yoma 05.08.09, 20:30 może robić dziury w liściach, w środku blaszki, najpierw okrągłe, a potem je powiększa, nerwów nie tykając? Podejrzewałam opuchlaki, ale mi nie pasuje do opuchlaków to zaczynanie od środka. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
horpyna4 Re: Co 05.08.09, 21:19 A o jaką roślinę chodzi? Bo szkodniki bywają smakoszami i często trzymają się konkretnego gatunku. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Co 05.08.09, 23:14 Nie wiem, bo nie moja, a sama nie umiem rozpoznać. Mogę wrzucić foto jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Co 06.08.09, 08:44 Bo w ten sposób żre np. szarynka kalinówka należąca do chrząszczy stonkowatych. Żrą zarówno larwy, jak i owady dorosłe. Dlatego jak ktoś lubi białe kwiatowe kule, to niech lepiej zamiast buldeneża posadzi hortensję drzewkowatą. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Co 06.08.09, 20:58 Roślina wygląda tak (tu bez dziur) img80.imageshack.us/i/p1090121.jpg/ Odpowiedz Link Zgłoś
bakali Re: Co 06.08.09, 08:20 Może gasienice jakieś? Sa takie małe zielone, tak się zlewają kolorystycznie z liśćmi,ze nie widac ich prawie na roślinie, a wcinają aż miło. Odpowiedz Link Zgłoś
dorkasz1 Re: Co 06.08.09, 08:27 Z tymi ślimakami to tak różnie bywa. Moje ślimaki- śliczne, koloru terakoty, upasione jak wieloryby- jedzą właśnie tak. Nie tykają nerwów, rankiem się wynoszą, więc w ciągu dnia nic nie ma. Zanim się zorientowałam, zjadły mi świeżutkie przyrosty na wawrzynku wilczełyko (trujący, ale chyba nie ślimaki, bo zwłok nie było). Języczka pomarańczowa, która w to wilgotne lato, ma wyjątkowo wielkie liście, wygląda jak monstera :( Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Co 06.08.09, 20:58 Generalnie rośłina się mieści na szóstym piętrze, więc ślimaki chyba nie... Odpowiedz Link Zgłoś
dorkasz1 Re: Co 07.08.09, 21:42 :) :) :) :) :) Może to ślimory miejskie giganteusy? Takie, co to panie, windom umiejom jeździć :) :D Jak nie ślimok to nie wiem... może dźwiedź, a jak nie dźwiedź to też nie wiem :) Przepraszam Yoma, ale rozbawiły mnie te ślimaki w windzie. No i jakoś nic mi do pustego łba nie przychodzi. Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Co 07.08.09, 22:52 Nie ma za co :) To mojej mamusi, a mamusia już nie takie stwory na tym szóstym piętrze miała, świerszcz jej kiedyś wlazł. No ale ślimory byłoby chyba widać. Odpowiedz Link Zgłoś
claratrueba Re: Co 08.08.09, 19:10 Małe, okrągłe dziurki w hostach wygryzłam sobie sama używając w tym celu nawozu azofoska, który niedokładnie spłukany takie ażury mi wyciął w jedną noc. Nie nawoziłaś? Lokator z siódmego nie sypnął od serca? Odpowiedz Link Zgłoś
horpyna4 Re: Co 08.08.09, 21:06 Albo sikał z rozpryskiem z balkonu i miał żrący mocz... Odpowiedz Link Zgłoś