Dodaj do ulubionych

Winter Kit Xplory - warto?

16.10.13, 23:09
Hejka,
Moj dwoipolmiesieczniak jest szczesliwym posiadaczem xplory. W zwiazku ze zblizajaca sie zima, zastanawiam sie nad podrasowaniem mu fury winter kitem. Nie jestem do konca przekonana bo
- mieszkamy w umiarkowanym klimacie, zimy sa dosc lagodne w okolicach zera max -10, raz w ciagu ostatnich 5 lat trafilo sie -18,
- mam zimowy spiworek
- czesc zimy spedzimy w gondoli, a ta jest bardziej zabudowana
Jak myslicie przyda sie wk, czy ew. Same futro na siedzisko? A moze i jedno i drugie?

--
Gdyby mi się chciało tak, jak mi się nie chce
Obserwuj wątek
    • aga_1980_31 Re: Winter Kit Xplory - warto? 17.10.13, 10:04
      Powiem tak. Drugi raz bym nie kupiła uncertain Wózek wygląda ślicznie ale WK jest zupełnie nie praktyczne ponieważ futro źle reaguje na deszcz, wilgoć np mgłę ponieważ się filcuje i zbija. O ile z budki można je odpiąć to już z mufki niestety nie sad Ja jestem przewrażliwiona i mufkę używam tylko jak nie pada i jest suche powietrze jak tylko pada cokolwiek z nieba chowam mufkę i odpinam futro z budki bojąc się zniszczenia futerka. Trochę to używanie WK jest bez sensu i kosztuje wiele nerwów. Za te pieniądze powinno się oczekiwać przyjemności z użytkowania a tak niestety nie jest no chyba że ktoś będzie miał gdzieś wygląd futerka... Skóra przy śpiworku bez sensu ale na jesień wiosnę ok tu na szczęście można je zabezpieczyć folią przeciwdeszczową.
    • froggy80 Re: Winter Kit Xplory - warto? 17.10.13, 11:31
      Ja bym kupiła WK ponownie smile Zeszłej zimy używałam i teraz też będę, jak kupię w innym kolorze.
      Jeździłam z WK od bodajże listopada do wiosny i absolutnie nic nie stało mi się z futrem przez wpływ zmiennej pogody - jeśli było wilgotno czy wózek wracał ośnieżony, to po przyjściu do domu i wyschnięciu rozczesywałam te kędziorki (pod wpływem wody futerko robiło się falowane, a nawet karbowane).
      Sęk w tym, że termiczna ochrona dla dziecka nie jest jakaś nadzwyczajna - to raczej system przeciwwiatrowy i chroniący przed śniegiem, jeśli nałożymy tę wierzchnią ochronę i naciągniemy ją na budkę. Sama budka też jest grubsza, jakby ocieplana, więc to pewnie też ma znaczenie.
      Mufka natomiast była moim zbawieniem.
      Sam WK dla mnie to bardziej zmiana wyglądu wózka na zimę - ot, nowe zimowe ubranko.
      • aga_1980_31 Re: Winter Kit Xplory - warto? 17.10.13, 13:34
        Froggy80 ale Twoje futerko ba pewno nie wygląda już tak ładnie jak na początku nie ma bata żeby się nie zmieniło. Białego nie radzę brać bo żółknie. Ogólnie wygląd wózka super mufka rewelacyjnie się spisuje sam WK też osłania przed mrozem ale to futro to dramat po prostu. Na Fb masz mnóstwo zdjęć jak wygląda WK po kontakcie z wodą. Sylki też miała problem. Nie można wyprać mufki bo zrobi się brzydkie i odbarwi się kolor. Mogli by wymyślić odpinane futro z mufki i było by to lepsze w użytkowaniu. Wygląd jednak to nie wszystko.
        • didis Re: Winter Kit Xplory - warto? 17.10.13, 17:26
          Zgadzam się z Agą, poza tekstem o mufce. Mufka jest do bani, wiatr przez nią wiał, za duża szpara, musiałam nosić grube rękawice i wtedy dodatkowo mufka. Wykorzystywałam ją tylko dla kieszokonki na telefonbig_grin W porównaniu z mufką teutonii, która extra spełnia swoje zadanie, idealnie przylega, nie muszę nosić rękawiczek, mufka stokke jest słaba.
          Może kupiłabym jeszcze raz, ale tylko dla wyglądu wózka. Praktyczna może jest buda, wzmacniana, przeciwwietrzna osłona do gondoli może być.
          • aga_1980_31 Re: Winter Kit Xplory - warto? 17.10.13, 17:34
            Mnie tam mufka odpowiada z tym że akurat trzymam ręce trochę dalej za rączkę bo normalnie trzymając rączkę z przodu jest za płytka fakt. Ale ciepła jest przynajmniej dla mnie smile Teraz będę kupowała mufkę Kaiser do Terraina to porównam czy jest jakaś różnica. Osłona WK mogłaby być ocieplana jak budka bo tylko chroni od wiatru od mrozu już nie.
          • eksel Re: Winter Kit Xplory - warto? 17.10.13, 18:45
            Dzieki dziewczyny za odpowiedz. Jak widze zdania sa podzielone smile A ze nie ma hurra-optymizmu to kupie uzywke jak sie cos trafi smile
            • aga_1980_31 Re: Winter Kit Xplory - warto? 17.10.13, 20:26
              Tylko używki chodzą bardzo podobnie co nowe. Także nie wiem czy to ma jakiś sens. Można się w sumie nauczyć szybko odpinać i ściągać elementy futrzane jak zacznie padać i wtedy można ochronić futerko aby było takie jak na początku. A no i używane trzeba dobrze obejrzeć właśnie pod względem sfilcowanego futra.
        • froggy80 Re: Winter Kit Xplory - warto? 17.10.13, 22:18
          Aga, nie było różnicy jeśli chodzi o futerko i jego wygląd to było super, dopóki przy praniu (nie pierwszy raz, dodam) futerko mufki nie puściło koloru, który malowniczo zabarwił mufkę, a włosy pozostawił w mało zjawiskowym kolorze zgniłozielonym.
          Prałam ręcznie w delikatnym płynie do wełny i po tym fakcie dostałam zawału sad

• aga_1980_31 Re: Winter Kit Xplory - warto? 17.10.13, 22:42
            Hehehhehe oj też widziałam prane mufki ( swoją drogą w instrukcji nadal widnieje, że tak można prać uncertain ) Ja swojej nie wypiorę choćby miała by być brudna. Oddam najwyżej do pralni żeby mi wyprali na sucho. Kiedyś na tablicy babka sprzedawała WK i futro było w kolorze turkusowym surprised Podobno taki kolor powstał w reakcji z proszkiem tongue_out
            • froggy80 Re: Winter Kit Xplory - warto? 17.10.13, 23:01
              O matko, to musiała być żądna emocji babka smile Na metce jest adnotacja aby nie prać w środkach zawierających enzymy, a w proszkach są na 100 %.
              Teraz wybrałabym co najwyżej jakiś delikatny szampon dla noworodków smile
              • aga_1980_31 Re: Winter Kit Xplory - warto? 17.10.13, 23:05
                Ja nie wypiorę bo boję się reakcji na wodę więc pozostaje pranie na sucho

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka