ola-34 09.12.03, 21:31 Witam czy ktos wie gdzie mozna zakupic zdrowe nasiona kaktusow? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jerzy.wozniak Re: Nasiona kaktusow 10.12.03, 10:04 Można je zamówić w zachodnich firmach wysyłkowych, koszt zależy od gatunku i ilości. Podstawowa porcja kosztuje około 20 Euro i zawiera 25 nasion. Jeśli jesteś zainteresowana napisz a zamieszczę listę najlepszych firm wysyłających nasiona. Jednak czy wiesz jak wysiewamy kaktusy? Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
palo_ma1 Re: Nasiona kaktusow 10.12.03, 14:17 Jerzy Woźniak napisał: > Można je zamówić w zachodnich firmach wysyłkowych, Czy przy sprowadzaniu przesyłek z nasionami z zagranicy nie ma problemu z przepisami fitosanitarnymi? Pozdrawiam pm Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: Nasiona kaktusow 10.12.03, 14:49 Nie, nasiona maja certyfikaty ważne na całym świecie a gatunki objęte ograniczeniami handlowymi dokumenty CITES. To profesjonalne firmy, a nasiona pochodzą wyłącznie z roślin uprawianych i nie są kradzione ze stanowisk naturalnych. Jurek Odpowiedz Link Zgłoś
palo_ma1 Re: Nasiona kaktusow 10.12.03, 15:49 To ja troszkę nie pod ten wątek jeżeli można: Czy firmy te zajmują się innymi roślinami? Ja chciałbym sobie sprowadzić parę innych rzeczy, np. palmę Nannorrhops ritchiana, czy ewentualnie nasiona bambusów. Jeżeli tak, to bardzo prosiłbym o namiary. Pozdrawiam pm Odpowiedz Link Zgłoś
ola-34 Re: Nasiona kaktusow 10.12.03, 20:02 Witam Jestem bardzo zainteresowana adresami firm zachodnich trudniacych sie sprzedaza wysylkowa, takze prosze o umieszczenie ich na forum. Co do moich umiejetnosci sa obecnie na poziomie mniej wiecej zerowym ale mam nadzieje zglebic wszystkie tajniki zanim nasionka znajda sie u mnie. Czy jest to nierealne? Jesli mozna prosic o podanie rowniez dobrej literatury na powyzszy temat to bylaby juz pelnia szczescia. Niestety w moich rejonach nie zlokalizowalam zadnego miejsca z wyborem kaktusow takze musze chyba sama sobie je wyhodowac. Zamowilam raz wysylkowo ale z 5 , 3 okazaly sie byc chore wiec juz nie praktykuje. pozdrawiam p.s.czy mozna nasiona kaktusow sciagac zima? czy nie zostana uszkodzone np w skutek mrozu? Odpowiedz Link Zgłoś
palo_ma1 Re: ponawiam prosbe o strony z nasionami! 23.12.03, 20:07 - I ja też :)))) Pozdrawiam pm Odpowiedz Link Zgłoś
jerzy.wozniak Re: ponawiam prosbe o strony z nasionami! 25.12.03, 23:00 Witam na forum Gazety! W tym celu musze się wybrać do piwnicy, aby znaleźć katalogi. Ponieważ mam już tyle tych roślin, że nad nimi nie panuję, od lat nie sprowadzam nasion, a otrzymane katalogi składuje w piwnicy. Poczekajcie do jutra wieczorem zamieszczę wyczerpujące informacje na ten temat! Jurek Odpowiedz Link Zgłoś