gabula777 13.04.08, 22:47 Czy to prawda, że wypłoszą z ogrodu inne ptaki? Usłyszałam dziś takie stwierdzenie. Odkąd zrobiły gniazdo na świerku w ogrodzie zrobiło się jakoś ciszej, nie ma rano koncertów:( pozdrawiam wszystkich Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anna.2007 Re: Sroki 14.04.08, 07:18 Prawda całkowita. Teraz mam mniej srok, może 1 para się kręci. Kilka poprzednich lat to był prawdziwy sroczy najazd. Ptaki śpiewające wyniosły się całkowicie z najbliższej okolicy, teraz wracają. Odpowiedz Link Zgłoś
inguszetia_2006 Re: Sroki 14.04.08, 09:38 Witam, Sroka to drapieżnik, ale w ogrodzie się przydaje;-)Ja bym chciała mieć srokę, bo nie cierpię gołębi, tzn. ich odchodów. Powiesiłam mnóstwo świecidełek, a ona mnie omija szerokim łukiem;-)Poza tym tam gdzie sroka, tam nie ma kreta. Jak przyleciały sroki, to u koleżanki krety szybko czmychnęły. A walczyła z nimi od lat;-) Pzdr. Inguszetia Odpowiedz Link Zgłoś
marbor1 Re: Sroki 14.04.08, 10:39 Mam na działce kilka budek lęgowych dla szpaków i sikorek. Widziałam jak te ptasie rozbójniki wybierały pisklęta z budki szpaków. U mnie na osiedlu rozpleniły się w nadmiarze sroki i fakt, że wyniosły się gdzieś gołębie. Odpowiedz Link Zgłoś
tube-roza Re: Gabulko 14.04.08, 23:18 Jeśli jesteś, to powiedz, czy możesz wejść na fotoforum, bo mam wrażenie, że coś mi się zepsuło. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Tuberozo 14.04.08, 23:25 Witaj! właśnie tez chciałam zajrzeć, ale nie da się wejść. Odpowiedz Link Zgłoś
tube-roza Re: Tuberozo 14.04.08, 23:27 to dobrze :) bo mam nowy komp i już myślałam, że się zbiesił. Jak dzwonki, rosną? Mam nadzieję, że tak. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: Mało budek - mało śpiewaków 15.04.08, 12:02 Mam wręcz inne obserwacje: szpaki w budkach powiększyły otwór wejściowy i SAME wywaliły lęgi drobnych śpiewaków. Przed takimi ekscesami budki chroni się OTACZAJĄC ich otwory wejściowe PIERŚCIENIEM z blaszki. Na taki RABUNEK lęgów sposobem jest budowanie budek z WYDŁUŻONYM "przedpokojem" u wylotu otworu - taka doczepione mała budka na budce. Oraz - NIEWYPOSAŻANIE BUDEK w patyczki u wylotu otworu. 1. - mały otwór wlotowy [ok.3 cm]; 2. - blaszka - okucie otworu; 3. - "ganek" przy otworze budki; 4. - brak patyczka [to żadna nowość - ptaki sobie bez niego radzą, czynią to od milionów lat!]; 5. - nie wieszać budek z dużym otworem blisko tych z małym. Jako użytkownik sadku z kilkoma wiśniami i czereśniami NIE DOPUSZCZAM nawet zamiaru, by mi szpaki zalęgały się w tym sadzie! P.S. nie wierzę w antykrecie oddziaływanie srok. Owszem - sroki wybierają naszej parce grzywaczy lęgi rok w rok, acz nie widzę zmniejszania się ilości ptaków śpiewających. Mają sroki za duży areał do zbójowania, byśmy ich intensywny pojaw zoczyli. A ptaki ZAWSZE śpiewają właśnie teraz wiosną, na potęgę. NO, CHYBA ŻE KTOŚ MA TRAWNIKI ZAMIAST DRZEW I KRZEWÓW... Wystarczy tak na 1 godz. PRZED brzaskiem je posłuchać. Świergolą aż miło. Ja wręcz okno wtedy muszę podemknąć, by dośpić świetnie sen przedświtny... A budek w odl. 30 m z mej strony domu mam ze 20 sztuk. Jak się sąsiad-antyekologista, z 2. str. domu mieszkający' wyprowadzi - dowieszę tam na drzewach i garażach następne 20. Opłaci się - dzięki ptakom nie muszę opryskiwać sadu i ogródka na szkodniki. Coś - za coś. Odpowiedz Link Zgłoś