marva 31.03.08, 11:11 Czekam juz dwa miesiące....mam wyrzucić czy jeszcze uzbroic się w cierpliwość? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
aliashka Re: Ile wschodzą nasiona datury? 31.03.08, 23:45 Powiem szczerze, że nie mam pojęcia ile:) Ale po co z nasion?? Datura to taka przyjemna roślinka, że ukorzeni sie z kazdej gałązki, którą sie odetnie i wsadzi w ziemie - bez wcześniejszych ceregieli. Więc po co się męczyc z nasion? Odpowiedz Link Zgłoś
mirzan Re: Ile wschodzą nasiona datury? 01.04.08, 07:19 Po to, aby mieć takie odmiany, których nikt nie ma i nie ma skąd uciać patyka.Nasiona datury trzeba stratyfikować, bez stratyfikacji wschodzi bardzo długo. Odpowiedz Link Zgłoś
marva Re: Ile wschodzą nasiona datury? 01.04.08, 12:13 Po to, żeby miec np. inne kolory, których nigdzie nie można dostać w sadzonkach. Odpowiedz Link Zgłoś
agaelgam moja wzeszła szybko, 01.04.08, 08:51 jednoroczna po ok tygodniu. Kupiłam też n alegro nową odmianę wieloletniej. Niestety z 6 nasion wzeszły 2. Nie zabrało im to jednk dużo czasu, podobnie jak w przypadku jednorocznej. Odpowiedz Link Zgłoś
marva Re: moja wzeszła szybko, 01.04.08, 12:14 Stratyfikację moje nasiona przeszły. Nie wiem, chyba wykopię je z ziemii i zobaczę czy coś tam jeszcze jest. Odpowiedz Link Zgłoś
marva Re: Ile wschodzą nasiona datury? 01.04.08, 13:51 Ja swoje trzymałam w lodówce, potem je moczyłam przez dzień i juz dwa miesiące siedzą w ziemii i nic nie widać. Dziś robię wykopki i zobaczę co tam się dzieje. Odpowiedz Link Zgłoś
agaelgam Re: Ile wschodzą nasiona datury? 02.04.08, 08:46 ja nie robiłam stratyfikacji. Nie wiedziałam, że trzeba. Jednoroczne zebrałam w ubiegłym roku i w tym po prostu wysiałam. Przy Tej wieloletniej, kupionej na aukcji była informacja, żeby nasiona moczyć w szarym mydle. Nie miałam takowego, więc od razu wsadziłam do ziemi. Ładnie rosną :) Odpowiedz Link Zgłoś
marva Re: Ile wschodzą nasiona datury? 02.04.08, 09:52 A jakie te datury wysiałas?? Choddzi mi o kolory? Odpowiedz Link Zgłoś
agaelgam Re: Ile wschodzą nasiona datury? 02.04.08, 12:34 Jednoroczne są białe (nie wiem czy są inne, tylko takie widziałam). Są śmieszne, bo trąby stoją do góry. Wieloletnia powinna być (zgodnie z opisem) czerwono-żółta. Jakoś sceptycznie do niej podchodzę, nie wiem czy dam radę wyhodować wieloletnią z nasionka. Mam jeszcze różowe, ale są w donicach już od kilku lat, więc nie ma z nimi problemu. Odpowiedz Link Zgłoś