Dodaj do ulubionych

szybkie pnącze

11.06.09, 16:11
Co jeszcze mogę wysiac aby zdążyło urosnąc i okryc pergolę ? Posiałam w
kwietniu kobeę pnącą, jak co roku, ale wzeszły mi tylko trzy roślinki.Pomóżcie !!
Obserwuj wątek
    • deerzet pnącze, szybkie, raz! 11.06.09, 20:04
      images.google.com/images?hl=en&lr=&safe=off&client=opera&rls=pl&sa=1&q=jednoroczne+pn%C4%
      85cza+szybkorosn%C4%85ce&aq=f&oq=world
      • deerzet Re: pnącze, szybkie, raz, dwa! 11.06.09, 20:49

Powyżej łącze wadliwe, wstydliwe...
        Poprawię:

images.google.com/images?hl=en&lr=&safe=off&client=opera&rls=pl&sa=1&q=jednoroczne+pn%C4%
        85cza+szybkorosn%C4%85ce&aq=f&oq=world

Chmiel japoński testowałem, niechże przetestuje go i {Akaja}.

D.
        • deerzet Re: pnącze, szybkie, raz, dwa! 12.06.09, 10:46
          Coś wyszukiwarka Google nie lubi polskich znaków.
          Proszę w jej nagłówek za każdym użyciem wpisać np. "jednoroczne
          pnącza" - wyskakuje wiele pięknych "jednoroczniaków", np. takie:

wszystko-o-przyrodzie.blog.onet.pl/PRZYBYSZ-Z-
          AMERYKI,2,ID258013320,n

www.allegro.pl/item616690822_zywy_mur_kolczurka_klapkowana_zywoplot_10m_w_rok.html

www.swiatkwiatow.pl/chmiel-japonski---humulus-japonicus-id49.html
          • horpyna4 Re: pnącze, szybkie, raz, dwa! 12.06.09, 11:25
            Popieram kolczurkę, ona szybko rośnie i jest bardzo efektowna.
            A jak nie, to jeszcze można wsadzić fasolę.
            • gabula777 Re: pnącze, szybkie, raz, dwa! 12.06.09, 11:52
              Nie ma się co łudzić, że cokolwiek jednorocznego zdąży jeszcze okryć w tym
              sezonie pergolę.Pnącza jednoroczne potrzebują na to sporo czasu, muszą być
              wcześnie wysiewane.Teraz co najwyżej urosną na jakieś 1m do 1,5m i zdążą pokazać
              kilka kwiatków.Też popieram kolczurkę, zwaną ogórecznikiem, ale jest teraz
              'niemodna'( przynajmniej w moich okolicach była na topie 20 lat temu, teraz jej
              nie widuję), więc trudno zdobyć nasiona, w sklepach nie widziałam, trzeba
              pozyskiwać z jakichś miejsc gdzie rośnie zdziczała i sama się co roku zasiewa.
    • mamap Re: szybkie pnącze 13.06.09, 09:26
      Rdest Auberta-kupilam w ub roku na przecenach jako clematis, w czerwcu-rosl jak
      opetany i doszedl do I pietra, sasiadka byla zadowolona. Drugi,posadzony w celu
      zakrycia brzydkiego pedu starego wina,spelnil swa role znakomicie-trzeba bylo
      przycinac nawet. Widze go na ogrodzeniach z siatki-dokladnie obrasta ja. Popatrz
      na Google. A fasole ozdobna tez mozna i powoj. Sa w sprzedazy nasionka
      jenorocznych pnacych mieszane. Deszcze padaja wiec powinny szyko urosnac.
      • dagusia333 Re: szybkie pnącze 13.06.09, 09:33
        Rdest Auberta jest dobry na szybkie okrycie, ile urośnie w tym roku to będzie, a
        będziesz miała już na przyszłość.Pnącza jednorocznego nie ma sensu już siać,
        właściwy czas na kiełkowanie minął i nawet jak wykiełkują bo wilgoci sporo to
        już nie wyrosną w efektowne rośliny, chyba, że kupisz gdzieś odhodowane, większe
        sadzonki np.tunbergii, albo kobei.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka