Dodaj do ulubionych

Czy macie tytoń?

15.07.08, 10:45

Spodobał mi się wygląd tej rośliny - oczywiście chodzi o tytoń
ozdobny. Podobno ładnie pachnie. Czy roślina ta jest pnączem?
Potrzebuję coś pnącego. A i jeszcze jedno - czy jest szansa jeszcze
o tej porze go wysiać i żeby zakwitł? Czy to już za późno?
Obserwuj wątek
    • woy Re: Czy macie tytoń? 15.07.08, 11:06
      Pnączem raczej nie jest. U mnie wysiewa się zza płota, od sąsiadki,
      błyskawicznie rośnie, więc byłaby szansa. Co ciekawe kiełkuje późno, na
      przełomie czerwca /lipca, zaczyna właśnie kwitnąć.
      Może ten mój tytoń jakiś zdziczały?
      • gabula777 Re: Czy macie tytoń? 15.07.08, 13:13
        Mam tytoń w kilku miejscach,gdzie gleba jest lekka i miejsce słoneczne, bo takie
        warunki lubi. Sam się wysiewa, kiełkuje mi dość późno,w czerwcu, ale i później,
        niektóre dopiero niedawno, tak, że mam w chwili obecnej takie , które już są
        ładnie rozrośnięte i takie, które zaczynają kwitnąć.Co ciekawe, nigdy nie
        wykiełkował mi ten, który wysiałam z nasion kupowanych w sklepie na wiosnę, albo
        wyrastał marny.Kiedyś przyniosłam sadzonki od sąsiadki, która wysiała go w
        szklarni i od tej pory mam co roku, gdyż sam się wysiewa i jest bardziej dorodny
        niż wysiewany wiosną.Niektóre rośliny jednoroczne tak mają, że dorodniejsze
        egzemplarze wyrastają gdy rośliny same się wysiewają (kosmos, ostróżka
        jednoroczna, tytoń, cleome). Chyba mają tu jakiś wpływ warunki zimowe, podobnie
        jak w w rolnictwie,odmiana pszenicy wysiewana jesienią bywa dorodniejsza niż
        wysiewana wiosną. Tu jest podobnie, ale w pierwszym roku po wysiewie rośliny
        mogą być nieco marne, niewyrośnięte, albo mogą nie wykiełkować wcale(jak
        wspomniany tytoń), ale już raz wprowadzone np. w postaci sadzonek będą się
        wysiewały i urodą przewyższały te wysiane wiosną do gruntu.Tytoń zamyka kwiaty w
        ciągu słonecznego dnia (wygląda czasem jak zwiędły), otwiera wieczorem.W dni
        pochmurne pozostają otwarte dłużej, ale wyhodowano już odmiany, które mają
        kwiaty otwarte cały dzień.Ten, który rośnie i wysiewa się sam jest z tych
        pierwszych, ale kiedyś miałam w donicy ten drugi, kupowany jako kwitnąca
        sadzonka wiosną, niestety nie wytworzył jednak nasion w naszym klimacie.
        • gabula777 Re: Czy macie tytoń? 15.07.08, 13:21
          Pachnie pięknie wieczorem, na wysianie już za późno, ale w tym roku możesz
          jeszcze jak masz możliwość dostać od kogoś jesienią przekwitłe rośliny, wysypać
          nasiona w ogrodzie.W następnym sezonie będzie 'jak znalazł'.Można też wysypać
          jesienią kilka torebek kupionych w sklepie, coś napewno w przyszłym roku się
          pojawi.Możesz też wiosną szukać sadzonek (wśród roślin na kwietniki i
          balkony)posadzić i od tego czasu jeśli warunki będą mu odpowiadały będzie
          wyrastał sam.
        • grebie Re: Czy macie tytoń? 18.10.08, 12:52
          Wydajny tytoń nowej generacji!! Zapraszam
          www.tyton.rox.pl/
    • ignorant11 Re: Czy macie tytoń? 15.07.08, 14:39
      Sława!

To bardzo piekna roslina, pieknie pachnie, szczególnie wieczorem.Uprawiałem prze
      kilka lat sam sie odnawiał, ale przestał, moze wymarzł? Musze na nowo wprowadzic.

A moze mam ktoś tytoń wieloletni-byline?

Forum Słowiańskie
      gg 1728585
      • joma24 Re: Czy macie tytoń? 15.07.08, 16:30
        ja kupiłam gotową sadzonkę , bardzo ładnie się rozrosła i jestem
        naprawdę nia zachwycona :) mam pytanko czy to jest roslina
        jednoroczna czy wieloletnia ?
        • ignorant11 Re: Czy macie tytoń? 15.07.08, 17:00
          joma24 napisała:

> ja kupiłam gotową sadzonkę , bardzo ładnie się rozrosła i jestem
          > naprawdę nia zachwycona :) mam pytanko czy to jest roslina
          > jednoroczna czy wieloletnia ?

Sława!

No właśnie nie wiem czy masz gatunek roczny czy byline.

Ja uprawiałem roczne a szukam byliny.

Forum Słowiańskie
          gg 1728585
          • gabula777 Re: Czy macie tytoń? 15.07.08, 17:20
            U nas tytoń ozdobny jest rośliną jednoroczną (pochodzi z Brazylii gdzie jest
            byliną), można go sadzić w donicach, szczególnie odmiany niskie pochodzące od
            tytoniu Sandera, którego kwiaty w niezbyt upalne dni są otwarte prawie cały
            dzień i wyrastają w zgrabne, mocno rozkrzewione 'krzaczki'.Mają nieco mniejsze
            liście, kwiaty najczęściej czerwono - bordowe.
            • gabula777 Re: Czy macie tytoń? 15.07.08, 17:31
              A może ktoś ma piękny tytoń leśny (nicotiana sylvestris)i może coś napisać na
              ten temat?
              • ignorant11 Tytoń 15.07.08, 17:55
                Sława!

Tu nieco o samej roslinie:
                pl.wikipedia.org/wiki/Tyto%C5%84

Forum Słowiańskie
                gg 1728585
                • joma24 Re: Tytoń 15.07.08, 19:37
                  no mój tytoń jest własnie czerwono-bordowym krzaczkiem :) wygląda
                  super, no i kwitnie cały zcas juz od maja ! szkoda, że jednoroczny :(
    • ignorant11 I jest bardzo zdrowy- pale bo lubie:)) 16.07.08, 10:04
      Sława!
      polskatimes.pl/rozmaitosci/nauka/21539,nikotyna-ma-pozytywny-wplyw-na-ludzki-mozg,id,t.html

Forum Słowiańskie
      gg 1728585
    • martvica Re: Czy macie tytoń? 16.07.08, 19:55
      Pięknie pachnie.
      Na opakowaniach nasion pisze że trzeba się z nim strasznie cackać - siew w
      lutym, pikowanie, sadzenie w maju - a ja miałam kiedyś skrzynkę na balkonie,
      późnym latem/jesienią nasiona spadły do ogrodu poniżej i wiosną wykiełkowały :)
    • podyanty Re: Czy macie tytoń? 19.10.08, 13:21
      Mamy.
      Bardzo pieknie pachnie wieczorem.
      Zimuje w gruncie.
      Sam sie rozsiewa(zadnego pikowania, itp)

• dar61 Re: Czy macie nałóg? :) [:(] 19.10.08, 22:54
      Szanowna {Cereusfoto}
      Nie czarujmy...

Proszę uwierzyć w Siebie.
      I rzucić ten nałóg paskudny dymowy.

Oj, Kolumbie, Kolumbie - cóżeś ty uczynił [w Europie] ...
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka