Dodaj do ulubionych

zakwasić?

26.04.16, 18:34
Witajcie, miesiąc temu posadziłam 2 małe rododendrony jakiszimańskie. Podłoże zrobiłam z kwaśnego torfu, kory przekompostowanej i ziemi ogrodowej (torfu byłaprzewaga). Czy takie maluchy mogę podlać siarczanem amonu? NIedawno zakwaszałam nim ziemię wokól moich starych rododendronów i ph się ładnie obniżyło, ale takie młode boję się chemią traktować.
Obserwuj wątek
    • dagusia333 Re: zakwasić? 26.04.16, 19:05
      Daj sobie na wstrzymanie, z tym zakwaszaniem, nawozami i wszelką chemią, dopiero co posadzone rododendrony niech się najpierw dobrze ukorzenią.Rododendron wcale nie potrzebuje jakiejś specjalnie kwaśnej ziemi, będzie dobrze rósł w przeciętnej ogrodowej, byle przepuszczalnej.Nadgorliwość jest gorsza od faszyzmu jak to się mówi.
    • enith Re: zakwasić? 26.04.16, 20:50
      Popieram Dagusię, co za dużo, to niezdrowo, zwłaszcza jeśli to nowe nasadzenia. Wiesz w ogóle, jakie Ph ma gleba pod tymi różanecznikami? Nawet papierkiem lakmusowym można sprawdzić, czy jest dość kwaśno. W sklepach ogrodzniczych powinny być takie zestawy do mierzenia, może nie są absolutnie dokładne, ale dla domowego ogrodnika powinny wystarczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka