akaja_2004 11.06.09, 16:11 Co jeszcze mogę wysiac aby zdążyło urosnąc i okryc pergolę ? Posiałam w kwietniu kobeę pnącą, jak co roku, ale wzeszły mi tylko trzy roślinki.Pomóżcie !! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
deerzet pnącze, szybkie, raz! 11.06.09, 20:04 images.google.com/images?hl=en&lr=&safe=off&client=opera&rls=pl&sa=1&q=jednoroczne+pn%C4% 85cza+szybkorosn%C4%85ce&aq=f&oq=world Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: pnącze, szybkie, raz, dwa! 11.06.09, 20:49 Powyżej łącze wadliwe, wstydliwe... Poprawię: images.google.com/images?hl=en&lr=&safe=off&client=opera&rls=pl&sa=1&q=jednoroczne+pn%C4% 85cza+szybkorosn%C4%85ce&aq=f&oq=world Chmiel japoński testowałem, niechże przetestuje go i {Akaja}. D. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Re: pnącze, szybkie, raz, dwa! 12.06.09, 10:46 Coś wyszukiwarka Google nie lubi polskich znaków. Proszę w jej nagłówek za każdym użyciem wpisać np. "jednoroczne pnącza" - wyskakuje wiele pięknych "jednoroczniaków", np. takie: wszystko-o-przyrodzie.blog.onet.pl/PRZYBYSZ-Z- AMERYKI,2,ID258013320,n www.allegro.pl/item616690822_zywy_mur_kolczurka_klapkowana_zywoplot_10m_w_rok.html www.swiatkwiatow.pl/chmiel-japonski---humulus-japonicus-id49.html Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: pnącze, szybkie, raz, dwa! 12.06.09, 11:25 Popieram kolczurkę, ona szybko rośnie i jest bardzo efektowna. A jak nie, to jeszcze można wsadzić fasolę. Odpowiedz Link Zgłoś
gabula777 Re: pnącze, szybkie, raz, dwa! 12.06.09, 11:52 Nie ma się co łudzić, że cokolwiek jednorocznego zdąży jeszcze okryć w tym sezonie pergolę.Pnącza jednoroczne potrzebują na to sporo czasu, muszą być wcześnie wysiewane.Teraz co najwyżej urosną na jakieś 1m do 1,5m i zdążą pokazać kilka kwiatków.Też popieram kolczurkę, zwaną ogórecznikiem, ale jest teraz 'niemodna'( przynajmniej w moich okolicach była na topie 20 lat temu, teraz jej nie widuję), więc trudno zdobyć nasiona, w sklepach nie widziałam, trzeba pozyskiwać z jakichś miejsc gdzie rośnie zdziczała i sama się co roku zasiewa. Odpowiedz Link Zgłoś
mamap Re: szybkie pnącze 13.06.09, 09:26 Rdest Auberta-kupilam w ub roku na przecenach jako clematis, w czerwcu-rosl jak opetany i doszedl do I pietra, sasiadka byla zadowolona. Drugi,posadzony w celu zakrycia brzydkiego pedu starego wina,spelnil swa role znakomicie-trzeba bylo przycinac nawet. Widze go na ogrodzeniach z siatki-dokladnie obrasta ja. Popatrz na Google. A fasole ozdobna tez mozna i powoj. Sa w sprzedazy nasionka jenorocznych pnacych mieszane. Deszcze padaja wiec powinny szyko urosnac. Odpowiedz Link Zgłoś
dagusia333 Re: szybkie pnącze 13.06.09, 09:33 Rdest Auberta jest dobry na szybkie okrycie, ile urośnie w tym roku to będzie, a będziesz miała już na przyszłość.Pnącza jednorocznego nie ma sensu już siać, właściwy czas na kiełkowanie minął i nawet jak wykiełkują bo wilgoci sporo to już nie wyrosną w efektowne rośliny, chyba, że kupisz gdzieś odhodowane, większe sadzonki np.tunbergii, albo kobei. Odpowiedz Link Zgłoś