anna.2007 Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 27.02.08, 08:40 Oj, to już chyba sezon. Przesadziłam co trzeba i walczę z zielskem, zwłaszcza z gwiazdnicą. Sprawdzamy też z dzieckiem czy kosz do koszykówki nadal działa. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaba1 wstyd się przyznać... 27.02.08, 09:13 ale ja dopiero teraz pozbyłam się uschniętych jednorocznych. Nie mogłam tego zrobić jesienią bo byłam w końcówce ciąży. A teraz pakuję Małego do wózka i idziemy do ogródka "popracować". Miałam zapędzić męża do grabienia trawników (trawa już powoli rośnie), ale akurat w "umówioną" sobotę leżało na tymże trawniku 20 cm śniegu- może w tę sobotę go zagonię... I zastanawiam się nad cięciem żywopłotów (z bukszpanu i ałyczy). Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: wstyd się przyznać... 27.02.08, 10:11 No co ty - jakim sposobem Ci się to udaje - grabienie trawnika i do tego przy pomocy męża??? Moja druga połowa jakby się dowiedziała,że chcę grabić trawnik to by zrobił duuuużżeeeee oczy na mnie i zapytał PO CO? W sumie nigdy tego nie robię ( może i trzeba ale jest dużo więcej czynności niecierpiących zwłoki ). Poza tym w trawniku mam posadzonych ok. 250 szt. krokusów w różnych kolorach i właśnie zaczynają kwitnąć, więc grabienie odpada! W sobotę będę zapewne bliżej przyglądać się roślinkom i może popodcinam trochę krzewy oraz pousuwam zeschłe liście. Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaba1 Re: wstyd się przyznać... 27.02.08, 10:29 No szkopuł w tym że mi się NIE udaje jak do tej pory ;) On chyba przed każdą sobotą taniec deszczu odbywa, żeby się wykręcić;) W zeszłym sezonie nawet raz wygrabił zeschłe źdźbła trawy, poczytał artykuł o trawnikach i skosił może ze dwa razy... w końcu żona w ciąży była ;) Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: wstyd się przyznać... 27.02.08, 14:18 Ok, bo już myślałam,że z nim jest coś nie... Mój jedynie kosi trawnik - raz na miesiąc no i podziwia co kwitnie i jak ładnie. Na szczęście praca w ogrodzie to dla mnie miód na serce i nie traktuję jej jak przykry obowiązek - w ogrodzie mogłaby siedzieć cały dzień ... i noc, gdybym miała go dostatecznie dobrze oświetlonego! Odpowiedz Link Zgłoś
anna.2007 Re: wstyd się przyznać... 27.02.08, 14:53 W takim razie gratuluję kasiaba1 dzieciaczka i to dobrze, że dbasz o rośliny bo one po namalowaniu bardzo pięknie wyglądają. O wiele lepiej niż moje. Moje dziecko (bez szacunku dla matki) wyraziło pogląd, że to kwestia talentu. Spróbuję może czymś podsypać to lepiej się namalują. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: gdybym miała ogródek dobrze oświetlony 27.02.08, 17:52 A ja mam tuż na chodniku przy płocie niezłą latarnię; często mi ona pomagała, jak nie chciało mi się za wcześnie z ogródka po zmroku od roboty wychodzić... Chwaliliśmy sobie tę latarnię do czasu jak jakiś spod ciemnej latarni typ zaczął się do altanek i składzików nam i sąsiadom nocą dobierać... Na marginesie marginesu pudełka od zapałek: kiedyś w ogrodzie i w polu w Polsce MĄŻ był jedynym wykonawcą czarnej roboty, żony wołano tylko w czasie zbiorów do pomocy. ONE - wtedy pewnie w domu królowały. Domyślam się, że dziś {Kasiabowy 1} i {Cereusfotowy} choć w domu królują, nie dając się tam choćby przy gotowaniu i przy dzieciach poganiać? Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: gdybym miała ogródek dobrze oświetlony 28.02.08, 13:41 Wieje jak diabli:( Wszelkie roboty wstrzymane (Warszawa) Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: gdybym miała ogródek dobrze oświetlony 29.02.08, 09:13 nooooo, u nas bylo pare ladnych slonecznych dni to wykorzystalam na porzadki - poscinalam suche badyle, zagrabilam tu i owdzie stare liscie (pozostawione dla ochrony) i teraz wypadaloby zabrac sie za plewienie poki jeszcze zielsko sie nie rozroslo... Minnie (venus22) Odpowiedz Link Zgłoś
ewr Re: gdybym miała ogródek dobrze oświetlony 29.02.08, 09:20 To tak jak u mnie z ta latarnią :-) Bardzo pomocna rzecz, tuż przy płocie. W tamtym roku sadziłam ostatnie w sezonie krzaczki i miałam czas tylko po 21-tej i przy tejże latarni ładowałam łopata ziemię. Przechodnie z pieskami na spacerku patrzyli na mnie dziwnie, bo wyglądałam jak jakiś nocny złodziej...;-) Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: Uwaga techniczna 27.02.08, 18:19 Dodawajcie proszę przynajmniej orientacyjne miejsce zamieszkania Bo chyba wrocławianie mają większe pole do popisu niż mieszkańcy Suwałk:) Odpowiedz Link Zgłoś
graja7 Re: Uwaga techniczna 28.02.08, 19:53 Ja dzisiaj (czwartek) robiłam prace budowlane. Ściezki sobie poprawiałam, układałam kostke brukową, żeby mi oddzielała trawnik od grządek,no i takie rózne porządki. W domu wsadziłam do doniczek karpy dalii do pędzenia. A poza tym znalazłąm chyba ze 30 ślimaków, które są zasklepione w skorupach tuż pod powierzchnią ziemi, i tylko czyhają, kiedy wyruszyć na obżeranie się tym, co niebawem zasadzę.(Warszawa) Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: Uwaga techniczna 28.02.08, 20:35 Graja, przy tym wietrze? Bohaterka z Ciebie!:) Odpowiedz Link Zgłoś
graja7 Re: Uwaga techniczna 29.02.08, 09:02 Oj, mali_na, trzeba tylko czapeczkę na głowę założyć, kołnierz postawić i wybrać tę stronę domu, po której wieje najmniej. Nie możemy czekać, aż wiać przestanie, bo kupa roboty przed nami. Pozdrawiam serdecznie. Odpowiedz Link Zgłoś
drrabiega Re: Uwaga techniczna 08.03.08, 19:48 proszę o radę co do układania tej kostki brukowej oddzielającej rabatki od trawy, może sama spróbuję, bo na kolegę małżonka się nie doczekam :) pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
ewr Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 29.02.08, 09:21 A propos przycinania już drzewek-nie boicie się, ze jeszcze przyjdzie mróz i zniszczy....? Odpowiedz Link Zgłoś
krynia58 Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 29.02.08, 10:48 Ja powiem szczerze,że nic jeszcze nie robiłam. Bo albo wieje, albo leje, albo jedno i drugie. /mam wymówkę/. Ale dzisiaj o dziwo - słonko. Pojdę chociaż zrobic rekonesans. No i drzewka nie przycinane i krzewy jagodowe nie przycinane, eh, co ja w tym roku??? Pozdrawiam ze Słupska. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: Hosty wychodzą;( 29.02.08, 19:46 Hosty już widać!!!! Pamiętam ,że miałam je rozsadzić, ale w lutym????! Rozsadzać? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Hosty wychodzą;( 02.03.08, 18:25 Teraz to poczekaj z ich rozsadzaniem, bo za kilka dni ma przyjść mróz. Jak się skończy, to rozsadzaj. Chyba, że mieszkasz w cieplejszym rejonie, wtedy możesz już teraz spokojnie rozsadzać. Odpowiedz Link Zgłoś
leda16 Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 02.03.08, 14:45 Na dzień dzisiejszy to zebrałam 1 120 litrową taczkę uschłych patyków porozrzucanych po ogrodzie przez orkan. Zostało jeszcze drugie tyle ale wiatr, deszcz i przenikliwe zimno nie pozwoliły na więcej. A tak w ogóle to mam wyzbieranych i spalonych większość liści, traw i uschłych badyli. Maki i róże nawiezione, trochę podagrycznika wyplewione. Odpowiedz Link Zgłoś
anna.2007 Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 02.03.08, 19:04 Dzisiaj był dzień siania. Szpinak, pietruszka, koper,groch. Nie można powiedzieć, że siałam w lutym. Widać już pąki bylinowych powojników. Podsypałam je ziemią aby nie przemarzły. No i jest pięknie. Odpowiedz Link Zgłoś
kajusia76 Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 03.03.08, 15:33 No dobrze - jeśli jest obawa,że na ciecie niektórych krzewów jest za wczesnie, to mam pytanie: kiedy będzie za późno?? Moje berberysy czekaja na cięcie, ale mi się wciąż wydaje, że "jeszcze za wczesnie". Pozdrawiam, Odpowiedz Link Zgłoś
kalin_a Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 04.03.08, 12:52 Mam pytanie kiedy 1 raz nawozi się trawnik Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 04.03.08, 14:15 A mnie udało sięzdążyć przed "tornadem". W piątek zrobiłam "malutki" rekonesans z sekatorem w dłoni. Poprzycinałam co się tylko dało. Było tego trochę. Ale to na tyle porządków - nie mam nic do roboty - bo prawie całą czarną robotę odwaliłam jesienią. A teraz tylko sobie będę chodzić i spoglądać co gdzie wyrasta. Póki co nieśmiało krokusy z trawnika ( posadziłam jesienią chyba z 200 cebulek różnego koloru), a no i oczywiście wawrzynek wilczełyko biały i różowy. Nic nie kwitnie - tylko póki co wyrastają liście. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.pier Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 07.03.08, 11:49 na razie pozbierałam uschniete liście i połamane badyle. mam pytanie czy już obciąć zostawione na zimę wszelkie wysokie trawy i wrzosy? Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 07.03.08, 11:55 Trawy już można ściąć, wrzosy też, ale nie do zdrewniałych części, tylko przekwitłe części kwiatostanów mniej więcej o 2/3 lub połowę. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.pier Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 07.03.08, 12:05 dziękuję bardzo Gabulko. powiedz mi jeszcze, te 2/3 lub połowa to tej części nadziemnej? Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 07.03.08, 12:29 Te 2/3 to ta część końcówki gałązki na której teraz masz suche, zbrązowiałe kwiatki.Obcinasz tylko miękkie części, nie robisz z krzaczka 'szczotki', bo już nie odrośnie.Jedne odmiany mają dłuższe części kwiatostanowe (wtedy skracasz o 2/3), a inne krótsze, wiec tu trochę mniej, wystarczy ściąć połowę.Szybko wyrosną nowe pędy zakrywając pozostawione niewielkie części starych z resztkami kwiatków. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.pier Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 08.03.08, 16:39 zagrabiłam korę z trawników, która wiatr wywiał, pościnałam trawy i wrzosy, grabiłam z trawnika suchą trawę, powyrywałam zielsko z rabat, mąż ciął drzewa owocowe:) Odpowiedz Link Zgłoś
irenazu Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 08.03.08, 18:51 Tylko co wróciłam z działki.Zrobiłam porządki na rabacie tuż koło domu-powycinałam za długie odrosty bluszczu,powyrywałam chwasty i trawę,już zdążyły urosnąć,,usunęłam liście i suche badyle.Z niższego poziomu zdjęłam przykrycie z róż,rozgarnęłam korę i przycięłam je.Na iglako-wrzosowisku przycięłam wrzosy i także część wrzośćców-już przekwitły bo kwitły całą zimę.Trochę pograbiłam,trochę pooglądałam swoje roślinki.Kwitną(Płock) krokusy,stokrotki polne,pierwiosnki, przebiśniegi, niskie chabrowe irysy,żonkile mają już pąki kwiatowe wysokości ok 10-12cm,wyszły pąki kwiatowe hiacyntów,cebulicy,forsycja rozkwitnie lada dzień,bo pączki są już żółte na 2/3 długości,migdałki i morele mają bardzo nabrzmiałe i różowiutkie pączki i trochę mnie to martwi.Aha jeszcze najważniejsze,udekorowałam już taras 3 skrzynkami niebieskich bratków-cudeńka,od razu jest mi weselej.Zresztą na tarasie od dawna mam już oleandra i laurowca.U mnie już wiosna:) Odpowiedz Link Zgłoś
lamia68 Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 08.03.08, 20:46 Ja tez cały dzień pracowałam w moim ogrodzie. Oto co zrobiłam : 1) Przycięłam jabłonie, grusze, sliwy. 2) usuwałam kopczyki o kretach. Robota głupiego co roku. 3) Przesadzałam krzewy. 4) Sadziłam zakupione kłacza funkii i tawułek, 5) Grabiłam zeschłe liście. 6) Porządkowałam rabaty. 7) Paliłam resztki roślin, patyki. 8) Obserwowałam dzięcioły pracujące na modrzewiach. Ale : nie zrobiłam oprysku olejem parafinowym - zwalczam ochojnika. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.pier Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 09.03.08, 18:14 a czy zcinać liście żurawki z tamtego roku? Odpowiedz Link Zgłoś
ulado Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 10.03.08, 22:42 Zatrudniłam architekta krajobrazu. Niech wreszcie moja praca ma jakiś sens. Ostatnie dziesięć lat to porażki. Wycięłąm piękne stare drzewa, nasadziłam egzotyczne krzaki... Tu w Podlaskim wiosną powiało w sobotę. Wyszłam do ogrodu, zrobiłam przegląd. Trzeba przyciąć żywopłot, trochę przerzedzić konary wiekowych jabłoni, przerzucić kompost. Nie mam kiedy. A nie pozwolę mężowi się dotknąć, bo ja to robię najlepiej (?) W doniczkach już rośnie kobea. Dzisiaj posiałam w miniszklarence cynie, dalie i lobelie. Odpowiedz Link Zgłoś
aga.pier Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 11.03.08, 13:17 pozdrowienia z opolskiego dla podlaskiego :). u nas też w sobotę było ciepło więc w ogrodzie siedziałam :) Odpowiedz Link Zgłoś
delsey trawa ; cebulki 11.03.08, 17:46 super pomysl z tymi krokusami w trawniku jestem włascicielka ogrodu od roku wiec mam pyatnie, jak we wrześniu posadze te 200 cebulek to co potem na wiosnę jak przekwitną z nimi zrobic?? wyrwać i gdzies przechowywyac czu zostwić Odpowiedz Link Zgłoś
irenazu Re: trawa ; cebulki 11.03.08, 20:50 Jak przekwitną to trzeba odczekać aż liście całkiem uschną i wtedy dopiero można wykopać i na jesieni od nowa posadzić.Jest z tymi kwiatami w trawie mały problem,nie można kosić trawy dopóki liście nie uschną,bo cebulki zmarnieją.Dlatego też na swoim trawniku posadziłam cebulowe w pojemnikach-mogą być nawet duże doniczki po roślinach. Nie rozrastają się zbyt obszernie,podczas koszenia omijam tylko kępy z liśćmi cebulowych a przy wykopywaniu wyciągam z ziemi pojemnik i nic nie przegapię.Może nie ma tego efektu co luźno rozsiane,ale też jest ładnie. A ja dziś poszalałam na działce w "sandałkach".Zakupiłam specjalne areatory i trochę już napowietrzyłam trawkę.Jak często trzeba to robić?Przypomnijcie mi,bo zapomniałam.Ponadto zabawiłam się w ogrodnika i prawie jak fachowiec posiałam 3 odmiany pomidorów,4 astrów,kilka ziół,goździki i dyptam.Zainteresowała mnie ta roślina i chcę spróbować jak mi się uda.Jutro będę opryskiwała swoją malinówkę od tych plam zgnilizny. Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: trawa ; cebulki 12.03.08, 08:24 No co Wy?! Chcecie wykopywać cebulki z trawnika?!!! Ja właśnie chcąc tego uniknąć posadziłam w zeszłym roku jesienią 150-200 celulek różnokolorowych w grupkach na trawniku bez koszyczków, osłonek ( szpikulcem dziurka i buch cebulkę do środka ). Wszystkie sadziałm może 20 min. Wyglądają teraz cudnie ( 4 kolory )!!! I nie zamierzam ich wykopywać! Jak uschną listki skoszę razem z trawą i zapomnę o nich do następnej wiosny. Same się porozmnażają i będzie ich jeszcze więcej za rok. A myślisz, że ktoś je wykopuje np. w Tatrach??? Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: trawa ; cebulki 12.03.08, 10:57 Cebulki krokusów ogrodowych nie wytrzymują konkurencji traw, szczególnie na trawnikach, gdzie darń jest gęsta.Zamiast rozrastać się niestety z roku na rok jest ich mniej, potem po kilku latach wyrastają same liście bez kwiatów.Trzeba dosadzać co roku jeśli chce się mieć kwitnące. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: trawa ; cebulki 12.03.08, 11:28 Można też wyskubywać przy nich trawę (z korzeniami), zostawiając niewielkie łyse miejsca. Poza tym nie wszystkie krokusy są jednakowo wrażliwe na "zduszenie" przez trawnik. Odpowiedz Link Zgłoś
rispetto Re: trawa ; cebulki 12.03.08, 08:23 Nic z nimi nie rób, nie wykopuj i niech rosną tam gdzie są. Zanim nadejdzie czas pierwszego koszenia trawnika to juz dawno będzie po krokusach. Jak zostawisz je w ziemi, to po latach zrobią się całe krokusowe wysepki :) Odpowiedz Link Zgłoś
irenazu Re: trawa ; cebulki 12.03.08, 13:33 cereusfoto-a czy tatrach ktoś kosi trawkę tak wcześnie i tak często? Przynajmniej ja kosić będę już za jakieś 2 tygodnie-jeżeli nadal będzie tak ciepło a wtedy jeszcze nic nie uschnie,zresztą wykopywanie to zawsze czerwiec i to raczej druga połowa.Sąsiadka miała kiedyś masę krokusów w trawce a teraz wszystko jej zginęło(2-3 krokusy to nie to o co chodzi)). Odpowiedz Link Zgłoś
irenazu Re: trawa ; cebulki 12.03.08, 13:35 Ale wsypa z moimi ukochanymi Tatrami,Przepraszam i Was forumowicze i Tatry. Odpowiedz Link Zgłoś
margot50 Re: trawa ; cebulki 12.03.08, 17:13 Ja od lat sadze krokusy i inne maluchy na obrzezach rabat i krzewow lisciastych.W czasie kwitnienia nic ich nie zacienia bo na liscie za wczesnie wiec kwitna i rozrastaja sie pieknie bo na trawniku zanikaja, M Odpowiedz Link Zgłoś
anna.2007 Re: trawa ; cebulki 12.03.08, 17:21 Nie bardzo znam się na odmianach krokusów, ale chyba te co kwitną w Tatrach nie są takie same jak te sadzone najczęściej w ogrodach. Ja mam krokusy Tomasiniego ( mam nadzieję, że nie pomyliłam nazwy). Są niezniszczalne. Inne, odmiany duże i efektowne gdzieś zanikły. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: trawa ; cebulki 12.03.08, 17:54 Krokusy Tommasiniego ,tzw. dzikie nadają się właśnie do naturalizacji, nie znikają z trawników jak krokusy ogrodowe o dużych kwiatach, a na dodatek same się rozsiewają.Wolą jednak zdecydowanie trawniki gdzie trawa rośnie w luźnych kępkach, poprzetykana mchem. Odpowiedz Link Zgłoś
delsey dzięki ale.. 12.03.08, 21:11 wiedze że kazda inaczej traktyje cebulki, ja sprobuje ich nie wykopywac i za rok wam powiem co zostało ha ha jeszcze raz big dzięki Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 16.03.08, 18:22 fotoforum.gazeta.pl/72,2,638,47179791,77072111.html krokusowe pole u mnie w ogrodzie... Odpowiedz Link Zgłoś
halina1614 Re: Co już zrobiliście w ogrodzie? 24.03.08, 15:47 Dopiero wzięlam sie za grabienie liści .Sąsiadka moja ma dwa ogromne dęby i wszystkie liście opadają na moją dzialke w jesieni jeszcze nie opadły ,opryskałam tapsinem śliwki i silitem brzoskwinie.Bylo ciepło a teraz zima wrócila .Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: Dopiero 24.03.08, 23:58 Eeee - u mnie żadna to zima - drzewa w na pół otwartych pąkach kwiatowych... Suchodrzew kamczacki kwitnie na potęgę! Drzewa przycięte i opryskane. Grunt na 5-6 stp C ciepły - to posiane i posadzone co się dało; jeden zagonik okryty włókniną - temp. powietrza tu nie spadła mniej niż na 1 stp C. Jak spadnie więcej - dołoży się tylko włókniny... deerzet Ziemia Lubuska Odpowiedz Link Zgłoś