myris 24.11.03, 15:20 Dostałam kilka dni temu rosiczkę ii.. nie mam pojęcia, jak się opiekować potworem, proszę o pomoc :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ogniomistrz Re: rosiczka 25.11.03, 17:27 Ciężka sprawa! Z tego co wiem o rosiczkach to należy je żywić muchami. Z tego wniosek, że musisz założyć chodowlę much! ;-) P.S. A teraz poważnie: Gdzie można dostać rosiczkę? Sam bym chętnie kupił. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
myris Re: rosiczka 25.11.03, 21:09 Jak pisałam - moja była prezentem. No i oczywiście, zamierzam dać jej przynajmniej jedną muchę, tak z ciekawości, ale słyszałam że odpowiednia ziemia i dobre podlewanie wystarcza. Tylko właśnie nie wiem jakie to jest "odpowiednie" :/ A z tego co się orientuję, rosiczki można spotkać niekiedy w marketach OBI. A jeżeli takiego nie ma w twojej miejscowości - można kupić również przez internet, widziałam takie oferty np. na Allegro również pozdrowionka :) Odpowiedz Link Zgłoś
beapud Re: rosiczka 26.11.03, 00:20 kwiaty owadożerne nie potrzebują owadów by żyć. Muchy dostarczaja dodaTKOWEGO AZOTU, bo w naturze te rośliny zyja na ubogich glebach. Z tego co słyszałam owadów nie nalezy dawać zbyt często, bo wtedy liście-pułapki "usychają", sa one zdolne do złapania owada tylko jednorazowo. Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: rosiczka 26.11.03, 20:41 Witam na forum Gazety! W Polsce jest kilka gatunków roślin owadożernych z których najpopularniejsza jest rosiczka. Jak wszystkie rośliny owadożerne rośnie na kwaśnych jałowych glebach torfowych w bardzo wilgotnym i ciepłym powietrzu. Takich też warunków wymaga w mieszkaniu. Dlatego najlepiej trzymać ją w akwarium lub specjalnych oknach kwiatowych patrz zdjęcie w fotografiach. W normalnych warunkach mieszkaniowych rośliny te zamierają po kilku miesiącach. Można im pomóc wstawiając doniczkę do misy z wodą lub wilgotnym torfem tak aby powietrze wokół było wilgotne. Rośliny te nie mogą rosnąć w normalnej ziemi, a jedynie w jałowym torfie, gdyż inaczej nie tworzą liści pułapek które służą im do uzupełniania niedoboru azotu, jeśli gleba jest żyzna to nie męczą się niepotrzebnie. Roślina nie trawi muchy całkowicie, a jedynie jej wnętrze tak że po otwarciu pozostaje jedynie jej chitynowa powłoka. Jednak w nieodpowiednich warunkach – temperatura, wilgotność, podłoże, roślina wcale nie trawi owadów, a jedynie mechanicznie zamyka liście. Pozdrowienia, Jerzy Woźniak Odpowiedz Link Zgłoś