Dodaj do ulubionych

czarne robaki

02.12.03, 20:05
Od sierpnia zaczely sie pojawiac na moim tarasie paskudne robale. Sa czarne,
segmentowe, ok. 2-3 cm, leciutko wlochate (tzn. nie gladkie), maja plaski
pysk (brrr) i sa obrzydliwe. W dodatku codziennie sunie ich ok. 3 sztuk! Nie
wiem skad sie wziely, gdzie sie rozmnozyly i w ogole dlaczego sa w moim
ogrodzie o takiej porze roku?!!! Zastanawiam sie, czy nie zagniezdzily sie w
skladowanym od wiosny drewnie kominkowym (glownie dab). Czy ktos moze mnie
oswiecic co to za robale? Dzieki za kazde info - Preta
Obserwuj wątek
    • venus22 Re: czarne robaki 04.12.03, 19:23
      czy takie:

www.pestcontrolcanada.com/pill_bugs_3_comp.jpg
      Raczej nie sa szkodliwe - lubia stare prochniejace drzewo lub gnijace resztki
      roslin - w ten sposob oczyszczaja srodowisko.

Venus
      • preta Re: czarne robaki 05.12.03, 15:54
        Oh nie! Te sa milutkie! :-)
        "Moje" robale pelzaja (nie maja nozek) i naprawde sa oblesne.
        Szukalam ich w internecie, ale bezskutecznie. Myslalam, ze to moze larwy
        kornika, ale tamte sa biale...
        Czy ktos ma jakis pomysl?
        Nie mam aparatu cyfrowego zeby zrobic im zdjecie, a normalnym aparatem to
        jeszcze potrwa zanim skoncze film, wywolam i zrobie odbitki.
        Moze do tego czasu ktos cos wymysli?
        Pozdrawiam - Preta
        • venus22 Re: czarne robaki 07.12.03, 06:25
          No to poczekam na zdjecia..
          nie ma pojecia.
          :)
          Venus
    • jerzy.wozniak Re: czarne robaki 09.12.03, 09:50
      Witam na forum Gazety!
      Niestety je bez dokładnego opisu tez się poddaję tym bardziej ze piszesz o
      braku nóg u tych „potworów”!
      Pozdrowienia,
      Jerzy Woźniak
      • preta Re: czarne robaki 15.12.03, 23:59
        Panie Jurku,
        mam juz zdjecia! Prosze na nie spojrzec na forum z ogrodowymi fotami. Licze, ze
        Pan WIE co to jest :-)
        Pozdrawiam serdecznie - Preta
    • jerzy.wozniak Re: czarne robaki 16.12.03, 22:55
      To larwy chrząszczy z rodzaju biegaczowatych do których należy m innymi
      tęczniak liszkarz sprzymierzeniec każdego ogrodnika w walce ze szkodnikami
      ogrodu. Po prostu z powodu ciepła chyba rodzicielce się pomyliło i złożyła
      jaja wcześniej (powinna top zrobić wiosną – choć niektóre gatunki maja cykl
      życiowy dwuletni a nie roczny). Nie wiem co będzie, ale piszą, że zimują tylko
      owady dorosłe. Larwa lub chrząszcz zjada na dobę do 10-15 larw lub poczwarek
      innych owadów, w tym większości szkodników roślin ogrodowych, wiel gatunków
      niszczy bardzo efektywnie również ślimaki.
      Jurek
      • preta Re: czarne robaki 17.12.03, 00:37
        Ufff... Odetchnelam z ulga!
        Panie Jurku! Jest Pan nieoceniony.
        Dzieki serdeczne, bo oczyma wyobrazni widzialam juz moj drewniany dom zjadany
        przez koszmarne robactwo. A to tymczasem sprzymierzeniec ogrodu!
        Szkoda tylko, ze tak potwornie wyglada.
        Serdecznie pozdrawiam - uspokojona Preta
        • venus22 Re: czarne robaki 17.12.03, 05:25
          To teraz musisz je jakos dokarmiac- a w lecie dorosli pozjadaja ci slimaki!
          Venus
        • jerzy.wozniak Re: czarne robaki 17.12.03, 08:26
          Dorosły chrząszcz może jest nieco ładniejszy, ale niewiele. Warto wiedzieć że
          większość czasu dorosłe chrząszcze przesypiają w ściółce tak około 9 miesięcy
          na rok! Stąd ich ogromna żarłoczność. Są po za tym niezwykle szybki gdyż
          dorosły tęczniak, czy biegacz przebiega 1m w 6 sekund. Co dla człowieka było
          by przebiegnięciem 100 metrów z szybkością większa od rekordu świata,
          egzotyczne gatunki przy tym porównaniu są o niebo lepsze, bo wychodzi im nawet
          400 km na godzinę! Chrząszcze te żyją nawet do 4 lat a ich obecność jest
          pożądana nie tylko w naszych ogrodach ale przede wszystkim w biocenozach
          leśnych gdzie wybijają wiele szkodników drzew iglastych. Co do brzydoty, to
          świat owadów nie ma sobie równych jeśli chodzi o wygląd, pomyśl tylko jakie
          wrażenie wywołała by na tobie ta larwa gdyby miała wielkość kota lub co gorsze
          dużego psa. Dlatego ja zawsze oglądam takie zwierzęta pod bardzo silną lupą,
          tak gołym okiem, umyka naszej uwadze 90% niezwykłych szczegółów ich budowy!
          Jurek
          • preta Re: czarne robaki 17.12.03, 14:11
            Dzieki za wszystkie informacje :-)
            Co do lupy, to oszczedze sobie tych niezwyklych szczegolow ;-)))) Wystarczy mi
            to powiekszenie na zdjeciu z dlugim cieniem - "moje robaki" wygladaja
            wystarczajaco strasznie. Zreszta na razie znikly pod kilkucentymetrowym dywanem
            sniegu. Mysle, ze nie przetrzymaja zimy. Po tych wszystkich milych slowach pod
            adresem tych larw, to nie wiem, czy sie z tego cieszyc, czy smucic...
            Mimo wszystko nie jestem fanka owadow. Pozdrawiam wszystkich cieplutko - Preta
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka