cioteczkaalutka 16.06.08, 19:52 Prosze o pomoc - mam pierwszy raz w ogrodku pieknego rododendrona czy jego przekwitle kwiaty usuwa sie.Zupelnie nie wiem co z tym zrobic Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
kalinka711 Re: rododendron 16.06.08, 21:41 przekwitłe kwiatostany wyłamuje się ręcznie w środku(jeżeli już żółkną to łatwo dają się wyłamywać), w tym miejscu rododendron wytworzy nowe pąki kwiatowe. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: rododendron 16.06.08, 21:48 Przy wyłamywaniu trzeba uważać by nie uszkodzić niżej umiejscowionych pąków i liści, robić to z wyczuciem. Odpowiedz Link Zgłoś
e_wok A jak go naklonic do kwitniecia? 16.06.08, 21:59 Moj rododendron nie wytwarza pakow. Rozwinal te, co mial, juz przekwitly, usunelam, ale nowych nie ma. Ogolnie jest w swietnej kondycji, tlusciutki i zadowolony. Ale nie kwitnie. Naszprycowac go czyms? Przyciac? W gore ladnie idzie, ale same liscie ;-( Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka711 Re: A jak go naklonic do kwitniecia? 17.06.08, 23:23 Do kwitnienia dla rododendronów bardzo ważna jest kwaśna ziemia.Nie wiem w jakiej rośnie u Ciebie.Druga sprawa to nawożenie,jeśli jest przenawożony azotem to idzie w liście ale nie kwitnie.Nie napisałaś czy go nawozisz,bo jeśli nie to też może być powodem. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: A jak go naklonic do kwitniecia? 18.06.08, 07:55 Chciałabyś? nie ma tak dobrze, przekwitły i baj.. do następnego sezonu.Teraz wyrosną nowe liście, a wciągu lata wytworzą się pąki z którymi przezimuje do przyszłorocznego kwitnienia.Niektóre odmiany rododendronów kwitną można powiedzieć - co drugi rok, tzn. jednego roku obficiej, a następnego nieco mniej, robiąc więcej przyrostów masy zielonej, a tym samym tworzą znów więcej pąków. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Pytanie o rododendron 24.07.08, 23:05 Dziś dostałam rododendron, piękny, "wypasiony", ogromny z masą pąków. Tak sie cieszę, że aż podskakuję. Wiem już, że musi być w kwaśnej ziemi i najlepiej w półcieniu. Teraz pytania: - ile potrzebuje miejsca? (Bo już tyle błędów narobiłam z iglakami co do przestrzeni, że wolę zapytać...) - a czy raczej w cieniu jest sens go sadzić? - w takim rogu, kącie, załomie ścian, gdzie tylko do południa jest słonecznie a potem półcień. Dobrze się tam miewa kosaciec (irys) dla porównania. Miałby dobrze w tym kącie bo wiatry tam nie hulają, byłby sam i miałby jak pączek w korze i torfie... Jeżeli tam nie mogę go posadzić to klops - wszędzie słońce od rana do nocy i wtedy: - czy można go hodować w donicy - kupiłabym jakąś ogromniastą...? Dziękuję pięknie za wszelkie sugestie. Odpowiedz Link Zgłoś
kalinka711 Re: Pytanie o rododendron 25.07.08, 00:08 super warunki,zaciszne miejsce i półcień jak najbardziej.Rododendrony rosną powoli,zanim osiągnie wysokość 2,5 metra minie ze 20 lat albo i więcej.Zarezerwować mu można jakieś 1,5x1,5m.Jeżeli rododendron rośnie w słońcu to trzeba mu zapewnić dobre nawodnienie,a szczególnie dobrze go podlać przed zimą. Odpowiedz Link Zgłoś