Dodaj do ulubionych

Niedoświadczonej działkowiczki ;) kilka pytań do..

31.08.09, 11:31
Witam. Kiedys już pisałam - mam działkę od maja tego roku i jak na razie zostawiłam prawie wszystkie rośliny - chciałam im dać szansę aby zobaczyć jak rosną, kwitną itd. Ale... ich czas się skończył ;)
Chcę się wziąć za zrobienie działki "po swojemu" i z tego tytułu mam kilka pytań. Od razu też zaznaczam że nie wiem ile lat mają drzewka, krzewy itd. I nie mam możliwośći się tego dowiedzieć.
Moje pytania:
1. kiedy mogę (i jak) przesadzać magnolie? Mam trzy drzewka - mają ok 1,5 wysokości.
2. Czy mogę przesadzić magnolię która ma na oko 3 metry?
3.kiedy przesadzać hortensje?
4. kiedy przesadzać rododendrony
5. czy krzew budleja można przesadzać? ma około 1,5 metra wysokości
6. chcę wykopać róże - kiedy to zrobić?
7. co będzie najlepsze na ogrodzenie? tzn na osłonięcie przed sąsiadami? Niech nie rośnie za wysokie - regulamin że może być max 1,5 metra. Miłe by było coś tujowate.
8. mam trawnik a na nim drzewka które chcę wyrzucić - czy jak kupię trawę i ją zasieję na te dziury to będzie widać za rok różnicę między trawą nową a starą?
9. czy meble ogrodowe mają stać na trawniku czy lepiej zrobić jakąś wysepkę z granitowej kostki?
10. piwonie - kiedy przesadzać?
Wiem, że dużo tych pytań... Ale nie mam pojęcia o działkowaniu ;)
Jeśli możecie to pomóżcie. Marzy mi się tez jakiś projekt ogrodu... Ech... A mojemu mężowi jakieś wypasione bonsai ;)
Obserwuj wątek
    • yoma Re: Niedoświadczonej działkowiczki ;) kilka pytań 31.08.09, 13:52
      Słuchaj, naprawdę znacznie prościej będzie zostawić wszystko i dostosować wasze
      wizje do tego, co jest. Przecież wy chcecie cały ogród przekopać z miejsca na
      miejsce!

No ale jak macie wizję, że ogród ma się składać z trawnika i szpaleru tuj, to
      nic nie poradzę...

Ad 1/2/4 - magnolii i rododendronów nie przesadza się. Można próbować, jak
      wszystko inne, ale mają płytki i szeroki system korzeniowy, który bardzo trudno
      regeneruje, i pewnie przy przesadzaniu zginą.
      Ad 3/10 - można teraz, ale poczekaj na pogodę jakąś bardziej mokrą, chłodniejszą
      i pochmurną.
      Ad 5 - można, z zastrzeżeniem jak wyżej.
      Ad 6 - jak w celu wyrzucenia, to można zawsze.
      Ad 7 - poszukaj choćby na tym forum, wątków o żywopłotach imię jest legion.
      Ad 8 - będzie, chyba że cudem uda ci się dobrać taką samą mieszankę. Co ci
      drzewka zawiniły?
      Ad 9 - co kto lubi i jak komu wygodnie. Można i cement wylać i na zielono pomalować.
      • aleks2539 Re: Niedoświadczonej działkowiczki ;) kilka pytań 31.08.09, 14:33
        hehe, dzięki :) Ale to nie tak że chcę mieć mini pole golfowe. Chcę mieć te wszystkie roślinki (oprócz róż) ale po swojemu. Kupiłam działkę po pani emerytce, która wychodziła z założenia nie ważne jak, ważne że dużo. I np na skalniaku rosły jakieś tuje czy coś 50 cm wysokie albo kwiaty 120 cm długie. Posadziła ona np 3 magnolie bardzo blisko siebie a wiadomo, że magnolie muszą mieć trochę przestrzeni bo w sumie są to całkiem duże drzewka (za kilka lat).
        Co do drzewek - na trawniku tuż przy całkiem fajnym zagajniku krzewiasto iglastym pani posadziła brzoskwinie. Wydaje mi się że są dość młode. No i nie pociągają mnie drzewka owocowe na działce i jakoś to wszystko tragicznie wygląda. Chętnych na rośliny których chcę się pozbyć już są, stoją dosłownie w kolejce ;) Więc bez obaw, lubię przyrodę i dlatego się pytam. Gdyby nie to, to już w maju bym spychacz zamówiła :)
        • yoma Re: Niedoświadczonej działkowiczki ;) kilka pytań 01.09.09, 11:33
          No to przepraszam. Ale nadal uważam, że przesadzania wszystkiego wszystko nie
          przeżyje.

Tuja w skalniaku, czemu nie, zrób z niej bonsai, i mąż się ucieszy :)
          • aleks2539 Re: Niedoświadczonej działkowiczki ;) kilka pytań 01.09.09, 22:26
            Nie ma za co :)
            A pytanie jeszcze jedno mam, bo moja magnolia zaczęła teraz kwitnąć... Więc mam poczekać aż jej przejdzie tak? i dopiero ją przesadzać?
            • horpyna4 Re: Niedoświadczonej działkowiczki ;) kilka pytań 02.09.09, 08:51
              Jeżeli już musisz przesadzić magnolię, to wyłącznie w stanie
              bezlistnym. Nie podczas wegetacji.

Wyguglaj sobie "magnolia przesadzanie".
            • yoma Re: Niedoświadczonej działkowiczki ;) kilka pytań 02.09.09, 11:19
              Dziewczyno, masz magnolię powtarzającą kwitnienie, której, znaczy, świetnie
              akurat w tym miejscu, i chcesz ją przesadzać? Dostosuj wizje, dobrze ci radzę!
      • gabula777 Re: Niedoświadczonej działkowiczki ;) kilka pytań 31.08.09, 14:40
        Hortensja ogrodowa i budleja należą do krzewów wrażliwych,nie w pełni
        zimotrwałych, więc jesienią nie powinno się ich przesadzać, chyba, że to
        bukietowa, lub krzewiasta, ale lepiej wiosną.Budlei raczej się nie przesadza, ma
        palowy i mało zwarty system korzeniowy źle reagujący na przesadzanie, na dodatek
        jest to roślina krótkowieczna. Można przesadzać tylko młode
        egzemplarze.Posadzona młoda bardzo szybko urośnie, wiec ten zabieg jest ogólnie
        bezcelowy.Jeśli masz jakaś odmianę, która chcesz mieć, to prościej i bardzo
        łatwo zrobić sadzonki.
        Magnolii i rododendronów jeśli mają się dobrze nie ruszałabym jeśli nie chcesz
        by straciły na urodzie, lepiej 'się dostosować'.Przy przesadzaniu nie sposób
        uniknąć uszkodzenia korzeni, a one źle to znoszą.Róże można sadzić jesienią, ale
        już przesadzanie lepiej do wczesnej wiosny odłożyć, choć starszym krzewom( i
        sobie) powinno się tego raczej oszczędzić, lepiej kupić młode.
        Ogólna zasada, którą ja się kieruję - nie przesadzam starszych roślin, (czasem
        jakieś liściaste krzewy) raczej wyrzucam i sadzę młode, albo wcześniej robię
        sadzonki gdy krzew się starzeje ( typu budleja, kariopteris, lawenda) lub chce
        mu zmienić miejsce.Znacznie szybciej jest efekt ozdobny niż przy przesadzaniu i
        patrzeniu jak roślina się najpierw męczy, a potem i tak traci z roku na rok na
        urodzie.Operacja przesadzania prawie nigdy nie jest korzystna dla systemu
        korzeniowego krzewu, drzewa itp., a jeśli już to musi być wykonana bardzo
        starannie, fachowo i w odpowiednim terminie.
    • horpyna4 Re: Niedoświadczonej działkowiczki ;) kilka pytań 31.08.09, 14:32
      Zanim zaczniesz cokolwiek przesadzać, to upewnij się, że nowe miejsca
      będą odpowiednie.

Hortensje przesadzone w miejsce suche i słoneczne będą straszyły
      oklapniętymi i zwisającymi liśćmi.

Piwonie - byliny przesadzać można jeszcze teraz, nie później i nie
      na wiosnę.

Budleję Dawida można przesadzać na wiosnę, silnie przycinając pędy.
      I tak zakwitnie w tym samym roku na młodych pędach. Innych gatunków
      budlei nie uprawiałam, więc nie będę się mądrzyć.

Poczytaj sobie co lubi słońce, a co cień. Jakim roślinom dać ziemi
      kwaśnej, a jakim wapiennej. Jakie lubią ziemię przepuszczalną, a
      jakie bardziej zwięzłą. Co lubi wodę, a co suszę - bo takie rośliny
      istnieją.

Jeżeli nie wiesz, jak się nazywają konkretne drzewka, czy krzewy,
      które masz na działce, to wrzuć fotki. Spróbujemy zidentyfikować.

I pamiętaj, że pośpiech jest konieczny przy łapaniu pcheł, a nie
      przy "przemeblowywaniu" ogrodu. Lepiej się kilka razy zastanowić,
      jeżeli nie chce się przeznaczyć roślin na straty.
      • bei rododendrony 31.08.09, 23:16
        Przesadziliśmy duzą ilosc, w tym dwa wielkie (wielkie miały błędnie
        wybrane miejsce na słonecznej patelni- pomysł architekta ogrodów:),
        a pozostałe posadziliśmy wiosną nie uwzględniając, ze zimą spada w
        tym miejscu kilka ton sniegu z dachu.
        Nim przesadziłam konsultowałam z ekspertkami z forum, i ze
        szkołkarzem różaneczników- panem Ciepłucha.
        Przesadzałam wiosną, bałam się jesienią.
        Obok krzewu kładlismy płachtę grubej foli, krzew był okopany szeroko
        i głęboko- okazało się, ze tak wielkie-1,60 170 cm krzewy mają małą
        bryłę korzeniową. Delikatnie na 3 szpadlach i unosząc rękoma za
        gałęzie były przenoszone na folię, poxniej na tej foli przenoszone
        na nowe miejsce. Kopalismy wielki dół, wypełniony podłozem dla
        różaneczników. Zakwitły w swoim czasie- ogrom kwiatów, mocno zepsuł
        urodę dopiero GRAD, ale przez sezon wydobrzały. Wszystkie przezyły,
        na pewno i dlatego, ze miejsce idealne, a dla tych wielkich krzewów
        przeniesionych z patelnii idealne.

Dzięki za Twój wpis, bo dociera do mnie, ze popełniam błąd Twojej
        pani emerytki- sadzę blisko by szybko miec kolorowy żywopłot, myślę
        wówczas, ze będę PRZYCINAĆ i będzie dobrze....a teraz zastanawiam
        się, jak zniosą takei bliskie towarzystwo w ciasnocie rośliny:)
        A wypowiedzi szacownego grona- nic tylko kopiowac i poradnik
        skompilowac:)

Pozdrawiam:)
    • klaviel Re: Niedoświadczonej działkowiczki ;) kilka pytań 31.08.09, 23:53
      Róże przesadzałam jesienią , w październiku , silnie przycinając wszystkie pędy
      , z umiarkowaną bryła korzeniową(dałam rade przenieść ręcznie), bardzo dobrze to
      zniosły,
      hortensje ogrodowe lepiej u mnie zniosły przesadzanie wiosną , zdecydowanie lepiej
      Na osłonięcie przed sąsiadami, jeśli nie chcesz za wysoko to kupuj wolno rosnące
      gatunki tuji ,lub prawie od początku je formuj, w przeciwnym razie po 10 latach
      będa wielkie , a niektóre brzydkie "chojaki", i będzie problem.
      Ja mam naturalnie rosnące krzewy liściaste z niewysokich np pęcherznice, tawuły,
      berberysy itp oczywiście też trzeba je prowadzic , ale w razie niepowodzeń formy
      czy kształtu można zawsze przeprowadzić radykalne cięcia odmładzające, czy
      formujące , tuje , jałowce i inne kłujące sadziłam bez doświadczenia , urosły
      szybko , ale stały się nieforemne , gołe na dole ,i za duże a odmładzać ich sie
      nie da ,chyba ,że od początku dbasz o formowanie.
      normalne działki moim zdaniem są za małe na kółko z kostki, ja mam na trawie ,
      ale u nas nie biesiaduje się non stop, często siedzę w innych częściach ogrodu,
      więc jak uważasz no i jaki będzie ogólny kształt ogrodu

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka