dakusia 27.01.08, 22:40 ... z racji weekendowego liczenia ptactwa; jakie rosliny nalezaloby sadzic w ogrodku, zeby byl dla ptakow zimowa stolkowa? dzika roza, tarnina ... co jeszcze? pozdr Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: rosliny dla ptakow na zime 27.01.08, 23:02 Jarzębina, berberys, ognik, głóg, irga... widziałam na własne oczy obdziobywanie tego wszystkiego. Owoce derenia ozdobnego też są zjadane przez ptaki. Chyba wszystkie krzewy o ozdobnych owockach z założenia mają kusić ptaki. A ptaki roznoszą ich nasionka w odległe miejsca, dodatkowo stratyfikując je sokami trawiennymi. I zaprawiając na dobry początek odrobiną nawozu. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.2007 Re: rosliny dla ptakow na zime 28.01.08, 08:24 U mnie wszystkie zimowe owoce są zjadane do końca już we wrześniu. W pierwszej kolejności kalina i jarzębina, następnie jarząb szwedzki, rokitnik, berberys,róża. Najmniej smakuje pierzastym irga. Nawet do listopada zdarza się jej mieć owoce. Nic z moich barwno-owocowych zimowych kompozycji, ale niech im na zdrowie idzie. Odpowiedz Link Zgłoś
heart_of_ice Re: rosliny dla ptakow na zime 28.01.08, 10:13 i do kompletu zywoplot z ligustra:) Pauli -- "Miotłę z wystrzelonym airbagiem. Niewielki przebieg. Na chodzie. Sprzedam." Odpowiedz Link Zgłoś
dakusia dziekuje... 28.01.08, 10:12 zostalo mi jeszcze troche miejsca w ogrodzie i chce ten kacik, wlasnie pod ptaki na zime zoorganizowac :-)) Odpowiedz Link Zgłoś