malinaooo 09.03.09, 14:00 w tamtym roku na jesień posadziłam bukszpany, czy teraz już je przyciąc, chciałabym też je rozmnożyc, czy te wycięte gałązki mogą posłużyc na materiał do dalszego rozmnażania, czy raczej powinny byc z piętką Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
za_krzewski Re: bukszpan 09.03.09, 14:42 Jesli sadzonki byly pojemnikach i maja nierewgularne przyrosty to mozesz pobcinac koncowki w celu odpowiedniego uksztaltowania. Do rozmnazania nadaja sie tylko te kawalki ktore maja lekko zdrewniala koncowke. W zasadzie bukszpan rozmnazamy a sierpniu. Zaraz dostaniesz tutaj pewnie setki porad jak nalezy to robic. Ja napisze tyle wszystkie koncowki o dlugosci 5 cm nadaja sie do rozmnazania. Najlepiej robic to rozmnazarka poniewaz bukszpan strasznie dlugo sie ukorzenia. Jesli robisz to na wiosne to wazne jest by pojemniki ze szczepkami nie staly na sloncu. Ziemie do kuwet zmieszaj z piaskiem pol na pol. Jedna trzecia sadczonek i tak sie nie przyjmie wiec mozesz w kazde oczko wsadzic po dwie szczepki. Czekanie az zaczna rosnac jest bardzo dlugie okolo 6 miesiecy. Milej zabawy. Odpowiedz Link Zgłoś
za_krzewski Re: bukszpan 09.03.09, 14:49 Zapomnialem o ukorzeniaczu. Kup ukorzeniac do roslin zdrewnialych. Zapobiega on gnici i tworzeniu sie grzyba. Na etykietce jest dokladny opis, preparat otrzymasz w kazdym sklepie ogrodniczym. Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: bukszpan 10.03.09, 22:31 jest szkoła, która mówi, że dobrze ukorzeniają się sadzonki pobrane w lutym. sprawdziłam. prawda. wszystkie się przyjmują i to po prostu po potraktowaniu ukorzeniaczem wsadzone do doniczek i trzymane do zimnej zośki na parapecie. dobrze jeśli po przycięciu, a przed włożeniem do ziemi, ranki zaschną. * ale * dobrze jest w lutym pobierać tylko niewielkie ilości i takie kilkucentymetrowe gałązki, pnieważ tak ogólnie to bukszpanowi przycina się dopiero w czerwcu młode przyrosty. Przycinanie wcześniej, gdy jest sporo deszczu, może powodować wdanie się chorób grzybowych. a po przycięciu czerwcowym sadzonki tez się dobrze ukorzeniają :) też próbowałam. Odpowiedz Link Zgłoś