mamma1975 08.09.09, 12:10 Pytanie jak w temacie. My mamy ok 700 m kw trawy, koszonej co tydzień. Mamy kompostownik ale tego nie przerabia. Resztę mąż ciemną nocą wywozi do lasu :-( Mieszkam w Warszawie. Może macie jakieś inne pomysły???? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
vernalis1 Re: Co robicie ze skoszoną trawą???? 09.09.09, 13:29 mch.. takiej ilosci to nie mam, ja np skoszona trawą obsypuję ziemie pod porzeczkami i innymi krzakami. Odpowiedz Link Zgłoś
annab11 Re: Co robicie ze skoszoną trawą???? 09.09.09, 14:44 Robię tak samo. Często cały pokos ląduje pod drzewami czy krzakami. Od czasu do czasu ściółkuję też skoszoną trawą rabaty z krzewami i kwiatami - chwasty mniej rosną, a skoszona trawa nie przeszkadza bylinom w rozrastaniu się (byliny bardzo słabo mi się rozrastały na rabatach ściółkowanych korą). Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Co robicie ze skoszoną trawą???? 09.09.09, 16:04 Kompost, ognisko, ściółkowanie krzaków... No ale u mnie tej trawy tyle co kot napłakał, mechnik raczej uprawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Co robicie ze skoszoną trawą???? 09.09.09, 17:14 Mam podobną powierzchnię trawnika.A kompostowanie przyspieszam preparatami do kompostowania ,kupowanymi w sklepach ogrodniczych.To naprawdę pomaga. Odpowiedz Link Zgłoś
ron5 Re: Co robicie ze skoszoną trawą???? 12.09.09, 23:29 jakie to preparaty do kompostu? Odpowiedz Link Zgłoś
yoma Re: Co robicie ze skoszoną trawą???? 13.09.09, 09:10 Są takie, przesypujesz tym kompost i się podobno szybciej kompostuje. Spytaj u ogrodnika. Odpowiedz Link Zgłoś
dar61 Co robicie ze starym kompostem? 13.09.09, 17:32 Kompost dojrzały, nawet tegoroczny, wiosenny, zastępuje z powodzeniem te preparaty-przyspieszacze rozkładu kompostu, będące zwykłym suszem przetrwalników bakterii w trocinkach, bakterii pobranych z kompostownika. Kto lubi przepłacać - niech kupuje, niech kupuuuje te preparaty, mają piękne kartonowe, pokolorowane pudełka. Moim zdaniem, zamiast niepotrzebnego zakupu, można przejść się z wiaderkiem do sąsiada czy sąsiadki, pożyczając tym razem, prócz szklamki soli, kilka garści dojrzałego kompostu. Taki kompost potem produkuje się na okrągło - zaszczepek bakteryjnych świeżuteńkich dla następnych sąsiadów zielonych (w temacie zieloności) wystarczy na wiele zadzierrzg.. zadziergiwan...- na wiele nowych znajomości. Rozwijamy tak kontakty towarzyskie, bardziej naturalne niż te pozbawione charakterystyczneg zapachu różnych faz rozkładu kompostu kontakty internetowych zielonolubów... Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Re: Co robicie ze starym kompostem? 14.09.09, 23:46 dar61 napisał: > Kompost dojrzały, nawet tegoroczny, wiosenny, zastępuje z > powodzeniem te preparaty-przyspieszacze rozkładu kompostu, będące > zwykłym suszem przetrwalników bakterii w trocinkach, bakterii > pobranych z kompostownika. > Kto lubi przepłacać - niech kupuje, niech kupuuuje te preparaty, > mają piękne kartonowe, pokolorowane pudełka. > > Moim zdaniem, zamiast niepotrzebnego zakupu, można przejść się z > wiaderkiem do sąsiada czy sąsiadki, pożyczając tym razem, prócz > szklamki soli, kilka garści dojrzałego kompostu. > > Taki kompost potem produkuje się na okrągło - zaszczepek > bakteryjnych świeżuteńkich dla następnych sąsiadów zielonych (w > temacie zieloności) wystarczy na wiele zadzierrzg.. zadziergiwan...- > na wiele nowych znajomości. > Rozwijamy tak kontakty towarzyskie, bardziej naturalne niż te > pozbawione charakterystyczneg zapachu różnych faz rozkładu kompostu > kontakty internetowych zielonolubów... Sława! Wole polegac jednak na swoim a gdy nie mam swojego to kupic gwarantowana szczepionke niz wprowadzac byle jakie badziewie do ogrodu. Toz to grosze taka szczepionka. Forum Słowiańskie gg 1728585 Odpowiedz Link Zgłoś
ignorant11 Mozesz przywozic do mnie Masyw Slezy 14.09.09, 23:47 mamma1975 napisała: > Pytanie jak w temacie. My mamy ok 700 m kw trawy, koszonej co tydzień. Mamy > kompostownik ale tego nie przerabia. Resztę mąż ciemną nocą wywozi do lasu :-( > Mieszkam w Warszawie. Może macie jakieś inne pomysły???? Odpowiedz Link Zgłoś
wadera5 Re: Mozesz przywozic do mnie Masyw Slezy 16.09.09, 09:16 U mnie kupuje się specjalne worki w Zakładzie Oczyszczania po 2 zł . W ramach zakupu raz na tydzień mokry asortyment jest odbierany raz w tygodniu od ludzi. Odpowiedz Link Zgłoś
maranka Re: Mozesz przywozic do mnie Masyw Slezy 16.09.09, 11:43 jak to co - cała Polska pali !!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
blankaz Re: Co robicie ze skoszoną trawą???? 16.09.09, 13:33 Z paleniem radziłabym uważać - sąsiad podkabluje straży miejskiej i mandat mogą dać. Sąsiadka dostała na razie ostrzeżenie, bo jakiś sąsiad zadzwonił :/ Odpowiedz Link Zgłoś
marionaud_1 Re: Co robicie ze skoszoną trawą???? 16.09.09, 20:37 A czy ktoś używa takiej kosiarki, która od razu mieli pokos drobno i wstrzykuje pod trawnik? Nie wiem jak się ta czynnośc nazywa po polsku - "mulczowanie"? Jeśli tak - prosze o opinie, bo chciałam coś takiego kupić mężowi w prezencie. Odpowiedz Link Zgłoś
cortyzol Re: mulczowanie 16.09.09, 20:46 Powiem prawdę ,że to mulczowanie to mnie trochę zaskoczyło.Wydaj mi się /ale tylko wydaje/ ,że nie jest to najlepszy pomysł. Nastąpi zakwaszenie trawnika i żadne wapnowanie i wietrzenie mu nie pomoże. Właśnie co z wietrzeniem. Czy ktoś stosuje od dłuższego czasu mulczowanie i jak spisuje się kosiarka. Odpowiedz Link Zgłoś
phelix Re: mulczowanie 17.09.09, 11:02 Pozostawianie skoszonej trawy na trwaniku szybko powoduje filcowanie tych resztek.Swieżo skoszona trawa wrzucona do kompostownika przetwarza sie w kiszonkę.Z sianem mniej kłopotu - mozna spalić, czy wyscielic pod uprawami. Odpowiedz Link Zgłoś
deerzet Kwasotropicielom ... 17.09.09, 11:54 Kwasotropicielom i farmaceutom dopowiedzmy, że nieusuwanie trawy starej na łąkach, preriach, pampie, puszcie i w stepie nie powoduje żadnych powikłań czy zakwaszeń stosunków międzygatunkowych. Tworzy się tylko w ten sposób ściółka, próchnica - samonapędzająca odżywianie następnych roczników tego naturalnego zbiorowiska roślinnego. Tak tworzyły się przed setkami tysięcy lat w Europie na stepach najżyźniejsze podłoża glebowe świata - gleby czarnoziemne. Mają one miąższ wielokrotnie przewyższający inne gleby. Nie są te gleby wcale kwaśne. Podobne, tzw czarne ziemie, tworzą się nadal na śródleśnych łączkach. Oby nie dotarł na nie jakiś rolnik czy inny trawnikolub - bo znów je spaprze lub spapra. Odpowiedz Link Zgłoś
klara551 Re: Kwasotropicielom ... 17.09.09, 14:51 Tylko jest jedno ALE,mówimy o trawniku,a nie dzikiej łące po której trudno chodzić,bo są kępy trawy na kilkanaście cm.To co piszesz ,to prawda,ale nie wtedy ,gdy co 2 tygodnie kosimy trawę.Przez 2 tyg trawa nie zdąży się rozłożyć i wszystko wyląduje w koszu kosiarki.A nie wspomnę o aeracji i wertykulacji.Urobisz się po pachy,a efektu nie będzie.A co do preparatów kompostujących ,to są łatwiejsze w użyciu niż mieszanie skoszonej trawy ze starym kompostem,żeby rozprowadzić bakterie.Bo bez przemieszania część trawy gnije i śmierdzi. Odpowiedz Link Zgłoś