.12.07, 16:11 No tak... to_ja nam przepadła, a tu taka piękna wiedza się rozwinęła na zadany temat. Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a mnogie zapachy 07.12.07, 14:08 Duftblattpelargonien/pelargonium o pachnacych listkach jest wiele: www.kraeuterei.de/shop/g1g.htm zapachy: pomaranczowe, cytrynowe, rozane, mietowe, mentholowe, muskatowe, nawet pachnace brzoskwinia. a uzywa sie je rowniez do wytwarzania likierow, salatek, galaretek (olejki). pelargonium graveolens "Lady Plymouth" np nie pachnie cytrynowo a mentholowo. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
wacka1 Re: mam geranium 07.12.07, 20:40 rośnie jak wsciekłe.Kto tak długo szuka niech się zgłosi podaruję. Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: mnogie zapachy 07.12.07, 20:43 ale cuda pod tym linkiem co podałaś... Odpowiedz Link Zgłoś
j.o.a.q.u.i.n.a Re: mnogie zapachy 07.12.07, 21:22 :) one wszystkie na prawde slicznie pachna, zwlaszcza jezeli porusza sie listkami, co tez robie przechodzac kolo moich...;) a tu drugi link z zapachami: anasowy, kokosowy, imbirowy etc... aha, jezeli po otwarciu linku pokazuje sie takie male okienko, wystarczy kliknac na "X" i je zamknac, zeby nie przeszkadzalo. www.kraeuterei.de/shop/g0g.htm pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Geranium - poszukuję zaszczeki... 12.12.07, 22:52 to ja gratuluję szczęsliwego zakończenia wątku:) Odpowiedz Link Zgłoś