cieplaki111 09.05.09, 20:26 prosze o pomoc!!! zasadziłem w tamtym roku na działce młode jodełki,a teraz zauważyłem że igiełki straciły kolor i opadają. co może im pomóc? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bamboo Re: jodła na działce 09.05.09, 20:32 pierwsze co mi się nasunęło na myśl, to kwasowość ziemi, myślę, że lubi raczej kwaśną. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: jodła na działce 09.05.09, 21:39 A jaki to gatunek jodły? Bo różne gatunki mają różne wymagania. Zanim się posadzi drzewko, lepiej wiedzieć dokładnie, co się sadzi. Czasem jakiś gatunek nie nadaje się na obsadzane stanowisko. Jodły preferują gleby wapienne, a nie lubią torfiastych i kwaśnych. Większość gatunków wymaga wilgotnego powietrza i wilgotnej, żyznej, zwięzłej gleby. Wyjątkiem jest jodła kalifornijska (abies concolor), która może rosnąć na glebie ubogiej i piaszczystej (gliniastej zresztą też). Dobrze rośnie w pełnym słońcu. Za to jodła pospolita (abies alba) wymaga w młodości silnego ocienienia. Odpowiedz Link Zgłoś
bamboo Re: jodła na działce 10.05.09, 14:17 no to bylam blisko, tylko poszlam w inan strone :) Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: jodła na działce 10.05.09, 16:17 Ja raczej podejrzewam, że chodzi o jodły pospolite, które zostały posadzone w słonecznym miejscu. Ale mogę tylko zgadywać, bo jak na razie za mało informacji. Odpowiedz Link Zgłoś
bei Re: jodła na działce 10.05.09, 21:06 i jeszcze przypadek- który ja przezyłam- to co brałam za chorobę- było po prostu wymianą igieł.... Odpowiedz Link Zgłoś