anton_28 11.05.09, 20:36 wczora zech miou Wandertag, sam trocha Bildow: schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=725 i dali driny som jeszcze nowe aufnahmy Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
szwager_z_laband Re: neues bei mir 12.05.09, 05:56 Fajne - wszyske ino po zomlach/ruinach sie smykajom:) byda se musiou tysz jakis wysznupac Odpowiedz Link
gryfny Re: neues bei mir 12.05.09, 14:40 do tyj studni zej cos wciepnou,na szczynscie? Odpowiedz Link
alladyn15 Re: neues bei mir 12.05.09, 15:15 Swietnie piwko wydglada na zdjeciu.Zgaduje,ze ma duza moc..przyciagania partnerki(niech to nawet bedzie zona). Odpowiedz Link
anton_28 Re: neues bei mir 12.05.09, 20:33 o ja, frauen lecom na weißbier jak dziko swinia na zouyndzie :) ino potyn ciynszko je uodklejic Odpowiedz Link
anton_28 Re: neues bei mir 12.05.09, 20:31 jo niy, ale tyn co ta rzyrdka tam wciep tymu chyba fest szczynscio brakowauo :))) Odpowiedz Link
rita100 Re: neues bei mir 12.05.09, 22:44 łoj , jaka fajna trawka przy tym piwie. Nie będę gorsza, pokaże średniowieczny browar z piękniejszą trawką. Tylko spokojnie, nie nadążam z robotą. A co to znaczy 'neues bei mir' ? Odpowiedz Link
anton_28 Re: neues bei mir 13.05.09, 12:42 neues bei mir - nowe u mnie (also potocznie: cos nowego w moich stronach) Odpowiedz Link
anton_28 Re: neues bei mir 13.05.09, 19:44 a sam som bildy ze titanica: schlesien.nwgw.de/foto/thumbnails.php?album=722 Odpowiedz Link
rita100 Re:Ratyzbona-Regensburg 13.05.09, 21:41 pl.wikipedia.org/wiki/Ratyzbona Musze mieć tłumacza. Jak dobrze , ze wiki istnieje po polsku. Piękne miasto. Zwiedzanie przy piwie płynąc po Dunaju, uuuuuuuuu Odpowiedz Link
rita100 Re:Ratyzbona-Regensburg 13.05.09, 21:48 W roku 179 istniała tu rzymska warownia Castra Regina ("warownia nad rzeką Regen"), założona przez Trzeci Legion podczas panowania cesarza Marka Aureliusza - to musi być szczególne miasto, miasto spokoju i rozwagi. Od 13 lipca 2006 Stare Miasto w Ratyzbonie znajduje się na liście światowego dziedzictwa kultury UNESCO. O średniowiecznej potędze miasta świadczy bogata architektura romańska i gotycka, która do tej pory dominuje na ratyzbońskim Starym Mieście. Most Kamienny i katedra to najlepiej rozpoznawalne symbole Ratyzbony. Ze względu na dogodne położenie nad Dunajem, miasto było idealnym miejscem na rozpoczęcie wypraw do Ziemi Świętej. W maju 1147 r. król Konrad III wyruszył stąd na II wyprawę krzyżową. W maju 1189 r. cesarz Fryderyk I Barbarossa rozpoczął tu III wyprawę krzyżową. No to teraz dopiero mogę pociagnąć dobry łyk piwa. Co za widok. Odpowiedz Link
anton_28 Re:Ratyzbona-Regensburg 13.05.09, 21:51 niy w samym Regensburg, ale 30 km dali Odpowiedz Link
anton_28 Re:Ratyzbona-Regensburg 13.05.09, 21:50 also mie sie tysz bardzo podobo. nojlepi sie w nocy po autobahnie 93 pszejechac, od strony München i z prawa strony w dole widzisz couki oswietlony Regensburg, aze szkoda ze na autobahnie stowac niy wolno. Odpowiedz Link
rita100 Re:Ratyzbona-Regensburg 13.05.09, 22:00 Musi być pięknie nad modrym pięknym Dunajem. Szukałam albumu, bo również rejze miałam , ale statkiem po Wiśle, tez fajnie, ale.... ni za bardzo ciekawie. Pewnie i o albumie zapomniałam, bo monotoniczny krajobraz. Poczęstuj się, pewnie zmęczony jestes ;)))) Odpowiedz Link
anton_28 Re:Ratyzbona-Regensburg 13.05.09, 22:06 Rita, mie sie kozdo rzyka podobo, nawet Wisla, a nojbarzi nasz Kanal Gliwicki, a wiync jak mosz te zdjyncia to rein damit !! chyntnie obejrza a co do lodow ze bitom smiytanoom - ALE MI SMAK PSZISZOU !!!! z chynciom bych tera 3 take porcje zjod :))) Odpowiedz Link
rita100 Re:Ratyzbona-Regensburg 13.05.09, 23:21 Gdzieś te zdjęcia mam, ale najbardziej to brakuje mi czasu, bo mam najpiękniejsze zdjecia na świecie, coś wspaniałego do deseru, cos tak smakowitego, że zapach i widok gorącą krwią płynie przez ciało. Dosłownie i mam rację, zobaczysz jutro. Odpowiedz Link
rita100 Re:Ratyzbona-Regensburg 14.05.09, 20:03 rita100 napisała: bo mam > najpiękniejsze zdjecia na świecie, coś wspaniałego Cały czas się dręczyłam tym zdaniem, bo przecież źle się wyraziłam, że mam najpiekniejsze zdjecia na świecie, tylko chodziło mi o najpiękniejszy widok na świecie, a sami przyznacie, że taki widok krajobrazu mam - bo czy może być coś piękniejszego od rajskiego widoku, kiedy to Adam zerwał jabłko dla Ewy. Już wklejam obrazki, bo samym gadaniem jeszcze nikt się nie najadł. Odpowiedz Link
rita100 Re: neues bei mir 14.05.09, 20:17 Czy jechał ktoś szosą gdzie kwitną jabłonie ? Jedzie się , jedzie, a c ały czas wzdłuz drogi kwitnące jabłonki i ten zapach.... no nie , przyznajcie, że oszałamiający widok. Mozna go pić duszkiem. Oczywiście na żywo. Odpowiedz Link
rita100 Re: neues bei mir 14.05.09, 21:04 Chciałoby sie rzec, właściwe miejsce o właściwej porze. Dokładnie Laband, z podziwu tego nieba i tych kwitnących jabłoń nie mogłam wyjść. Tyle lat żyje i takiego układu nie widziałam, aż do teraz i pewnie się już nie powtórzy. Mogłabym więcej zdjęć zrobić lecz szosa jak szosa,, zakrety, zawijasy i zatrzymać sie nie można było, ale udało się.... Odpowiedz Link
anton_28 Re: neues bei mir 14.05.09, 22:59 Rita, wele jabkowych drzewow niy miouech szczynscio bez wiosna jechac, ale w mojich stronach jak sie jedzie ze Tost na Langendorf (Toszek - Wielowies) jescze 10 lot tymu rosuy czejsnie, (dzisiej napewno tysz tam rosnoom ale downo tam na kole niy jechouech) also jak te kwituy, meistyns na wieczor, to jak sie na kole jechauo to niy szuo cis dali yno cza sie bouo zatrzimac, taki bou duft... a jak jusz te czesnie bouy dostone, to kozdy strom bou za 2 dnie uopyndzloowany, co czowiek niy zjoud, to szpouki dokonczoouy :) Odpowiedz Link
rita100 Re: neues bei mir 14.05.09, 23:06 Takiego widoku się nie zapomina, no bo jak ? I choćbyś chciał drugi raz zobaczyc na żywo, to i tak nie zobaczysz, bo albo pogoda, albo nie ten czas. Ale słyszałam taka ciekawostkę z Prus Wschodnich. Mazurzy i Warnijacy wyjechali do Niemiec, ich domy pozostały puste, niekiedy podupadające, a nawet zanikające i po czym poznać dawne zagrody ? A no własnie po kwitnących gdzies na polach starych jablonkach, czy drzew owocowych. Piękny jest świat, wystarczy tylko spojrzeć Odpowiedz Link
anton_28 Re: neues bei mir 14.05.09, 23:09 gynau tak je, te stromy sie same niy zasadzom, also uod razu poznac ze na tym miyjscu musiaua byc zogroda Odpowiedz Link