slaxx 18.03.09, 22:36 Witam. Chciałbym założyć palisadę z drewna w ogródku bo mam brzydką skarpę. Kupię impregnowaną palisadę i czy powinienem ją jeszcze pomalować? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bei Re: palisada drewniana 19.03.09, 08:36 Jesli kolor Ci odpowiada, to nie musisz, na pewno jest zaimpregnowana ciśnieniowo... Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Mur 'na sucho'. Lub - murowany 19.03.09, 12:37 Bardziej trwałym i ładniejszym jest, moim zdaniem, murek oporowy z odłamów skalnych. Nawet jego typ "na sucho" - z przekładek ziemią - pozwalający na wzmocnienie konstrukcji korzeniami odpowiednio dobranych krzewów i krzewinek Nawet darń położona na przekładkę w tym "murku" się sprawdza. Tysiące lat tradycji takich budowli w pozbawionym drzew krajobrazie Piktów w Szkocji i na Szetlandach, czy u Celtów w Irlandii daje do myślenia. Opowieści producentów o trwałości ich impregnowanych pali można między bajki włożyć. Miałem możność trwałość ich wyrobów testować - wkopałem ciśnieniowo, a jakże, impregnowane sosnowe toczone pale w mój trawnik. Po pięciu latach - mimo że sam dodatkowo konserwantem owe pale pociągnąłem - musiałem te zgniłki wymienić na porządne - z robinii vel akacji. Te - wziąłem po ich zdemontowaniu z ogrodzenia, gdzie stały lat ze dwadzieścia. U mnie postoją te robiniowe pale jeszcze drugie tyle... Żeby tylko jaki handlowiec albo inny projektant nie wcisnął {Slaxksowi} jakiejsik barykady z pekapekowskich podkładów kolejowych chemią zbrojonych... Odpowiedz Link Zgłoś
madzidzia11 Re: Mur 'na sucho'. Lub - murowany 19.03.09, 18:20 U mnie też drewniana palisada jest do wymiany po ok 4 latach.Nie polecam. I chociaż drewno w ogrodzie podoba mi się najbardziej wybiorę tym razem coś innego. Odpowiedz Link Zgłoś
renti Re: palisada drewniana 19.03.09, 19:15 U mnie też po ok. 5 latach palisada byla do wymiany, choć kupilam impregnowaną i dodatkowo co roku sama ją pokrywalam drewnochronem. Teraz mam palisadkę z kostek brukowych, ladnie wygląda i co najważniejsze jest trwale. Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: palisada drewniana 20.03.09, 07:02 Malowanie środkami zabezpieczającymi przedłuży życie palisady. Nie na długo, niestety, bo nie uchronisz drewna przed wilgocią od dołu. Za parę lat wymienisz na kamień, beton. Taki klimat. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: palisada drewniana 20.03.09, 08:36 Gnije zwłaszcza to, co w ziemi. Jeśli chce się mieć osłaniające ogrodzenie z drewna, to warto je zrobić na podmurówce. Albo zabetonować w ziemi metalowe słupki i mocować do nich elementy drewniane, są w sprzedaży takie całe spore segmenty. Jak się potem co roku pociągnie toto impregnatem, to dwadzieścia lat wytrzymają. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: ochrona niechemiczna drewna 22.03.09, 16:06 Są i na gnicie sposoby... Wybór gatunku drewna z niegnijącą twardzielą [robinia Rb, dąb Db - naturalnie garbnikami zakonserwowanych, czasem olcha czy inne *] oraz POD- I OBSYPKA wokół takich kołów. W drewnie Rb Db, w kontakcie z gruntem wilgotnym, z czasem obgnije cały biel - nie jest bowiem zakonserwowany naturalnymi garbnikami. Im grubsza średnica pnia - tym mniejsza obwódka tego bielu - ognicie może byc nawet niezauważalne. Ja te wspomniane stare kilkudziesięcioletnie pale robiniowe z odzysku tylko zaostrzonym szpadlem oczyściłem z martwej otoczki. Środek był nadal zdrowiutki jak dąb czarny*, ze starorzeczy kopany... A gdybym to drewno mechanicznie wytoczył na okrąglaki - takie symetryczne, ulubione przez co poniektórych - to ho, ho!.. Koły - nówki, prosto z lasu, świetnie się prezentują jednak właśnie w swej korze - ona wszak też u Db i Rb jest niegnijąca. Inżynierskie sposoby na zwiększenie trwałości takiej palisady polegają też na umieszczeniu POD palisadą - oraz POWYŻEJ palisady - takiej żwirowej warstwy odsączającej. Ubitej, odpowiednio głębokiej [min 30 cm żwir i nadsypka 20 cm - piasek]/ grubej. Można jeszcze pokusić się na okienko w ścianie samej palisady - którędy wysączać się może naturalnie woda z tej ścianki drenażowej obok palisady. Żwirowo-piaskowa ścianka odsączająca jest od naturalnego gruntu oddzielana wkładką z grubej folii zwanej geomembraną. Infiltrację wody powstrzymuje - można ją wypuścić do wspomnianego okienka. Jest wtedy i tak więcej robót ziemnych niż w przypadku ułożenia naturalnie stabilnej ścianki oporowego muru na sucho. Ten murek jednak wymaga płaskich kamieni na płask kładzionych i więcej miejsca na ich ułożenie. Choć palisada jest rzeczywiście bardziej malownicza... Odpowiedz Link Zgłoś
malgocha_33 Re: palisada drewniana 24.03.09, 09:53 Również posiadam palisadę drewnianą, ciśnieniowo impregnowaną. Jest już u mnie 4 lata i jest w stanie nienaruszonym. Myślę że cały szkopuł polega na fachowym umieszczeniu jej w ziemi. Należy wykopać rów ustawić palisadę i zasypać żółtym piaskiem wymieszanym z suchym betonem. Jest nie do ruszenia. Myślę, że Państwo którzy mieli przykre doświadczenia, wbili palisadę bezpośrednio w podłoże i stąd jej krótka żywotność. Mam również drewniany bruk zamiast kostki również trzyma się super, a poza tym jest cieplutki, pięknie wygląda. Ja jestem zadowolona. Odpowiedz Link Zgłoś