02.09.23, 10:51
Jadę z przyjaciółką. To miejsce mnie dzgnelo kiedyś w serce, i już tak zostanie. Pokażę jej Balos , port wenecki w Chanii i pociągnę pijacko po tawernach. Coś jeszcze może? Macie swoje perły w okolicach Chanii i Krety zachodniej? Elafonisi sobie darujemy, za daleko, ja byłam ale Balos wystarczy w kwestii lagun chyba. Stacjonujemy w Kato Daratso.
Obserwuj wątek
    • jolinka102 Re: Kreta 02.09.23, 12:43
      Balos jest piekne, ale jak dla mnie za duzo tam ludzi, wiec juz sie tam nie pcham. Nasza ulubiona plaza jest Falassarna, ktora jest duzo latwiej dostepna.
      Plaza Preveli rowniez jest warta zobaczenia, ale nie wiem czy nie bedzie dla was za daleko.
      Poza plazami bedziesz miala niedaleko do parku botanicznego, wprawdzie o tej porze roku nie ma tam szalu, ale mimo wszystko warto tam zajrzec:
      www.botanical-park.com/.
      Rowniez polecam wstapic do malego producenta ekologicznej oliwy z oliwek: www.biolea.gr/
      Tutaj koniecznie skorzystajcie z Free Guided Tour & Tasting ( mozna rezerwowac bezposrednio u nich na stronie). Babka swietnie opowiada o tym jak powstaje oliwa i na co zwracac uwage przy jej zakupie. Jak zglodniejecie to warto u nich zjesc salatke z cukinii, avokado i nektarynek lub salatke z pomidorow. Niebo w gebie 🤤.
      • alexa0011 Re: Kreta 02.09.23, 12:57
        Dziękuję!
        • jahelena Re: Kreta 02.09.23, 14:57
          Chania to już nie Kreta, tylko turystyczny kombinat. Po prawdziwą Kretę jedzie się do Chora Sfakion, Matali, Sitii.
        • nuta15 Re: Kreta 02.09.23, 18:21
          Z miejsc, które nam się bardzo podobały mogę polecić Gonią Monastery w Kolymvari po drodze na plażę w Falasarnie i Połwysep Akrotiri z ciekawymi klasztorami, malowniczym wąwozem Avlaki, urokliwymi plażami. Choć to daleko , warto wybrać się na spokojniejsze południe Krety np do Paleochory, sam przejazd przez góry, krajobrazy dostarczył nam wyjątkowych wrażeń.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka