Dodaj do ulubionych

DZIAŁKA Z ALTANKĄ (azbest)

11.09.03, 11:32
Witam .Chcę kupić działkę z altaną. Problem w tym,że domek jest pokryty płytą azbestową pomalowaną.Działka mi się podoba, ale boję się tego azbestu. Znajomy powiedział mi, że sam azbest nie jest szkodliwy lecz jego pyły.Ja osobiście jestem odmiennego zdania. Działka ma 300mkw,wode, bez prądu(na wiosne bedzie podłączony za 800zł).
Mam dylemat. Kupić czy nie kupić. Całość bez pradu ma kosztować 5000 tys.zł. Proszę o radę.
Dziękuję serdecznie za pomoc. kz0
Obserwuj wątek
    • kasiacha Re: DZIAŁKA Z ALTANKĄ (azbest) 11.09.03, 14:26
      Przerobiłam ten temat "do spodu", bo kupilismy dom mieszkalny z dachem i
      ścianami pokrytymi eternitem. I tak: prawdą jest, że eternit szkadzi,jeśli pyli
      się i kruszy. Jeśli jest w dobrym stanie, to pół biedy. Dostępne są specjalne
      masy bitumiczne i inne, którymi można pokryć eternit i to wystarczy. Nasz był
      popękany i obrzydliwy, więc go zdjęliśmy. Może się tym zając tylko uprawniona
      firma, której namiary można zdobyć w Wydziale Ochrony Środowiska UM lub UG, ale
      przepisy zliberalizowano ze 2 lata temu, więc nie jest to już tak kosztowne.
      Jeśli są normalne układy z sąsiadami, można to zrobić samemu i już, nic się nie
      dzieje. Jesli sąsiedzi szukają dziury w całym ,lepiej zapłacić i mieć spokój.
      JA bym taką działkę kupiła, jesli cena jest atrakcyjna, czego nie jestem w
      stanie ocenić. Powodzenia. Kasiacha
      • kz0 Re: DZIAŁKA Z ALTANKĄ (azbest) 11.09.03, 15:19
        Ten dach jest czymś pokryty(pomalowany,czerwony)z zewnątrz. Od spodu widać orginalny kolor eternitu(cementowy). Czy powinienem go pomalować w miejscach niepomalowanych.Całość jest w dobrym stanie, nie kruszy się.Cena działki wydaje mi się przystępna.Dziękuję za poprzedni post i tą odpowiedz. Pozdrawiam. kz0
        • kropka Re: DZIAŁKA Z ALTANKĄ (azbest) 11.09.03, 20:56
          90% domów na polskiej wsi jest kryta eternitem. Ludzie mieszkają i dozywają
          późnej starości. Kupuj działkę jeśli ładna, bo tania. A jak będziesz piękna,
          młoda i bogata, to zmienisz eternit na dębowy gont :))
        • kasiacha Re: DZIAŁKA Z ALTANKĄ (azbest) 15.09.03, 08:43
          Z tym azbestem to bardzo przesadzona panika, ale na wszelki wypadek i dla swego
          spokoju pomaluj to, co prześwituje. Jeśli się nie kruszy, odpoczywaj śmiało.
          Powodzenia. Kasiacha
          • kz0 Re: DZIAŁKA Z ALTANKĄ (azbest) 16.09.03, 20:29
            Działkę kupiłem. Z tym dachem azbestowym to jest tak. Pomalowany jest z zewnatrz na czerwono jakąś farbą podobno do tego celu.Puszka po tej farbie jest. Muszę odczytać jej nazwę. Od spodu na stryszku niestety jest czysty azbest. Nie kruszy się ani nie łamie. Z zewnątrz od ścian do rynien podbity jest deskami boazeryjnymi.
            Czy malować ten dach od wewnątrz (na stryszku)?
            Pozdrawiam i dziękuję za uwagi.
            kz0
            • kasiacha Re: DZIAŁKA Z ALTANKĄ (azbest) 17.09.03, 14:30
              Ja bym nie malowała, bo przecież nie siedzicie na strychu, ale jestem starym
              leniuchem, więc jeśli ma ci to zapewnić spokój:) A na forum zaglądaj często, bo
              warto, nie tylko po wiedzę. Kasiacha
              • kz0 Re: DZIAŁKA Z ALTANKĄ (azbest) 17.09.03, 21:23
                Dzięki. Pozdrawiam.

kz0
    • kz0 Re: DZIAŁKA Z ALTANKĄ (azbest) 13.09.03, 10:06
      Podziekowania dla kasiochy i kropki za pomoc w podjęciu decyzji o zakupie działki. Dzisiaj (sobota) jadę wraz z żoną dokonać formalności związanych z zakupem działki. Od tego momentu będę często gościł na tym forum.
      Dziękuję i pozdrawiam serdecznie.
      kz0
    • jerzy.wozniak Re: DZIAŁKA Z ALTANKĄ (azbest) 29.09.03, 11:11
      Witam na forum Gazety!
      Nie przejmuj się azbestem w eternicie. Po pierwsze to co najbardziej szkodliwe
      czyli luźne włókna zostały już dawno wypłukane przez deszcz. Po drugie jest on
      szkodliwy głownie, gdy jest obrabiany lub produkowany. Po trzecie nasza
      technologia produkcji eternitu różniła się od amerykańskiej technologii
      produkcji płyt z azbestu używanych do okładania ścian w budynkach i halach
      produkcyjnych. Oczywiście najlepiej eternit wymienić na choćby blachy dachowe
      tłoczone w dachówkę, ale to głownie z powodu jego zaawansowanego wieku co
      sprawia że pęka on i się kruszy sprawiając wiele kłopotów gdyż cieknących dach
      to zawsze problem.
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • kz0 Re: DZIAŁKA Z ALTANKĄ (azbest) 29.09.03, 21:28
        Witam forumowiczów.
        Jeszcze raz dziękuję za pomoc w podjęciu decyzji zakupu działki. Z dachem juz
        się oswoiliśmy z żoną. Za jakiś czas jak odżyjemy finansowo to się go wymieni.
        Na razie szalejemy. Drzewka i krzewy juz przycięte,powierzchnia warzywna
        skopana,trawka przycięta. Aktualnie przyworzę naszym matizkiem w workach korę z
        pobliskiego tartaku.Zaistniał spór, czy wapnować powierzchnię pod warzywka, czy
        trawnik też, co z ziemia pod folią?
        Pozdrawiam serdecznie.
        kz0
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka