Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

łyżwiarstwo figurowe

13.02.02, 20:29
    oglądając rano program krótki jazdy figurowej panów doznałam szoku po tym co
    powiedziała komentatorka na eurosporcie, cytuję:on jest jeszcze młody i ma czas
    na medal po bezbłędnie wykonanym programie lub o Pluszczence po upadku: ten
    łyżwiarz jest liczony z innej wyjściowej. To przepraszam oglądam łżwiarstwo 15
    lat inie miałam pojęcia że dla różnych zawodników sa różne wyjściowe w
    punktowaniu
    Obserwuj wątek
      • Gość: Triss Re: łyżwiarstwo figurowe IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 13.02.02, 20:57
        Jesli ogladalas to sama widzisz, ze ocena wyjsciowa dla Pluszczenki musiala byc
        bardzo wysoka. Zwroc uwage na poziom trudnosci _wszystkich_ elementow. Moze to
        byc powiedzmy 5.9. Od tej noty odejmujesz 0.5 za upadek i masz ocene za wartosc
        techniczna 5.4. Tymczasem inny zawodnik prezentujacy latwiejszy program (
        proste kroki, przecietne piruety, za dlugie najazdy do skokow ) dostaje ocene
        wyjsciowa 5.5. Odejmujesz mu powiedzmy 0.2 za drobniejsze uchybienia (
        np. "rozjechany piruet" lub za mala ilosc obrotow w piruecie ) i juz zostaje
        tylko 5.3. Nizsza ocena mimo, ze nie bylo upadku, ale przeciez nie tylko skoki
        sie licza :)
        I zostaje jeszcze wrazenie za prezentacje, a tu Pluszczenko ( i Jagudin )
        wyprzedzaja o klase pozostalych zawodnikow :)

Pozdrawiam
        • Gość: ig Re: łyżwiarstwo figurowe IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.02.02, 19:24
          no dobrze, ale to był program krótki, czyli wszyscy musieli zawrzeć w nim te
          same elementy...Czyli punktacja poszczególnych zawodników powinna wychodzić od
          tej samej wartości bazowej, prawda? Przecież nie można kogoś promować za to, że
          zamierzył sobie rittbergera, bo najtrudniejszy, a skoczył tylko podwójnego
          salchowa;-)) Nie bardzo to rozumiem;-)
          • Gość: Triss Re: łyżwiarstwo figurowe IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 16.02.02, 09:10
            Gość portalu: ig napisał(a):

> no dobrze, ale to był program krótki, czyli wszyscy musieli zawrzeć w nim te
            > same elementy...Czyli punktacja poszczególnych zawodników powinna wychodzić od
            > tej samej wartości bazowej, prawda? Przecież nie można kogoś promować za to, że
            >
            > zamierzył sobie rittbergera, bo najtrudniejszy, a skoczył tylko podwójnego
            > salchowa;-)) Nie bardzo to rozumiem;-)

Juz tlumacze :) W programie krotkim sa obowiazkowe elementy, ale to nie znaczy,
            ze wszyscy zawodnicy wykonuja identyczne elementy. Np skok po kroczkach moze to
            byc wlasciwie kazdy skok, ale wyzej ocenisz lutza niz powiedzmu toe-loopa.
            Obowiazkowym elementem jest kombinacja skokow, a tu jest cala paleta mozliwosci i
            stopni trudnosci. A takie chocby kroczki - Jagudin i Pluszczenko wykonuja
            nieprawdopodobnie trudne i efektowne uklady i nie sposob ocenic tak samo kroczkow
            Pluszczenki i powiedzmy Goebela. Podobnie z piruetami.
            I wlasnie ze wzgledu na trudnosc techniczna oraz jakosc poszczegolnych elementow
            roznicuje sie ocene bazowa.

Pozdrawiam
            • Gość: ig Re: łyżwiarstwo figurowe IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.02.02, 01:09
              dziekuje, Triss:-) na kazdym innym forum zwyzywano by mnie od idiotek:-)
              inna sprawa, ze nie doczytalam dokladnie Twojego wczesniejszego posta i stad
              wziely moje watpliwosci:-)na przyszlosc bede uwazniejsza:-)
              pozdrawiam
      • Gość: toro Re: łyżwiarstwo figurowe IP: 192.168.1.* 14.02.02, 20:55

PRECZ Z ŁYŻWIARSTWEM FIGUROWYM
        (na olimpiadzie)
        to nie jest sport
        • Gość: Jovita Re: łyżwiarstwo figurowe IP: *.g1.com.pl 16.02.02, 02:14
          Nie podoba ci się, to nie oglądaj. To raz. A dwa, że nie ma precyzyjnej
          definicji sportu, i nie bardzo wiem, czym to się aż tak bardzo od innych
          sportów różni, bo element artystyczny występuje w wielu dyscyplinach.
      • karol113 Re: łyżwiarstwo figurowe 14.02.02, 21:04
        Powinni przenieść taką "konkurencję" na olimpiadę gejów.
        • Gość: Jovita Re: łyżwiarstwo figurowe IP: *.g1.com.pl 16.02.02, 02:16
          karol113 napisał(a):

> Powinni przenieść taką "konkurencję" na olimpiadę gejów.

Szczególnie pary...

• Gość: wojtek Re: łyżwiarstwo figurowe IP: *.pradnik-czerwony.sdi.tpnet.pl 16.02.02, 02:45
            ten sport jest brudny ze swoimi układami czego wyrazem jest anulowanie decyzcji
            sędziny i zawieszenie jej.Kanadyjczycy jednak dostali swoje złoto,nie znam się
            na tym sporcie,nie wiem kto miał racje i nie chce wiedzieć.
            Wiem że rosjanie od iluś tam olimpiad zgarniają złote medale,ameryka się już
            tym mocno zdenerwowała (w końcu są potęgą gospodarczą)piszę o ameryce bo Kanada
            to praktycznie to samo co USA
            • Gość: Jovita Re: łyżwiarstwo figurowe IP: *.g1.com.pl 16.02.02, 04:41
              Gość portalu: wojtek napisał(a):

> ten sport jest brudny ze swoimi układami czego wyrazem jest anulowanie decyzji
              > sędziny i zawieszenie jej.Kanadyjczycy jednak dostali swoje złoto,nie znam się
              > na tym sporcie,nie wiem kto miał racje i nie chce wiedzieć.

To jest faktycznie wstrętna sprawa. Ale wstrętne sprawy zdarzają się również w
              innych dyscyplinach.

> Wiem że rosjanie od iluś tam olimpiad zgarniają złote medale,ameryka się już
              > tym mocno zdenerwowała (w końcu są potęgą gospodarczą)piszę o ameryce bo Kanada
              >
              > to praktycznie to samo co USA

Dotąd Rosjanie zgarniali je słusznie. Nikt nie miał zastrzeżeń. Tym razem było
              przegięcie.
              • Gość: Sasza Re: łyżwiarstwo figurowe IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 16.02.02, 13:42
                Gość portalu: Jovita napisał(a):

> Gość portalu: wojtek napisał(a):

>
                > > Wiem że rosjanie od iluś tam olimpiad zgarniają złote medale,ameryka się j
                > uż
                > > tym mocno zdenerwowała (w końcu są potęgą gospodarczą)piszę o ameryce bo K
                > anada
                > >
                > > to praktycznie to samo co USA
                >
                > Dotąd Rosjanie zgarniali je słusznie. Nikt nie miał zastrzeżeń. Tym razem było
                > przegięcie.

Rok temu na Mistrzostwach Swiata to wlasnie Kanadyjczycy w sposob watpliwy
                wygrali a takiej hecy nie bylo. Poza tym to co zaprezentowali to niewielka
                przerobka ich programu sprzed dwoch lat !! A Rosjanie zawsze pokazuja cos nowego
                i rzecz jasna dla mnie ich wystep byl znacznie lepszy, oczywiscie nie jestem
                obiektywny, podobnie jednak jak widzowie w Delta Center ;)
                Moim zdaniem to swintswo, ze kanadyjczycy dostali medal pod naciskiem jakichs
                sil. Na mistrzostwach Europy skrzywdzono Abta dajac zloto Jagudinowi, a nikt nie
                wystapil by przyznac drugi medal,alet tym razem "skrzywdzono" amerykanow,
                kanadyjczycy to prawie to samo, wiec od razu larum na caly swiat.
                I tak nigdy kanadyjczycy nie osiagna tego poziomu artyzmu i liryzmu na lodzie co
                Bieriezna i Sikcharulidze :)))
                A mam nadzieje, ze chlopaki Fietisowa zrewanzuja sie i jankesom i kanadolom:)))

Sasza
                • Gość: la9 Re: łyżwiarstwo figurowe IP: *.acn.waw.pl 17.02.02, 19:27
                  W pełni zgadzam sie z Saszą. Nie sądzę, by Kanadyjczykom "smakował" w ten
                  sposób zdobyty medal. Medali nie wolno rozmieniać. Prawdą jest tez to, że wielu
                  zawodników kiedyś radzieckich, teraz rosyjskich mają to "coś", co jest
                  nieosiągalne dla łyżwiarzy innych narodowości. Jakieś nieuchwytne i niebywałe
                  połączenie umiejętnośi technicznych z baletem, artyzmem, słodyczą, sama nie
                  wiem, jak to nazwać. Kiedy się na nich patrzy, zapomina się, że są na śliskim
                  lodzie, gdzie każda pomyłka grozi upadkiem. To jakby zupełnie inna klasa.
                  Chwała im za to.
                  • kubasa Re: łyżwiarstwo figurowe 17.02.02, 20:10
                    Gość portalu: la9 napisał(a):

> W pełni zgadzam sie z Saszą. Nie sądzę, by Kanadyjczykom "smakował" w ten
                    > sposób zdobyty medal. Medali nie wolno rozmieniać. Prawdą jest tez to, że wielu
                    >
                    > zawodników kiedyś radzieckich, teraz rosyjskich mają to "coś", co jest
                    > nieosiągalne dla łyżwiarzy innych narodowości. Jakieś nieuchwytne i niebywałe
                    > połączenie umiejętnośi technicznych z baletem, artyzmem, słodyczą, sama nie
                    > wiem, jak to nazwać. Kiedy się na nich patrzy, zapomina się, że są na śliskim
                    > lodzie, ". To jakby zupełnie inna klasa.
                    > Chwała im za to.

To jest cholera olimpiada, a nie balet. Czy sędziowie mieli dać srebro
                    HAnnawaldowi, bo pięknie leciał tylko upadł? Dlaczego ty "to" dostrzegasz, wbrew
                    większości osób? Czy to ma być sport tylko dla wąskiej grupy koneserów? OK, ale
                    nie na tak masowej imprezie jaką jest olimpiada.
                    pozdr.
                    • Gość: Triss Re: łyżwiarstwo figurowe IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 17.02.02, 20:26
                      kubasa napisał(a):

> To jest cholera olimpiada, a nie balet. Czy sędziowie mieli dać srebro
                      > HAnnawaldowi, bo pięknie leciał tylko upadł? Dlaczego ty "to" dostrzegasz, wbre
                      > w
                      > większości osób? Czy to ma być sport tylko dla wąskiej grupy koneserów? OK, ale
                      >
                      > nie na tak masowej imprezie jaką jest olimpiada.
                      > pozdr.

Alez to la9 ma racje, a Ty jestes w bledzie. Lyzwiarstwo figurowe to dyscyplina,
                      w ktorej styl wykonania programow jest bardzo wazny. W programach dowolnych ocena
                      za prezentacje ( kiedys mowilo sie nawet "wrazenie artystyczne" ) jest nota
                      wazniejsza, decydujaca. Taka to specyfika tej dyscypliny i nie ma sensu
                      porownywanie jej ze skokami - przeciez w skokach ocenia sie styl w sensie
                      techniki, a lyzwiarstwie chodzi rzeczywiscie o artyzm w sensie tanecznym czy
                      baletowym.

Pozdrawiam :)
                    • mary_rozowa Re: łyżwiarstwo figurowe 17.02.02, 20:35
                      kubasa napisał(a):

> Gość portalu: la9 napisał(a):
                      >
                      > > W pełni zgadzam sie z Saszą. Nie sądzę, by Kanadyjczykom "smakował" w ten
                      > > sposób zdobyty medal. Medali nie wolno rozmieniać. Prawdą jest tez to, że
                      > wielu
                      > >
                      > > zawodników kiedyś radzieckich, teraz rosyjskich mają to "coś", co jest
                      > > nieosiągalne dla łyżwiarzy innych narodowości. Jakieś nieuchwytne i niebyw
                      > ałe
                      > > połączenie umiejętnośi technicznych z baletem, artyzmem, słodyczą, sama ni
                      > e
                      > > wiem, jak to nazwać. Kiedy się na nich patrzy, zapomina się, że są na ślis
                      > kim
                      > > lodzie, ". To jakby zupełnie inna klasa.
                      > > Chwała im za to.
                      >
                      > To jest cholera olimpiada, a nie balet. Czy sędziowie mieli dać srebro
                      > HAnnawaldowi, bo pięknie leciał tylko upadł? Dlaczego ty "to" dostrzegasz, wbre
                      > w
                      > większości osób? Czy to ma być sport tylko dla wąskiej grupy koneserów? OK, ale
                      >
                      > nie na tak masowej imprezie jaką jest olimpiada.
                      > pozdr.

Dobrze powiedziane: olimpiada to olimpiada- sport i rywalizacja. Zawsze powinna
                      byc czysta i uczciwa, bez doppingu i innych swinstw. Niektorzy uzywaja dopingu
                      (mowie o tym niewykrytym i chwala!.. za!.. niewykrycie!!!)choc, gdy patrzy sie z
                      perspektywy czasu to naprawde niewiadomo co myslec.

Mam nadzieje, ze wciaz sport to sport (nie wiecie nawet jak ja kocham sport-
                      prawdziwy- to bylo cale moje zycie, jedyna pasja- powaznie)i niech kazdy
                      interpretuje jak chce, jak jest mu wygodnie, potrzebnie itp. Jako byly sportowiec
                      chcialabym cichutko dorzucic, ze ludzie popelniaja rozne bledy biorac np.
                      stearydy lub ustalaja wynik , ktos sie zwyczajnie potyka (napisano ladnie w innym
                      watku- to cenne), wstaje, ktos bierze lub daje (czyt.dopping), miewa gorsze i
                      lepsze dni, wiec bierzmy ( nie to ;))- my kibice na wszystko poprawke. Moze
                      nalezaloby zastanowic sie nad celami a nie metodami? My- ludzikownia miewamy nie-
                      nasze dni, inni wiec tez.. Uczmy sie na bledach .. no i za uszy tych co na morzu.
                      Przeciez to tylko male co nieco, jutro bedzie lepiej czego Wam z calego serca
                      zycze (naprawde!).

Nie moge w istocie ogladac wszystkich transmisji z olimpiady, no jak tu kibicowac
                      i amerykanowm, norwegom, szwajcarom i calej reszcie jednoczesnie? Tak czy inaczej
                      SLC jest warte "tracenia" czasu i pieniedzy. A kibicom
                      wytrwalosci w dazeniu do..wyzej powiedzianych celow.
                      MR
      • Gość: Misza Re: łyżwiarstwo figurowe IP: *.ic.ru 18.02.02, 17:55
        1) Po powtornym rozdawaniu zlotych nagrod, Siharulidze powiedzial ze
        autentycznie sie cieszy z tego co sie stalo - bo przez ten skandal lyzwiarstwo
        figurowe (szczegolnie pary) otrzymalo superreklame. Kazdy w USA i Canadzie
        teraz wie zasady lyzwiarstwa i nazwiska Bereznaja i Siharulidze beda pamietac
        jeszcze dlugo ;-)) A i tak wszystklim wiadomo kto tu jest champion, bo wsrod
        rownych zawsze sa ci. "rowniejsi" ;-))
        2) Medale, ktore otrzymali Vanadyjczycy nie sa zlote, tylko... srebrne ze
        zlota warstwa.
        3) Siharulidze jest od jakiegos czasu komentatorem sportowym... nezle mu
        wychodzi ;-))

Pozdrawiam
        Misza
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka