magze 27.05.09, 19:47 Przy oczku wodnym wśród irysów wyrosła i zakwitła nieznana roślinka. Czy ktoś ja zna? fotoforum.gazeta.pl/3,0,1821472,2,1.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: nieznana roślinka 27.05.09, 20:33 Może to być zerwa (phyteuma). Jeżeli rośnie dziko, to jest rośliną chronioną. Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: nieznana roślinka 27.05.09, 22:30 Kwiatostan jest b. podobny do zerwy kłosowej, ale barwa jest czarno-fioletowa - jak na zdjęciu. Postaram się uchwycić jeszcze listki. Jest to roślinka dziko rosnąca - w każdym razie ja jej nie sadziłam, ani nie siałam. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: nieznana roślinka 28.05.09, 08:10 Tak, czy owak, jest to bardzo ładne i oryginalne. Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: nieznana roślinka 28.05.09, 08:22 Wiesz, dzięki Tobie dotarłam do nazwy. Roślinka jak w linku z tym , że kolor mojej jest jeszcze ciemniejszy- granatowo-fioletowo-czarny. Phyteuma betonicifolium (Blue-Spiked Rampion) . Nie wiem jeszcze gdzie rośnie w środowisku naturalnym i jak się u mnie znalazła. Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: nieznana roślinka 28.05.09, 08:26 Tak wyglądała moja roślinka na początku kwitnienia. www.britannica.com/EBchecked/topic-art/490783/116747/Phyteuma-halleri Odpowiedz Link Zgłoś
wilczyca1953 Re: nieznana roślinka 28.05.09, 09:08 Zerwa kłosowa-parki i lasy liściaste . W Polsce dwa gatunki zerwy. Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: nieznana roślinka 28.05.09, 10:09 Przeczytałam o naszych polskich odmianach zerwy tj kulista i kłosowa, ale moja zerwa, która wyrosła pod Warszawą, jest inna. Ma inne liście , a kwiat jn. pagesperso-orange.fr/COLIN.BARKER/Images/Flowers/Phyteuma%20halleri%2001.jpg nasze polskie odmiany to; pl.wikipedia.org/wiki/Zerwa_(ro%C5%9Blina) Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: nieznana roślinka 28.05.09, 10:15 Mogła się zaplątać w ziemi z sadzonkami sprowadzonymi skądśtam. W każdym razie piękna, dbaj o nią i rozmnażaj :) Odpowiedz Link Zgłoś
magze Re: nieznana roślinka 28.05.09, 10:26 Doczytałam, że chyba mam Phyteuma nigrum i to jest Efemerofit czyli ,cyt Wikipedia , Efemerofity zwykle nie mają szans na przejście całego cyklu rozwojowego w klimacie, w jakim się znalazły, i w krótkim czasie zanikają. Niektórym gatunkom jednak, czy to w wyniku skrzyżowania z rodzimymi gatunkami, czy też w wyniku jakichś przemian ewolucyjnych udaje się czasami trwale zaaklimatyzować. Trwa to dość długo[/b] Mam jeszcze takiego innego efemerofita tj Verbascum virgatum na zdjęciu poniżej. Egzystuje już parę lat i się rozmnaża(trochę ją rozsiewam) calphotos.berkeley.edu/cgi/img_query?stat=BROWSE&query_src=photos_flora_sci&where-genre=Plant&where-taxon=Verbascum+virgatum&title_tag=Verbascum+virgatum Odpowiedz Link Zgłoś
kocia_noga Re: nieznana roślinka 28.05.09, 17:35 Wygląda jak zwyczajna dziewanna. Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: nieznana roślinka 30.05.09, 01:48 dziewanna? dziewanna?? pl.wikipedia.org/wiki/Dziewanna_pospolita www.atlas-roslin.pl/gatunki/Verbascum_nigrum.htm Minnie Odpowiedz Link Zgłoś
minniemouse Re: nieznana roślinka 30.05.09, 01:50 a psiakrew, nie doczytalam do konca- oczywscie ze dziewanna - zwracam honor! Minnie Odpowiedz Link Zgłoś