ika0406 26.04.08, 18:02 Krety i nornice wyrządzają szkody,zjadają korzenie potrafią zagonek wywrócić do góry nogami,są łapki na krety w sklepie ogrodniczym. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
anurma Re: krety 26.04.08, 22:00 ja stosuję sposób z butelkami - wbijam w ziemię patyk, najlepiej w pobliżu porytego przez krety miejsca, a na wystający koniec wsadzam pusta plastikową butelkę po wodzie mineralnej; jak wiatr porusza butelką, powstają drgania, które przenoszą się do ziemi i odstraszają krety; na krety trochę działa, na nornice niestety nie; słyszałam też, że nornice nie znoszą zapachu cesarskiej korony; na jednej z moich działek, gdzie mam kilka koron (bo ja mam w tej chwili dwie działki) rzeczywiście póki co nornic nie ma; na drugiej niestety korony nigdy się nie udawały i nornice tam szaleją tak wogóle to najskuteczniejsza na krety była moja suczka Nelcia (była, bo niestety w zeszłym roku odeszła, miała już 16 lat) - żadnemu nie przepuściła, a jej krecie łowy to było widowisko, że boki zrywać; jak gdzieś poryły, to rozkopywała ich nory i czatowała tam kilka godzin, z uszami skierowanymi w stronę ziemi, aż się gdzieś poruszy ziemia, i jak coś zauważyła albo usłyszała, to dawała szybkiego nura pod ziemię (zanurzała w nią cały łeb, aż po uszy), wyciągała kreta i załatwiała go jednym chrupnięciem; kret męczył się na pewno mniej niż w jakiejś pułapce; właściwie to był tylko jeden taki sezon, kiedy krety bardzo się rozmonozyły; Nela złapała kilka, a potem jakoś naszą działkę omijały przez kilka lat... Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: krety 28.04.08, 09:30 Próbowałam róznych łapek, odstraszaczy dźwiękowych, chemicznych i nic... płakałam nad kopcami i roslinami wykopanymi przy okazji. aż pewnego dnia krety się wyniosły i nie wróciły. nornice pojawiają się czasem, ale szybko zmykają lub padają trupem. wszystko za sprawą małego kotka, który dorósł na tyle by łapać nie tylko motyle :) no i właśnie z moich obserwacji wynika, że właśnie kot najlepszym przyjacielem w sojuszu anty krecio-norniczym Odpowiedz Link Zgłoś