dobra_droga 15.05.09, 22:07 Czy można wyłożyć czarną agrowłókninę bezpośrednio na trawę pod krzaczkami i na to korę? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
edziakrys Re: agrowłóknina 16.05.09, 09:16 Obawiam sie ze trawa moze przerosnac, a co najmniej wybrzuszyc agrowłóknine. Lepiej trawe usunac. Odpowiedz Link Zgłoś
effi007 Re: agrowłóknina 16.05.09, 09:50 trawa potrzebuje światła, aby rosnąć. w cieniu słabo rośnie, a przykryta czymkolwiek żółknie, a potem ginie. Myślę, że możesz dać czarną agrowłókninę i przyrzucić korą, o ile nie będzie to poziomem odstawać - ale to już sama ocenisz. Odpowiedz Link Zgłoś
dobra_droga Re: agrowłóknina 16.05.09, 10:52 właśnie na to liczę, że powinna po prostu umrzeć śmiercią naturalną i stać się kompostem dla roślinek:)) usuwanie dużej ilości darni to sporo pracy, chciałam iść na łatwiznę....:)))) Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: trawa 16.05.09, 11:25 Trawa trawie nierówna Jeśli to nie daj Bóg nawet i rozłogowy perz - też go znajdziemy dwa metr w bok wybijającego, nawet po roku czy dwóch. Warto wtedy też wkopać pod ziemią ograniczniki - w postaci tej w paskach sprzedawanej falistej folii z pcw. Odpowiedz Link Zgłoś
przemoaj5 Re: trawa 16.05.09, 11:57 Szanowni Państwo, Jeśli zastosujemy włókninę i wysypiemy korą (5-7 cm) trawa na pewno nie przerośni. Nie przerośnie równiez perz. Proszę jednak spryskać trawę chemią, a nastepnie polożyć włóknine i wysypać korę. Taką praktykę stosujemy w firmie od kilku lat i nie zdażyło nam się aby chwasty a tym bardziej trawa przerosła przez włókninę. Pozdrawiam Przemysław Jakubowski gg:7721862 Odpowiedz Link Zgłoś
natka00 Re: trawa 16.05.09, 13:33 Witam! Ja swoje wszystkie rabatki wykładałam włókniną (na trawę)a potem wysypywałam korą. Trawę należy krótko ściąć przed wyłożeniem, aby włóknina się równoukładała. Potem wysypać korą i z głowy :D Fotki==>> picasaweb.google.com/lh/photo/Owx2OYj03HN5svx_wZ-8Mw?authkey=Gv1sRgCM_k44CN9ovBHQ&feat=directlink Odpowiedz Link Zgłoś
erwik1 Re: agrowłóknina 15.03.10, 14:24 Mam nadzieję, że można położyć agrowłókninę na trawie. Bo właśnie kupiłem taką agrowłókninę. Stwierdziełem, że lepiej kupić grubszą agrowłókninę, żeby jaknajmniej światła tam wpadało. Wtedy trawa wyblaknie i zgnije. Niech mnie ktoś poprawi jeśli się mylę. Bo położyłem tę włókninę wczoraj i coś jeszcze mogę poprawić. Później może być już a późno. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 agrotkanina kontra czkawka 15.03.10, 15:25 erwik1: ... Mam nadzieję, że (...) położyłem tę włókninę wczoraj i coś jeszcze mogę poprawić. Później może być już a późno ... Może i za późno przypominać, że taka błyskawiczna intarsja reklam innej firmy w kantorku drugiej , może i poparta "opinią" "użytkownika" owego "użytkownika" ucieszy, ale do czasu. Do czasu z banem się pobratania. *** Tatka tka i matka tka, a praczka czka i, czkając, tka Odpowiedz Link Zgłoś
dahar Re: agrowłóknina 16.03.10, 08:39 Dobrze zrobilas! Mozna oszczedzic sobie pracy przykrywajac 3cm wloknina ale ta ostatnia jest bardzo droga i dosyc sztucznie wyglada. Twoja metoda jest bardziej efektowna - od czasu do czasu dosypiesz na wierzch nowej kory i po ptakach. Jest w sprzedazy takze kolorowana kora wiec mozna zaszalec. Czasami zostaje pod takim przykryciem jakas uporczywa kepka trawy ale nie ma tam szans, zginie z czasem bo pod taka gruba warstwa kory nie da sobie rady. Pod przykryciem jest najczesciej bardzo sucho. Opady deszu nie dochodza tam tak jak na otwartej przestrzeni. Czesc wody splywa po agrowlokininie obok i pod przykryciem ziemia z czasem stanie sie sucha jak pieprz. Dlatego nowo nasadzone rosliny w pierwszym roku trzeba troche wspomagac podlewaniem. Nie sluchaj tych ktorzy proponuja spryskiwac ziemie wokol krzewow chemia Ta chemia dosiera tez do korzeni roslin przez ciebie nasadzonych. Odpowiedz Link Zgłoś
diizii Re: agrowłóknina 02.12.16, 15:31 Trawę koniecznie trzeba usunąć, ponieważ po pierwsze włóknina nie będzie równo leżała, a trawa pod nią i tak cały czas będzie rosła, bo taka włóknina przepuszcza wodę i powietrze. Więc to nie będzie ładnie wyglądało. Jeżeli zależy Ci, aby nie przerastały chwasty, raczę rozejrzeć się za grubszą agrowłókniną taką 150g. Popatrz w necie to na pewno coś ciekawego znajdziesz Odpowiedz Link Zgłoś