akka13 10.04.08, 23:38 Witam, Mam pytanei czy ktoś z was słyszał o ruchu gorilla gardening w POlsce? Pozdrawiam, akka Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
olsza_czarna Re: Gorilla gardening - kto wie? 12.04.08, 16:03 Powiedz, co to jest ten gorilla gardening? Jak tak można: rozbudzić ciekawość i jej nie zspokoić? :-) Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: Gorilla gardening - kto wie? 13.04.08, 08:39 'guerilla gardening' czyli taka partyzantka ogrodnicza - to dosyć popularny na zachodzie ruch, polegający na akcjach właśnie 'partyzanckiego' zagospodarowywania terenów publicznych. Czyli skrzykujemy się dzisiaj, że w następny piątek w nocy sadzimy jakieś drzewko i kilka krzewów np. na pasie zieleni na jakimś osiedlu i robimy to bez pozwoleń i szybciutko, aby nikt nas się nie zdążył 'czepić'. Odpowiedz Link Zgłoś
akka13 Re: Gorilla gardening - kto wie? 30.04.08, 23:17 szcham chętnych na akcję na Zoliborzu! kto chcę?? akka Odpowiedz Link Zgłoś
margot50 Re: Gorilla gardening - kto wie? 01.05.08, 12:26 Wlasne otoczenie przestalo ci sie podobac? Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: Gorilla gardening - kto wie? 01.05.08, 12:33 O rany, jakbym chciała coś takiego robić! Znam tyle miejsc, które można uszlachetnić i to bez większych nakładów pieniężnych! Co roku przerzedzam kępki roslin i żal mi tych wyrzucanych sadzonek, bo mogłyby ozdobić jakiś zaniedbany kąt. Mieszkam w małej pipidówie... ale w sumie mogłabym spróbować poszukać chętnych. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet O rany! 01.05.08, 21:39 To ja już taki goryl od lat jestem - a nie wiedziałem... Swe okolice już obsadziłem, okolice mej eks-pracodawni takoż, do parku mego rodzinnego miasteczka zamiaruję się po zmroku wybrać z mymi nadwyżkami.. Wiem, wiem,że to dotąd solo-akcje były [no - z sąsiadem planowane] - ale od czegoś trza zacząć. Żoliborzanie et consortes - go on! {Akka} ze zgrają 13 akanek czeka! Ech, daleko z mego Lebuslandu do Warsiawki... Odpowiedz Link Zgłoś
akka13 Re: O rany! 01.05.08, 22:04 Serio, wy smichy chichy kolego/koleżanko, a u mnie na osiedlu taka partyzantka kwitnie, a właściwe nie partyzantka bo tu wszyscy działają lege artis. Po każdym prawie blokiem rośnie maleński ogródek, szczęśiarze maja go na własność (ci, co mieszkają na parterze) a ci, którym się nie udało robią sobie ogródeczki sehr gemutliś tuż pod blokiem. W najbliższym czasiem wyruszam na akcję zapoatrzona w dwie palergonie, które wsadzę je do betonowego pojemnika na kwiaty (ponieważ nic w nim nie rośnie wszyscy myślą, że to śmietnik) Trzymajcie kciuki! pzdr, akka ps. tylko sie boje, zeby mnie jakas pani emertyka nie zrugałą, że jej w parade wchodzę, bo ona miała już plany na ten pojemnik... Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: emerytka 01.05.08, 22:13 Daleki jest [on - proszę sprawdzić] Deerzet od śmichów -chichów, palnięty dawno na zielono. A z emerytką to się {Akka} jakoś pogodzi przy kawusi czy "kapucynce"... Powodzenia sąsiadkom. Już ja rozpropaguję u mnie tę goryliozę, rozpropaguję... Odpowiedz Link Zgłoś
dakusia Re: Gorilla gardening - kto wie? 01.05.08, 22:13 Wow, to ja jestem gorylica - obsadzam swoje okolice cichaczem i po nocy. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: Guerilla u gorylicy 02.05.08, 00:51 La Pasionaria - Dolores Ibarruri nie była gorylicą, Szanowna {Dakusiu}. Bracia Castro to potwierdzą - oni też partyzanci a nie człekokształtni. Niestety czerwoni, nie zieloni. Poszukiwania zielonych trwają. Tydzień temu znów dosadziłem następne drzewko na chodniku ulicznym. W mej okolicy to już tradycja. Nawet urzędnicy zwlekają z urządzeniem chodnika. Na uliczce mych rodziców zwlekają z tym od lat ... 70. Tamże posadziłem już 4 krzewy i 4 drzewka i czut' czut'[ciut] bylin. Kto da więcej? * * 8 Sygnaturka sygnuje signum temporis. Odpowiedz Link Zgłoś
dakusia Re: Guerilla u gorylicy 15.05.08, 15:37 Hmmm.... ja ostatnio sie opuscilam, ale musze posadzic dwie brzozy i deba - denerwuje mnie wjazd na moja dzielnice, przez mostek i na pusty plac z pomnikiem ... pare drzew trzeba tam posadzic :-) Sugeruje... fotografowanie swoich poczynian i ich wyswietlanie na forum obok :-) Hmm moze nawet i czeresnie posadze ? Pieknie kwitnie to na wiosne :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mebcia Re: Gorilla gardening - kto wie? 14.05.08, 08:54 Hej! Ogrodnicza partyzantka w Warszawie zaczyna kwitnąć! :) Wokół Pragi uformowała się pewna grupka osób, ale nie oznacza to, że do Pragi jej działania się ograniczają. Miesiąc temu w praskim infoszopie odbyły się warsztaty na ten temat i w przeciągu tego miesiąca doszło do kilku drobnych, ale ważnych "zielonych" incydentów. Jeśli ktoś ze stolicy jest zainteresowany braniem udziału w tym przedsięwzięciu, to niech odezwie się do: a_meba AT wp KROPKA pl Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Uwaga! - tępią "gorylą" partyzantkę... 15.05.08, 14:42 wyborcza.pl/1,75248,5213245,Wojna_z_mieszkancami_o_park__ktory_zalozyli.html Odpowiedz Link Zgłoś
malwa213 Re: Uwaga! - tępią "gorylą" partyzantkę... 15.05.08, 15:10 Wczoraj przybyły 3 daglezje :):):) Odpowiedz Link Zgłoś