Dodaj do ulubionych

Popiół drzewny

19.12.07, 22:04
Witam
Proszę o wyjaśnienie mi co to jest "popiół drzewny". Czy to jest popiół ze
spalenia jakiegokolwiek drewna, czy coś specjalnego co trzeba kupić w sklepie
ogrodniczym.Chcę podzielić duże bulwy begonii, piszą, że posypać rany tym
popiołem.Jak to zrobić?
Dziękuję za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • mirzan Re: Popiół drzewny 19.12.07, 23:08
      Czy przypadkiem nie węglem drzewnym?
    • szantx Re: Popiół drzewny 19.12.07, 23:33
      Mirzan ma rację, rany na bulwach roślin i roślinach zasypuje się sproszkowanym węglem ze spalonego drzewa w kominku lub w ognisku. Węgiel działa dezynfekująco i wysusza niedopuszczając przez to do infekcji. Natomiast popiół drzewny można stosować jako nawóz, zawiera fosfor i potas, działa odkwaszająco w glebie.
      • dagusia333 Re: Popiół drzewny 20.12.07, 08:13
        Tak, chodzi mi o węgiel drzewny.Rozumiem, że taki spalony ,czarny kawałek drewna
        mam rozdrobnić na proszek i posypać przecięcie na bulwie przed posadzeniem, czy
        tak?A może wcześniej podzielić bulwę, żeby rana zaschła do czasu sadzenia,
        tylko, że w lutym nie widać jeszcze gdzie są pąki. Jedna z moich ślicznych
        begonii ma bulwę ok. 10 cm średnicy, latem z doniczki wyrastała ogromna , ciężka
        masa liści i kwiatów, dlatego muszę ją chyba podzielić na 2 lub 3 części, ale
        trochę się boję kroić, żeby jej nie zmarnować.
    • szantx Re: Popiół drzewny 20.12.07, 13:01
      Rany na bulwach należy zasypać po ich przecięciu ale kiedy ciąć to nie wiem. Pozyskanie węgla do zasypywania ran jest jasne. Niektórzy hdowcy storczyków twierdzą, że stosują węgiel apteczny lub cynamon do dezynfekcji ran na storczykach, ale ja nigdy tych specyfików nie stosowałem.
      Powodzenia w dzieleniu bulw.
      • tyrtum Re: Popiół drzewny -rozpuszczony w wodzie 25.12.07, 12:26
        Roztwór popiołu ze spalonych fragmentów drewna ,bylin itd jest wspaniałym
        środkiem odstraszającym owady składające jajka np. na liściach
        kapusty.Sprawdzone na bank.Resztę osadu można wykorzystać jako nawóz przy
        marchewce i pozbędziemy się robali atakujących system korzeniowy.

Nie pamiętasz hasła

lub ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka