deerzet Re: Co można? 21.02.08, 14:17 Z wolna i z ostrożna - podkrzesać drzewka, - przerzedzić ich korony (plus fungicydy oczywista); - przesunąć i przenieść zagęszczające się krze; - skrócić podkładki do szczepień; - przygotować szczepki dla {Mirzana}; - wyprawić się do ZG po szczepki; - altanki podmalować; - ściółkowanie i bordery poprawić; - dokończyć robiniowy bruk; - poprawić scieżki; - wysiać nowalijki; - flance vel rozsady podlać. - zaszczepić kotkę. Odpowiedz Link Zgłoś
graja7 Re: Co można? 21.02.08, 14:57 1. Przyciąć wrzosy, lawendę, tawułę japońską, pięciorniki, wierzby, powojniki, budleję. 2. Pozdejmować lub rozluźnić okrycia na krzewach i bylinach 3. Wygrabić zeszłoroczne resztki liści i innych badyli. 4.Przesadzać doniczkowie, które już tego wymagają. 5, Zaopatrzyć się w doniczki do pędzenia karp dalii i pacioreczników. 6. Posprzątać taras. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Co można? 21.02.08, 19:33 No i powyrywać chwasty. Ta cholerna gwiazdnica kwitnie i zawiązuje nasiona, trochę jej wczoraj wyskubałam. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: chwasty 21.02.08, 20:13 Kiedyś rodziciele zimą na wybieg dla kurek wygradzali część warzywnika. ANI JEDNO ŹDŹBŁO SIE NIE UCHOWAŁO i znajomi się dziwowali, że tak wyplewione... A i jajeczka... Tylko "dzieckiem będąc" [jam miastowy] te wyprawy po tzw. zielone mi brzydły. A dziś - w każdym markecie rożen... Tylko ten smak pieczystego... Odpowiedz Link Zgłoś
anerim Re: chwasty 21.02.08, 23:32 Zapatrzyć się w coraz bardziej błękitne niebo, powitać przylatujące gęsi i żurawie, pogłaskać chłodne śnieżyczki, rozpalić ognisko :) Odpowiedz Link Zgłoś
turchanyi Re: Co można już robić w ogrodzie/do ogrodu? 22.02.08, 08:40 Oczyścić domki dla ptaków z resztek starego gniazda (jak się je ma w ogrodzie). W zeszłym roku kosy załozyły sobie gniazdo w wiklinowym domku (na 1,5 m kiju) wkopanym w ogródku ziołowym - głównie jako ozdoba. Obserwowanie ich życia rodzinnego to była sama radość! Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: avi 22.02.08, 08:49 Już 2 tyg. temu to uczynione... Nie spraszałbym (budką) szpaków w przydomowy ogród wiśniowo (4 szt) czereśniowy (2 szt). n Nie po to sadziłem pod lasem alejkę wiśniowo- czeremchową... Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Co można już robić w ogrodzie/do ogrodu? 22.02.08, 09:25 koniecznie zaaplikować co należy pod świerki zaatakowane przez ochojniki - do połowy marca. pobrać sadzonki z bukszpanu. zawsze pobieram w lutym - szybciej się ukorzeniają i w przyszłym roku na wiosenne sadzenie są już dosyć mocne. wkopać materiał organiczny w rabatki i grządki np. przekompostowany obornik. rozsypać kompost. w marcu można juz wysiac niektóre rośliny ozdobne wprost do gruntu np. nagietki, groszek pachnący, ostróżki, eszolcję, smagliczkę, rezedę, maciejkę, czarnuszkę, i warzywa: marchewkę, pietruszkę, rzodkiewkę i koper, bób, groch, pasternak, szpinak. sadzimy cebulę i czosnek (można już pod koniec lutego) Odpowiedz Link Zgłoś
lizzie74 Re: Co można już robić w ogrodzie/do ogrodu? 22.02.08, 19:26 A co należy zaaplikować na te ochojniki? W zeszłym roku pojawiły mi się po raz pierwszy na młodych modrzewiach. Spryskałam czymś na mszyce i zdechły, ale wiem, że one wędrują między świerkami a modrzewiami. Odpowiedz Link Zgłoś
renti Re: Co można już robić w ogrodzie/do ogrodu? 23.02.08, 00:22 Najlepiej to te cudne ciemnozielone "szyszeczki" zwane galasami obrywać i palić. Jeśli się nie da to wczesną wiosną, przed ruszeniem wegetacji, opryskać PROMANAL-em 060 EC lub podlać CONFIDOR-em 200 SL. Odpowiedz Link Zgłoś