mali_na 26.02.09, 12:39 Hiacynty wychodzą spod śniegu, tulipany też:) Jaśmin oszalał, połowa kwitła w grudniu, druga połowa szykuje się teraz Widać,że to jakiś niezdecydowany facet:D Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yoma Re: Jeszcze tylko miesiąc do wiosny :) 26.02.09, 13:34 Już jest wiosna, tylko na razie słabo widać, bo śnieg jeszcze leży :) Odpowiedz Link Zgłoś
kasiaba1 Re: Jeszcze tylko miesiąc do wiosny :) 26.02.09, 14:41 A u mnie dziś bardzo słonecznie przed południem było i śniegu już prawie nie ma :) Musze się przejść do ogródka i zobaczyć jak cebulowe przetrwały ten nawrót zimy. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Re: Jeszcze tylko miesiąc do wiosny :) 26.02.09, 15:07 Jaśminowiec czy prawdziwy jaśmin, {Mali_no}? U nas jeszcze wawrzynki nie wystartowały, choć śnieg w mig znikł od przedwczora. d. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: Jeszcze tylko miesiąc do wiosny :) 26.02.09, 18:39 Jaśmin, jaśmin:) ten z kwiatami podobnymi do forsycji. Do kwitnienia jaśminowca jeszcze ho ho... Odpowiedz Link Zgłoś
malwa213 Re: Jeszcze tylko miesiąc do wiosny :) 26.02.09, 15:19 Obudził mnie śpiew ptaków :) Odpowiedz Link Zgłoś
mmmmr Re: Jeszcze tylko miesiąc do wiosny :) 26.02.09, 21:02 na Śląsku niedaleko Bielsko-Białej w ogrodzie wszytko jeszcze przykryte śniegiem :( , tak tęsknie za przebiśniegami, prymulkami, narcyzami, szafirkami, tulipanami, śniedkiem... Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Jeszcze tylko miesiąc do wiosny :) 26.02.09, 22:04 Dziś zrobiłam wielkie oczy, stopniał śnieg w żywopłocie z berberysu od strony południowej i ujrzałam ranniki w pełnej krasie, sprawiają wrażenie, jakby jutro chciały otworzyć kwiaty.Nim spadł śnieg, dwa tygodnie temu było ciepło i nawet śladu ich jeszcze wtedy nie było, urosły pod śniegiem :-)Do towarzystwa mają szczypiorek dzikich krokusów. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jeszcze tylko miesiąc do wiosny :) 27.02.09, 10:07 Ranniki otworzą się, jak pokaże się słońce. Jeżeli będzie się utrzymywać pochmurna pogoda, to jeszcze długo mogą mieć stulone płatki. Odpowiedz Link Zgłoś
anials Rannik 27.02.09, 12:12 U mnie jeden wychylił główkę jeszcze przed śniegami, teraz wyczekuję aż zejdzie bura ciapa żeby znowu go zobaczyć - posadziłam go w zeszłym roku, teraz jest jeden, ale wyobrażam już sobie cały żółty łan.. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Jeszcze tylko miesiąc do wiosny :) 27.02.09, 12:14 O tak, teraz będą czekać nie tylko na słońce, ale i temperaturę ok.+10- 12*C licząc, że coś bzyczącego je wtedy odwiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: Jeszcze tylko miesiąc do wiosny :) 27.02.09, 12:24 U mnie pokrywa ponad polmetrowa sniegu, w niektórych meijscach dużo większa:( Jedyny wiosenny zwiastun, do lawiny sniegu z dachu spadają. Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: Jeszcze tylko miesiąc do wiosny :) 27.02.09, 13:10 gabula777 napisała: > O tak, teraz będą czekać nie tylko na słońce, ale i temperaturę ok.+10- 12*C > licząc, że coś bzyczącego je wtedy odwiedzi. A`propos czegoś bzyczącego, zdawało mi się,że dziś widziałam w ogrodzie komara. Ale po zastanowieniu stwierdzam,że albo to musiał być mutant, albo ja miałam zwidy Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jeszcze tylko miesiąc do wiosny :) 27.02.09, 14:08 Mówią, że po niedzieli temperatura skoczy w górę. I że wprawdzie astronomiczna wiosna zaczyna się 21.03, ale meteorologiczna 01.03. Miło czegoś takiego posłuchać... Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: Jeszcze tylko miesiąc do wiosny :) 27.02.09, 18:43 mali_na napisała: > A`propos czegoś bzyczącego, zdawało mi się,że dziś widziałam w ogrodzie komara. > Ale po zastanowieniu stwierdzam,że albo to musiał być mutant, albo ja miałam zw > idy Chyba nie miałaś zwidów, bo ja w okresie ostatniego ciepłego okresu (trzy tygodnie temu) widziałam jednego dnia takie fruwające w kółeczko w powietrzu komary (muszki?)i też byłam zdziwiona, a teraz to już całkiem możliwe.Tak właściwie, to nie wiem co oznaczają takie 'kręcące się' w kółko w miejscu owady? Może ktoś wie? Odpowiedz Link Zgłoś
mali_na Re: Jeszcze tylko miesiąc do wiosny :) 27.02.09, 18:46 Widuje je czasem wiosną-latem, ale nad czym i dlaczego krążą nie mam pojęcia Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Jeszcze tylko miesiąc do wiosny :) 27.02.09, 19:30 Prawdopodobnie są to loty godowe. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: musze chmary 28.02.09, 01:17 Takie chmurki muszek są u nas nawet w styczniu, przy roztopach! Te ich godowe loty odbywają się w miejscach [ostrzeżenie: radiesteci są oprotestowywani w liście zawodów] skrzyżowań podziemnych żył wodnych, ponoć. Miejsca takie warto zapamiętać, bo w nich ustawienie fotelika dla siesty letniej nie daje wypoczynku, a wręcz przeciwnie. Koty wręcz inaczej - uwielbiają tam drzemać... Ponoć... Sikory odpuściły słoninkę i kwilą godowo! Przebiśniegi - kwitną, śnieżyce - nie, wawrzynek - nie. * * * Eisenstein po północy? Umartwiajmy się: Smutek - radość, życie - śmierć ... Można pocałowac pannę młodą. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: musze chmary 28.02.09, 09:52 A u mnie wawrzynek zaczął kwitnąć jeszcze pod koniec jesieni, a potem przyhamował. Zaraz pewnie ruszy na nowo. Od kilku dni drą się synogarlice. Odpowiedz Link Zgłoś
joma24 Re: ale wiadomo 01.03.09, 16:56 u mnie krokusy, tulipany i hiacynty po stopieniu sniegu na swiatło wyszły :) juz się wisony doczekać nie mogę :) Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: ale wiadomo 03.03.09, 11:45 Co fruwa? Diptera sp. * * * Zaraz nocny... Film eisensteinowy zaczął się przed północą. A wiadomo, że pielęgnując swą duszę [w Polsce] trza nie siedzieć przed tv w "porze dla idiotów" [15-18] - a w wigilię dnia następnego... d. Odpowiedz Link Zgłoś
szadoka Re: Jeszcze tylko miesiąc do wiosny :) 03.03.09, 11:06 u mnie przebisniegi kwitna, ptaki zaczely swoje trele. Najbardziej to mi bzyczenia owadow brakuje.... Odpowiedz Link Zgłoś