aleks2539
31.08.09, 11:31
Witam. Kiedys już pisałam - mam działkę od maja tego roku i jak na razie zostawiłam prawie wszystkie rośliny - chciałam im dać szansę aby zobaczyć jak rosną, kwitną itd. Ale... ich czas się skończył ;)
Chcę się wziąć za zrobienie działki "po swojemu" i z tego tytułu mam kilka pytań. Od razu też zaznaczam że nie wiem ile lat mają drzewka, krzewy itd. I nie mam możliwośći się tego dowiedzieć.
Moje pytania:
1. kiedy mogę (i jak) przesadzać magnolie? Mam trzy drzewka - mają ok 1,5 wysokości.
2. Czy mogę przesadzić magnolię która ma na oko 3 metry?
3.kiedy przesadzać hortensje?
4. kiedy przesadzać rododendrony
5. czy krzew budleja można przesadzać? ma około 1,5 metra wysokości
6. chcę wykopać róże - kiedy to zrobić?
7. co będzie najlepsze na ogrodzenie? tzn na osłonięcie przed sąsiadami? Niech nie rośnie za wysokie - regulamin że może być max 1,5 metra. Miłe by było coś tujowate.
8. mam trawnik a na nim drzewka które chcę wyrzucić - czy jak kupię trawę i ją zasieję na te dziury to będzie widać za rok różnicę między trawą nową a starą?
9. czy meble ogrodowe mają stać na trawniku czy lepiej zrobić jakąś wysepkę z granitowej kostki?
10. piwonie - kiedy przesadzać?
Wiem, że dużo tych pytań... Ale nie mam pojęcia o działkowaniu ;)
Jeśli możecie to pomóżcie. Marzy mi się tez jakiś projekt ogrodu... Ech... A mojemu mężowi jakieś wypasione bonsai ;)