malwa! 05.01.02, 13:26 Do podpatrywania ptaków :-) Proszę o porady - jaką markę polecacie? Jakie powinny być parametry, ile warto zapłacić? Gdzie można kupić przez internet? Dziękuję i pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: Lornetka 05.01.02, 13:45 Proponuje kupić u sprzedawców ze wschodu. Mają oni niezłe tanie lornetki o całkiem dobrych parametrach. Przy zakupach zawracamy uwagę na: Powiększenie – powinno być większe niż 12, szczególnie wtedy, gdy zamierzamy obserwować niewielkie ptaki. Tzw. Jasność, czyli średnica szkieł, powinna być co najmniej 50. Za pomocą takiej lornetki będziemy mogli obserwować ptaki również w pochmurne dni i o zmierzchu. Regulacja ostrości- Mają ją tylko droższe lornetki, ale do obserwacji ptaków jest bardzo potrzebna. Pokrętło zazwyczaj umieszczone jest pomiędzy okularami lornetki. Przed zakupem sprawdzamy, z jakiej najbliższej odległości możemy oglądać ostry obraz. Dobrze, gdy lornetka jest oblana gumą i ma pokrywki na szkła okularu i wlotowe. Cena takich lornetek waha się od 150 do 300 złotych. Posiadaczom domku z ogrodem polecam stacjonarna lunetę, jest niepraktyczna w terenie, ale ma ogromne powiększenie i doskonale nadaje się do obserwacji ptaków z mieszkania lub namiotu. Powodzenia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś
malwa! Re: Lornetka 05.01.02, 13:53 Dziękuję za ekspresową odpowiedź! Jutro jadę na poszukiwanie sprzedawców ze wschodu Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Katula Re: Lornetka IP: *.lubin.dialog.net.pl 05.01.02, 22:14 Cześć Zgadzam się z Panem Jerzym i potwierdzam. Aktualnie mam już drugą lornetkę od sprzedawców ze wschodu i jestembardzo zadowolona. Oprócz tego mam jeszcze czeską, firmy FOMEI i też jestem z niej zadowolona. Czy mógłby Pan uściślić co oznacza 12 krotne powiększenie w odniesieniu do opisu powiększenia wyrażanego w taki sposób 10x50 ZCF (to ta czeska), 7x50 to moja "Bierkutka" - ze wschodu. Zgadzam się także, że do obserwacji ogrodowych, stacjonarnych najlepsza jest luneta. W sklepach optycznych kosztują ponad 400 PLN. Dla zainteresowanych podaję adres w internecie, gdzie można znaleźć trochę informacji na temat sprzętu optycznego www.bird.pl Pozdrawiam Katula Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Lornetka 06.01.02, 17:37 Gość portalu: Katula napisał(a): > Cześć > Zgadzam się z Panem Jerzym i potwierdzam. Aktualnie mam już drugą lornetkę od s > przedawców ze wschodu i jestembardzo zadowolona. Oprócz tego mam jeszcze czeską > , firmy FOMEI i też jestem z niej zadowolona. > Czy mógłby Pan uściślić co oznacza 12 krotne powiększenie w odniesieniu do opis > u powiększenia wyrażanego w taki sposób 10x50 ZCF (to ta czeska), 7x50 to moja > "Bierkutka" - ze wschodu. 10X50 oznacza dziesieciokrotne powiekszenie i 50mm średnica wejsciowa światła. To troche mało jak na obserwacje czegoś mniejszego niż szlamnik rycyk. Lunety tez są (wcale niezłe) u wschodnich sprzedawców, a ich ceny nie przekraczają 250 zł. > Zgadzam się także, że do obserwacji ogrodowych, stacjonarnych najlepsza jest lu > neta. W sklepach optycznych kosztują ponad 400 PLN. > Dla zainteresowanych podaję adres w internecie, gdzie można znaleźć trochę info > rmacji na temat sprzętu optycznego www.bird.pl > > Pozdrawiam > Katula Odpowiedz Link Zgłoś