Dodaj do ulubionych

Oświetlenie ogrodu

29.08.03, 03:30
Jak najtańszym kosztem, ale bezpiecznie, podłączyć 4 lampy ogrodowe (220V).
Czy muszę użyć bezpiecznika? Chciałbym podłączyć te lampy do zegara
sterującego, i to nim załączać i wyłączać oświetlenie. A więc ostatecznie:
czy mogę podłączyć go bezpośrednio do kontaktu, a lampy do zegara (chyba
równolegle)?
Obserwuj wątek
    • cytryniec Re: Oświetlenie ogrodu 29.08.03, 18:48
      gutek27 napisał:

> Jak najtańszym kosztem, ale bezpiecznie, podłączyć 4 lampy ogrodowe (220V).
      > Czy muszę użyć bezpiecznika? Chciałbym podłączyć te lampy do zegara
      > sterującego, i to nim załączać i wyłączać oświetlenie. A więc ostatecznie:
      > czy mogę podłączyć go bezpośrednio do kontaktu, a lampy do zegara (chyba
      > równolegle)?

A już kupiłeś? Bo w sklepach są zestawy 12V. A jak juz masz,to najlepiej gdybyś
      zainstalował transformator 220/24V.Są żarówki na 24V z typowymi gwintami.
      Ja poprowadziłem oświetlenie 220V kablem nadtynkowym trójżyłowym (uziemienie!)
      i dodatkowo w plastikowych rurkach.Nie pamiętam jak się fachowo nazywają.
      Dodatkowo rurki przy łaczeniach wysmarowałem silikonem, tak,że woda się nie
      dostanie. Przy skrzynce bezpiecznikowej zainstaluj zabezpieczenie upływowe (na
      przebicia), to się przydaje w ogóle w domu,nie tylko w oświetleniu ogrodu.

A zegar do kontaktu,a w gniazdko zegara wtyczkę z lampami i juz. Lampy łącz
      równolegle.
      • mjot1 Re: Oświetlenie ogrodu 29.08.03, 20:32
        Najlepiej pójść tropem wskazanym przez Cytryńca.
        Przewody w podwójnej izolacji. Jeśli puszczasz przewód w wykopie rurka nie jest
        konieczna, lecz przykryj ułożony i wstępnie przysypany piaskiem przewód paskiem
        folii ochronnej. Czasem ktoś pod twoją nieobecność i nieświadom gotów czynić
        wykop jakiś (różnie bywa) i nieszczęście gotowe.
        Zabezpieczenie konieczne. Licho przecie nie śpi. I to zabezpieczenie właściwie
        dobrane a nie gwóźdź przyodziany w porcelanowe ubranko! :-)
        Jeśli nie masz w tej materii zielonego pojęcia to najlepiej wyciągnąć na piwko
        jakiegoś elektryka i podstępnie wydusić z niego kilka zeznań w temacie.
        W razie przebicia wylazłyby Ci na powierzchnię wszystkie dżdżownice.

A właśnie czy ktoś z Was łapał rosówki na prąd?
        Ja tak! Czasem, gdy ująłeś taką, która jeszcze nie całkiem wyszła z ziemi to
        przez ciało przechodził taki fajny dreszczyk :-)
        Pewien gość tak z cztery latka temu w sąsiedniej wsi po deszczyku postanowił
        sobie przy pomocy prądu nałapać rosówek i wyruszył do akcji na bosaka... No i
        zabiło gościa.

Najniższe ukłony!
        Słynny łowca dżdżownic M.J.
        • cytryniec Re: Oświetlenie ogrodu 30.08.03, 22:19
          mjot1 napisał:

> Pewien gość tak z cztery latka temu w sąsiedniej wsi po deszczyku postanowił
          > sobie przy pomocy prądu nałapać rosówek i wyruszył do akcji na bosaka... No i
          > zabiło gościa.
          >
          > Najniższe ukłony!
          > Słynny łowca dżdżownic M.J.

Do Darwina gościa powinni zgłosić.Miałby duże szanse :)
          pzdr
          • mjot1 Re: Oświetlenie ogrodu 31.08.03, 14:17
            Oj tak. I sądzę, że miałby szanse na dość wysoką pozycję w rankingu.

A swoją drogą...
            Ponoć człowieka od innych żyjątek odróżnia zdolność abstrakcyjnego myślenia.
            Załóżmy, że procesy myślowe człowiekowi nie są obce i że nasze szare komory
            trudną tę czynność może i mozolnie lecz jednak kontynuują.
            Rozpatrując przypadek wspomniany wyżej wychodzi mi, że gość tę zdolność
            abstrakcyjnego myślenia posiadł był w stopniu wręcz idealnym! Cały jego umysł
            oddał się błogiej abstrakcji kosztem zwykłego zwierzęcego myślenia logicznego.
            Gość ten był chyba niedoścignionym ideałem człowieka?
            Hmmm... Czy moje dywagacje mają w sobie choć odrobinkę logiki? Czy może to już
            czysta abstrakcja...?

Najniższe ukłony!
            Rozmyślający... M.J.
    • jerzy.wozniak Re: Oświetlenie ogrodu 31.08.03, 19:39
      Witam na forum Gazety!
      Oświetlenie ogrodu jak słusznie zauważyli poniektórzy najlepiej wykonać jako
      12Voltowe lub zabezpieczyć je oddzielnym wyłącznikiem różnicowoprądowym o
      wartości 30mma – taki wyłacznik to podstawa gdy lampy sa zasilane napięciem
      wiekszym niż 12V. Inaczej można jak pisze mjot zabawić się w dżdżownicę.
      Dlatego na zachodzie wszystkie lub większość urządzeń ogrodowych ma instalacje
      12V a takie jak kosiarki itp. wodoszczelne złącza lub wtyczki. Przy zakopywaniu
      należy koniecznie ułożyć przewody w rurkach gdyż inaczej łatwo je przeciąć
      szpadlem przy sadzeniu nowej roślinki którą dostaliśmy na kolejne xxx urodzinki.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka