Dodaj do ulubionych

POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy

13.05.14, 12:36
https://bi.gazeta.pl/im/5/15950/m15950885,620-130-KONTUZJE-BEZ-PRZYCISKU.jpg

Przeciążyłeś stawy? Bolą stopy, coś kłuje w kolanie? Zapraszamy do zadawania pytań o kontuzje biegaczy naszej ekspertce Ewie Witek-Piotrowskiej.

Ewa Witek-Piotrowska jest fizjoterapeutką, współtwórczynią Kliniki Rehabilitacji Sportowej ORTOREH i biegaczką. Prowadzi szkolenia z zakresu ergonomii pracy, profilaktyki urazów. Zajmuje się głównie problemami kończyn dolnych i kręgosłupa. Ukończyła liczne kursy terapii manualnej i powięziowej

Ekspertka będzie naszym gościem w środę 14 maja w godzinach 12-14. Zapraszamy!
Obserwuj wątek
    • Gość: Adam Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: *.net-partner.pl 13.05.14, 15:03
      Miesiąc temu przebiegłem pierwszy w swoim życiu maraton. Przez tydzien dokuczał mi ból lewego kolana (od strony zewnętrznej), ograniczyłem treningi i próbowalem "zabiegać" ten ból. Niestety się nie udało, więc postanowiłem zrobić tydzień przerwy. Ból minął. Po tygodniu wyszedłem na krótki trening, ale po ok. 5km ból powrócił. Zrobiłem 2 tyg przerwy, myślałem, że wszystko jest ok, bo kolano nie dokuczało, ale w niedzielę wyszedłem potruchtać i ból niestety znów powrócił. Jest to takie jakby kłucie zewnętrznej części kolana. Czy może to być coś poważnego?
      • Gość: baryłka Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: 62.233.195.* 13.05.14, 16:57
        Cześć kolego biegaczu. Poczytaj artykuł o ITBS. Często dopada to biegaczy niestety. Podaję link do stronki : www.dorehabilitacji.pl/index.php/pl/itbs-syndrom-pasma-biodrowo-piszczelowego
      • Gość: jawod Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: *.multi.internet.cyfrowypolsat.pl 14.05.14, 10:32
        Czesc, też tak miałem. Biegaj nadal do momentu pojawienia sie bólu a w międzyczasie trzeba udac się na terapie manualną do rehabilitanta. o nic strasznego. Jak wyleczysz to nigdy juz nie powraca. Tak jak pisał poprzednik popatrz sie na artykuły o ITBS
      • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:03
        Witam, najczęstszą kontuzją biegaczy, której umiejscowienie jest z boku kolana, jest zapalenie, przeciążenie pasma biodrowo-piszczelowego. choroba o tyle trudna, gdyż wymaga naprawdę dobrej diagnostyki funkcjonalnej i określenia głównego problemu. Może to byc zarówno miednica- osłabiona stabilność, rotacja, skrócenie kończyny, ale także oś kończyny, przewlekła niestabilność stawu skokoego. problem dośc długo się leczy przy pomocy rehabilitacji.Trzeba być cierpliwym- wymaga zrówno terapii manualnej wykonywanej przez specjalistę, jak i samodzielnej pracy pacjenta. Problemu nie należy bagatelizować i poszukać dobrego fizjoterapeutę
    • Gość: Ermin Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: 10.203.52.* 13.05.14, 15:59
      Po przebiegnięciu maratonu boli mnie kolano. Dokładnie rzepka - ból idzie dokładnie przez środek, wzdłużnie, jakby ktoś ją rozłupał na pół. Boli mnie gdy wstaję z krzesła i wchodzę po schodach. Co może być przyczyną bólu?
      • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:08
        Ból umiejscowiony w rzepce może mieć różne swoje źródła. Począwszy od :nieprawidłowego ustawienia rzepki , które w związku z dużym obciążeniem jakim jest maraton, powoduje "przygryzanie"przez powierzchnie stawowe, błony maziowej, poprzez przeciążenie przyczepu mięśnie czworogłowego- czyli więzadła rzepki, aż po problemy strukturalne dotyczące chrząstki na rzepce. problem może byc poważny, dlatego będzie potrzebna konsultacja u dobrego lekarza i wykonanie badań diagnostycznych- prawdopodobnie MRI-rezonansu magnetycznego. Proszę nie dac się zbyć przez lekarza, który często w takiej sytuacji mówi- brać glukozaminę i nie trenować. Musi byc dobre badanie i wtedy dopasowuje się leczenie do problemu. glukozamina nie pomoże a brak ruchu nie jest lekarstwem
    • Gość: Ela Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: *.free.aero2.net.pl 13.05.14, 17:26
      Witam, mam problem z lewą stopą, otóż nagle przedwczoraj zaczeło mnie rwać czy bolec jak zbite idąc od małego palca w górę, najbardziej ta gula zaraz za palcem i wszystko za nim, nie wiem co może byc przyczyną, nic złego nie zrobiłam a chodzić nie mogę...
      • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:10
        Witam, może zmiana butów na bardziej uciskające, spowodowała dolegliwość?
    • Gość: Belwederek Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.14, 18:47
      Witam. W ciągu dwóch ostatnich lat dwa razy leczyłem (krio, terapuls, laser x15) chondromalacje rzepki II stopnia kolana lewego. Do tego biorę flexus. Biegam dłuższe dystanse i nie do końca czuję, że rehabilitacja przyniosła zamierzone skutki. Co powinienem zrobić.

Pozdrawiam
      • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:12
        Witam, niesety nie było to trafione leczenie. Fizykoterapia nie pomaga sama w sobie- ucisza ból lub stan zapalny , ale nie leczy. Przyjmowanie glukozaminy jako suplementu diety, też w niczym nie pomaga. Chondromalacja jest skutkiem czegoś- najcześciej problemu ze stawem rzepkowo-udowym, a to z kolei jest skutkiem nieprawidłowej biomechaniki. Bez znalezienia właściwego problemu leczenie samej chondromalacji jest zupełnie niecelowe. W leczeniu problemu będzie wykorzystywana terapia manualna i ćwiczenia
    • iga.witkowska Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 13.05.14, 20:41
      Witam, tydzień temu po przyjściu z biegania (10km) i ochłodzeniu pojawił się ostry ból po wewnętrznej stronie miednicy, promieniujący od pachwiny wzdłuż wewn. strony prawego uda. Ból ten nie był ciągły, a jedynie podczas chodzenia w momencie przeniesienia ciężaru ciała na prawą nogę. Uniemożliwił skutecznie chodzenie, mogłam jedynie kuleć odciążając zupełnie nogę. Na następny dzień rano zniknął zupełnie, ale przy następnym treningu pojawił się już przy pierwszych kilometrach i tym razem unieruchomił mnie na dobre. Nie jestem w stanie chodzić bez kuli, czekam na wizytę u specjalisty, ale terminy są odległe:-(( biegam od 4 lat, około 50-55km tyg, bez forsowania, raczej komfortowo. Co to może być za kontuzja? Bardzo proszę o poradę. Pozdrawiam!
      • Gość: ku Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: 81.219.21.* 14.05.14, 11:24
        Czy już znalazłaś/ wiesz co to może być. Mam to samo z tym, że ból czasem promieniuje mi aż do kolana.
        • malgorzata770 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 11:37
          Miałam coś takiego i wyszło że zmiany przeciązeniowe i blizna w mięsniu prostym uda - przeszło po terapi manualnej i ćwiczeniach wzmacniających dolne partie mięśni brzucha
      • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:17
        Witam, ból w okolicy pachwiny może świadczyć zarówno o urazie stawu biodrowego, jak tez mięśni, które tam przebiegają lub się przyczepiają. Niestety bez badania klinicznego nie jesteśmy w stanie nic konkretnego powiedzieć. Nawet statystycznie nie mgę powiedzieć co trafia się najcześciej, ponieważ u biegaczy wiele razy spotyka się uszkodzenie zarówno obrabka w stawie biodrowym, uszkodzenia przywodzicieli, złamania zmęczeniowe kości łonowej, jak i przeciążenia mięśnia biodrowo lędzwiowego. Zdecydowanie zaleca się odciążnie nogi. można ewentualnie próbowac stacjonarnego roweru bez obciążenia lub chodzenia w basenie
    • Gość: Janusz Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: *.dynamic.chello.pl 13.05.14, 20:49
      Witam, od jakiegoś czasu pojawia mi się sporadycznie w trakcie biegania ból - mniej więcej po środku kości piszczelowej. Nie jest to ból stały, znika po paru dniach odpoczynku i ponownie wraca po pewnym czasie biegania (biegam srednio 3-4 razy w tygodniu po 6-7 km.).
      Ból ten pojawia się przy bieganiu i później po biegu miejsce bólu jest dość wrażliwe na dotyk przez kilka dni. Sam ból nie jest bardzo zauważalny przy zwykłym chodzeniu. Zauważyłem także niewielkie wybrzuszenie w tym miejscu. Czy to może być coś poważnego? Z góry dziękuję za odpowiedź i pozdrawiam.
      • Gość: amatorka Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.14, 12:12
        Mam coś podobnego, po wewnętrznej stronie piszczela mniej więcej w 1/3 długości. Ból przy bieganiu, utrzymuje się po bieganiu, małe, ledwo wyczuwalne zgrubienie w tym miejscu, boli pod naciskiem palców. A od ortopedów usłyszałam tylko, że nie mają pojecia co to może być bo usg i rtg prawidłowy. Jakieś pomysły..?
      • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:22
        Witam, w tej okolicy piszczeli dolegliwości moga świadczyć o problemie zwanym shin splint. Dotyczy to zarówno przyczepu mięśnia płaszczkowatego, zginaczy dłogich palców. Ich ciagłe przeciążanie może powodować pociaganie miejsca przyczepu do kości. w miejscu tym dochodzi do mikrourazów, które bliznowaceją wysycając się wapniem z kości (stąd może to "wybrzuszenie"). Takie przeciążanie może powodować też złamanie zmęczeniowe piszczeli. Potrzebna jest diagnostyka obrazowa. niesety na RTG złamanie zmęczeniowe jest widoczne bardzo późno. najlepiej byłoby wykonać dobre USG, ewentulanie MRI-rezonans magnetyczny. leczenie niestety dośc długie a w przypadku złamania zmęczeniowego dodatkowo minimum 6 tygodniowy zakaz biegania
        • kadra1 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:28
          W jaki sposób zapobiegać tego typu urazom?
          • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 13:08
            1. dbać o dobra stabilizację miednicy,
            2. miec dobrze dopasowane obuwie
            3 raz na pół roku pójśc do fizjoterapeuty i sprawdzić czy wszystko w porządku jest z naszym układem ruchu. czasami niewielka rotacja, lub zaburzenie balansu mięśniowego może wywołać taki problem
    • anna_sla Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 13.05.14, 22:21
      ja wprawdzie biegacz jestem "niedzielny", bo trochę za ciężka jestem by dać sobie z tym radę. Jeżdżę natomiast ostatnio dużo na rowerze i tu powstał mój problem. Ogólnie z kondycją u mnie nie tak źle. Walczę z nadwagą, albo otyłością (dawno już nie sprawdzałam BMI), bo mam niedoczynność tarczycy, jestem ciężka mimo ćwiczeń i diety. 3 lata temu zaczęłam od siłowni, treningi 2-3 godzinne, potem 1,5 godziny siłowni i 45 minut bezustannego pływania żabką w basenie. Teraz rower od marca. Zaczęłam jeździć od sierpnia zeszłego roku z przerwą zimową od grudnia do marca, w którym to okresie ćwiczyłam na siłowni i basenie (jedno po drugim w tym samym dniu). Piszę to by nakreślić "stan" mojej kondycji. Teraz boli mnie kolano, głównie prawe, ale lewe również się odzywa. W zeszłym roku zaczęłam ten rower tak spokojnie, ponieważ to były moje pierwsze przygody po w zasadzie 9 latach przerwy. Zaczynałam od tras 10-15km a skończyłam pod koniec listopada 38km trasą. Potem na zimę siłownia i basen (jak wyżej wspomniałam) i od marca spokojnie, najpierw 5km, potem 15... wczoraj 43km, w czwartek 46km... Dlatego nie jest to winą "dorwania się" do roweru po latach. Jeżdżę głównie szosą, moje krocze nie lubi innych tras ;), mieszkam na terenie podgórzystym, więc w jakim kierunku nie ruszę to zawsze jakieś spore górki zaliczę w liczbie nieokreślonej, w tym roku "dorobiłam się" dobrego roweru, bo firmy Kross. Raz max. dwa razy w miesiącu wybieram się na ścieżki górskie "singletrack", gdzie w zasadzie 25-30km to jest max. moich możliwości. Ćwiczę/jeżdżę średnio max ok. 2-4 razy w tygodniu (częściej 3).... co może być powodem tego bólu? Jak go unikać? Co stosować i jak postępować gdy się pojawia?
      • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:29
        Witam, nie jesteśmy w stanie powiedzieć jaka jest przyczyna dolegliwości kolana. Bo kolano to naprawdę ogromna ilośc struktur i problemów. To co nasuwa się od razu : prawidłowe ustawienie pozycji rowerowej- tu często dochodzi do nieprawidłowego ustawienia kolana i bólu z tym związanego. Trzeba poszukać kogoś, kto pomoże Pani dobrze ustawić siodełko. Jeśłi jeżdzi Pani w spd, to unieruchomienie stóp i "kombinowania" ustawienia kolan" może wywoływac także ten problem. Generalnie kolana nie lubią być ustawione do środka.
        Kolana nie lubią pływania żabką- często podczas tego ruchu dochodzi do zgniatania tkanek miękkich. zdecydowanie odradzam tego stylu- lepiej krowl i grzbiet. Kolejne pytanie- czy nie robi Pani na siłowni jakis ćwiczeń, które przeciążają kolano. Oprócz ustawienia roweru, proszę także pomyśleć o ćwiczeniach rozciagających nogi, zwłaszcza po lub nawet w trakcie rowerowania i po siłowni. jeśli nie przejdzie, zdecydowanie wizyta u specjalisty.
        Fantastycznie , ze zajęła się Pani swoim ciałem, to naprawdę bardzo dobry krok do przodu :)
    • celt Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 00:37
      Wiek 38 lat, aktualnie BMI 27. Pół roku temu zacząłem biegać. Spokojnie, bez bicia rekordów. Od marszu/biegu na początku do max 1h 15min. ciągłego biegu ostatnio. Zazwyczaj 45 minut. Trening 3-4 razy w tygodniu po asfalcie i trawie.
      Po świętach coś się podziało z moimi nogami, konkretnie z lewą. W pachwinie, w zasadzie lekko poniżej, poczułem ból. Pobolewa mnie też kolano od strony wewnętrznej i mięsień w łydce. Treningi spowolniłem, ale starałem się ruszać regularnie, mimo pewnego bólu. W ostatni czwartek pobiegałem 45 minut, w piątek 30 minut, a w sobotę zrobiło się dość ciężko, gdyż ból wzmógł się. Co to może być? Znajoma rehabilitantka powiedziała mi, że to jakieś przeciążenie i powinno samo przejść. Ale sytuacja trwa już dość długo. Trochę mnie to martwi, gdyż zdążyłem polubić bieganie...
      • celt Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 11:30
        W uzupełnieniu chciałem dodać, że ból poniżej kolana dotyczy obszaru, idąc od góry, 10 cm poniżej kolana po zewnętrznej stronie w dół i schodzi do wewnętrznej strony nogi
        • malgorzata770 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 11:38
          mam bardzo podobne objawy we wpisie podałam co wyszło w usg , ale nie wiem co dalej - fizjo nie ma pomyslu
      • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:34
        Witam,
        jeśłi samo cś nie przechodzi przez 7 dni, to najczęściej samo nie przejdzie, nawet jeśłi jest przzeciążeniem. Trzeba znaleźć przyczynę, czyli Pana zbadać, ewnetualnie zlecić badania obrazowe. To co może być przyczyną, to mięśnie po wewnętrznej stronie uda, które schodzą też poniżej kolana aż do "gęsiej stopki". może to co odczuwa pan jako łydkę, jest właśnie miejscem przyczepu. ale tak jak mówię, to tylko sugestie i przypuszczenia. Może to wynikac oczywiście z przeciązeniaa, ale także z nadmiernej rotacji zewnętrznej w pachwinie czy nieprawidłowego obciążenia. Najlepiej byłoby zacząć od rozciagania zginaczy kolana i przywodzicieli biodra, także łydki, można stosowac masaż lodem, całej tej grupy mięśniowej. jeśłi ból mimo to nie przejdzie to wizyta u dobrgo fizjoterapeuty, w celu zdiagnozowania problemu. Czasami dobrze sprawdza się tu także taping
        • celt Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 14:18
          Dziękuję za odpowiedź :)
    • dele_mele Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 07:28
      Witam,
      trenuję od około 6 miesięcy, obecnie biegam 7-8km. Na początku przygody z bieganiem miałam problem z podudziem - na początku treningu bolała mnie dolna 1/3 podudzia od strony przyśrodkowej. Było to takie wrażenie jakby mnie ktoś ściskał w trakcie biegu. Zwykle po jakimś czasie ten ból mijał, ale doszło do momentu w którym musiałm przestać trenować, bo nie byłam w stanie go znieść. Zrobiłam dwa tygodnie przerwy i po tym czasie ból się pojawiał, ale na krótko, nie był intensywny i nie występował za każdym razem. Teraz kontuzja wróciła. Doszedł też ból mięsnia brzuchatego łydki, również ściskający. Ponownie jest tak że boli przez pierwsze 20 minut biegu, później mija. Jak sobie pomóc? Dodam że zawsze staram się przez kilka minut rozgrzać przed biegiem i nieco rozciągnąć, ale to niewiele zmienia.Czy powinnam zrobić przerwe w treningach czy może włączyć jakieś ćwiczenia? Na RTG lekarz radiolog nie opisuje zmian patologicznych.
      • patria5 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 08:41
        ja mam pytanie o wpływ biegania na pojawienie się żylaków. Cwiczę dość regularnie - 2x tydzień fitness ( TBS, BPU, Tabata, Body Sculpting - różnie) i raz w tyg biegam ok.5-7km ( trucht). Zauważyłam pojawienie się nad kolanem widocznej, grubej, niebieskiej żyły o dł. ok 10cm....
        Nigdy nie miałam problemów z żylakami .....
        • malgorzata770 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 09:33
          Witam
          Biegam od 5 lat , przeciętnie 50 -70 km tygodniowo + zawody , od pewnego czasu odczuwam ból w okolicy piszczeli i pod rzepką , wynik badania rezonsem nie wykazal zmian zwyrodnieniowych w stawie kolanowym. USG zapalenie gęsiej stopki głębokiej ze śladami wysięku- to miejsce zostało ostrzyknęte sterydem i dyskomfort znacznie zmalał. Nadal pozostał ból w okolicy piszczeli - to samo badanie usg wykazało - Cechy częściowego uszkodzenia przyczepu piszczelowego powięzi mięśni przedziału przedniego w środkowej i dalszej części krawędzi przedniej kości piszczelowej, zarys warstwy korowej prawidłowy. Moje pytanie brzmi co z tym można zrobić . Czy istnieją jakies zabiegi fizjoterapii ,które pomoą pozbyć się tej kontuzji. Kontuzja pojawiła się po zmianie butów na miększe.
          • malgorzata770 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:36
            dodatkowo poza bieganiem - (obecnie 3 tygodniowa przerwa od biegania tylko rower) + słownia stabilacyjne ćwiczenia,
            • malgorzata770 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:39
              moi fizjo nie mają pomysłu
        • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 13:11
          witam, żylaki to często problem z zastawkami żylnym. oczywiście długie stanie, przeciążanie nóg może powodować występowanie żylaków. Myśłę ze jednak brak ruchu zdecydowanie pogard=sza ten problem. dla zastawek żylnych ruch jest lepszy. Po prostu, tak czasami jest. jeśłi będzie duży warto zbadac się u naczyniowca, zrobić USG dopplera
      • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:38
        Witam, kilka pytań wcześniej odpowiadałam na podobny problem. Jest to shin splin. RTG bardzo późńo może pokazać tam złamanie zmęczeniowe. Jeśłi jest takie podejrzenie najlepiej zrobić MRI. przyczyna najczęściej jest przeciażanie/ nadmierna praca m. płaszczkowatego lub zginaczy długich palców. Jeśłi kontuzja jest jednostronna świadczy albo o różnicy w długości kończyn, rotacji miednicy, innej w obu nogach osi kończyny, lub nieprawidłowo ustawionej stopy. leczenie oprócz działania objawowego , polega na znalezieniu przyczyny i leczeniu /poprawieniu jej. samodzielne najlepiej dużo rozciągać się i wzmacniac mieśnie centrum tzw core stability, ponieważ słaba miednica także wyowłu te problemy na skutek nieprawidłowego stawiania nogi w fazie lądowania
    • Gość: Łasic Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: 10.203.52.* 14.05.14, 11:24
      Biegając po nierównym terenie skręciłem kostkę. Ból, lekki obrzęk. Oczywiście nie poszedłem do lekarza - smarowałem altacetem i voltarenem. To było ok. 2 tygodni temu. Biegam, ale ból czasami wraca. Kostka wciąż wydaje mi się lekko spuchnięta. Co powinienem zrobić? Czy ta kontuzja będzie się odnawiać?
      • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:42
        Witam, wszystko zależy od stopnia skręcenia. jeśłi było to niewielkie skręcenie bez uszkodzenia więzadeł bocznej strony stawu skokowego, to kontuzja nie powinna się powtarzać, jeśłi jednak doszło do uszkodzenia lub nawet zerwania tych więzadeł , to kontuzja może byc nawracająca. Nejlpeij określa to usg, w którym widzimy dokładnie więzadła i stopień ich napięcia podczas ruchu, jak również badanie kliniczne. Obrzęk oczywiście może być dość długo. kostkę należy chłodzić. W bólu może omóc terapia mnaulana, ponieważ może doszło też to wklinowania tkanek miękkich. Zaleca się także wykonywania ćwiczeń propriocepcji- czucia głebokiego w celu ustabilizowaniu nogi i profilaktyki przed kolejnymi skręceniami
    • Gość: akat Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: *.ip.netia.com.pl 14.05.14, 11:44
      OD jakiegoś czasu męczy mnie ból stopy. Początkowo pojawiał się tylko chwilowo, przy bieganiu po nierównej powierzchni albo po chodzeniu w obcasach. Ostatnio ból nie ustaje i jest odczuwalny nie tylko przy bieganiu, ale i przy chodzeniu. Umiejscowiony jest na głowach II i III kości śródstopia. Nie ma i nie było tam żadnego zasinienia, obrzęku. Lekarz ortopeda twierdzi, że jest to spowodowane płaskostopiem i po zastosowaniu wkładek się poprawi (nie zlecił żadnych badań).
      Czy powinnam wykonać jakieś badanie? czy jest jakiś sposób na walkę z tymi dolegliwościami ,czy jestem już na to skazana?
      • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:45
        Witam, lekarz prawdopodobnie miała rację. Dolegliwości w tym obszarze często wiążą się z opadnięciem łuku poprzecznego stopy. Zamiast łuku i obciążenia I i V głowy kości śróstopia , dochodzi do obciążenia II i III a uniesienia tych skrajnych. Problem ten nazywa się metatarsalgia. Takie opadnięcie łuku może też dawać usidlenie nerwu. Najlepiej byłoby wykonanć badanie RTG stopy w obciążniu. Wkładki z pelotą zdecydowanie mogą pomóc w tym problemie
        • Gość: akat Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: *.ip.netia.com.pl 14.05.14, 13:59
          Dziękuję.
    • Gość: berewired Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: *.ec.europa.eu 14.05.14, 11:47
      biegam od roku na dystansach do 15km. obecnie sprzygotowuje sie do 20km w niedziele. niestety po wczorajszych 10km i pozniejszym rozciaganiu boli mnie lewy bok (odcinek plecow pomiedzy zebrami a miednica) do tego stopnia, ze ciezko chodzic. jak sobie z tym poradzic? czy jest szansa na start w niedziele? czy tez lepiej sobie darowac?
      • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:50
        Witam, bez "dotknięcia" pacjenta i wykonania testów nie jestem stwierdzić jaki to problem. Można wnioskować, ze to problem mięśniowy- może od czworobocznego lędźwi, może od mięśni skośnych brzucha. Raczej wątpliwe, zeby problem wywołało bieganie. Warto byłoby pójść do fizjoterapuety, żeby zobaczyć czy nie ma jakiejś dużej asymetrii, o czym może świadczyć ból po jednej stronie. delikatnie można porozciągać te struktury leżac na piłce na boku nie bolesnym i obserować czy ból będzie. od tego najlepiej uzależnić bieg 20km. Fizjoteraputa może także zakleić specjalnymi tapami
    • Gość: Gumi Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: *.rypin.vectranet.pl 14.05.14, 12:01
      Podczas biegania odczuwam pewien dyskomfort związany z lewym kolanem. Rentgen wykazał Zaostrzenie guzków wyniosłości miedzykłyckiowej piszczeli , natomiast rezonans nie wykrył nic szczególnego . Obecnie nie wiem jakie kroki podjąć , aby polepszyć stan kolana ?
      • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:52
        Witam, zaostrzenie guzków to raczej nie problem, który wywołuje dolegliwości. ponieważ nie wiem jakiego rodzaju sa dolegliwości i z czym są związane nie jestem w stanie nic doradzić. jedynie wizytę tym razem u fizjoetrapeuty, który dokładnie zbada funkcjonalnie . Jeśli MRI jest prawidłowe, to problem nie tkwi w uszkodzonych tkankach a raczej zaburzonej biomechanice
    • Gość: Natasza Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: *.inet.rev.km-net.pl 14.05.14, 12:15
      Witam, jestem w trakcie leczenia rwy kulszowej. Osteopata "wprowadził" mi kręg w odpowiednie miejsce jednak ja ciągle w lewej nodze czuję umiejscowionego nerwa ( dokładnie nad kolanem). Nie jest to ból ciągnący, nie boli tak jak na początku, praktycznie bol jest coraz słabszy ale czuje ze z tą nogą nadal cos jest nie tak. Fizjoterapeuta twierdzi ze to normalne, ze to pozostałość po rwie kulszowej ale z czasem minie. Czy ma racje ? Rehabilitacja jest nadal konieczna czy objawy same ustąpią ? Czy moze wspomoc to odpowiednimi maściami ?
      • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:55
        Witam, rozumiem, że ból jest z tyłu uda a nie z przodu. Może tak być, że to jeszcze pozostałość po problemie i należy cały czas ćwiczyć zarówno odcinek lędzwiowy- czyli wykonywac ćwiczenia stabilizujące, jak również wykonywać neuromobilizacje nerwu kulszowego i rozciągać zginacze. rehabilitację kontynuować do czasu całkowitego wyleczenia, a ćwiczenia być może do końca życia. Maści w tym przypadku nie pomogą
    • Gość: helena Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.14, 12:17
      3 miesiące temu podczas biegania, a właściwie już po, pojawił się mocny ból na kości piszczelowej. Mniej więcej w 1/3 długości kości, po wewnętrznej stronie. Wyczuwalne jest lekkie zgrubienie w tym miejscu ale minimalne. Ból przez ten czas zelżał i nie odczuwam go podczas chodzenia ale jest silny gdy próbuje biegać, szczególnie kiedy chcę biegać ze śródstopia. Boli też gdy naciskam to miejsce. Byłam z tym u ortopedy, ale usg i rtg w normie i lekarz nic nie potrafił mi powiedzieć. A chciałabym wrócić do biegania. Co to może być?
      • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:56
        Witam, już odpowiedziałam wcześniej
    • trzypo3 Pani ekspert błagam o pomoc! 14.05.14, 12:22
      Na początku mojej biegowej przygody (tj. 3,5 m-ca temu) bolało mnie po biegu prawe kolano (tak, że nie z trudnością wchodziłam po schodach). Biegałam średnio 3 -4 razy w tygodniu po ok. 6 km, głównie po asfalcie. Zrobiłam 10 dni przerwy w bieganiu i przeszło. Z czasem jak byłam w stanie biec więcej pojawiły się nowe problemy. Kupiłam piękne miękkie buty do biegania po asfalcie. Jakiś miesiąc temu po przebiegnięciu 10 km było ok., ale 2 dni później na kolejnym treningu zaczęło mnie boleć kolano, tył uda i łydki i czułam, że nawet stopa mi cierpnie. Jakoś dokuśtykałam do domu. Zwolniłam tempo. 2 leciutkie treningi w tygodniu. I teraz zazwyczaj po przebiegnięciu pierwszego kilometra już czuję dyskomfort w tej prawej nodze (ciężko mi dokładnie umiejscowić ból), a z każdym kolejnym metrem sytuacja się pogarsza. Teraz jestem już w takim stanie, że nawet gdy chodzę boli mnie kolano. Boję się kolejnych treningów. Od tygodnia siedzę na tyłku. Kto mi pomoże? Co to jest i jak się tego pozbyć? Do jakiego specjalisty się zgłosić? Co ćwiczyć żeby poprawić sytuację? Za bardzo spodobało mi się bieganie, żeby z niego rezygnować.
      • klinikaortoreh Re: Pani ekspert błagam o pomoc! 14.05.14, 13:01
        Witam,
        Ponieważ problem jest złożony należy zdecydowanie udać się do specjalisty i to nie lekarza , tylko dobrego fizjoterapeuty. Problem kolana to może być jedno, a tył uda i łydka to może być kwestia zbyt mocnej amortyzacji w butach. Tak zdarza się dość często. ponieważ problem jak rozumiem jest jednostronny, to należy zbadac dlaczego- może rotacja miednicy, krótsza noga, jedna noga szpotawa lub koślawa. Co do ćwiczeń to oprócz standardowego rozciagania i wzmacniania nic nie mogę powiedzieć bez zbadania
    • pablofender Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:38
      Witam,
      W trakcie treningu szybkościowego naciągnąłem sobie mięsień łydki, dolną część powyżej achillesa. Przez tydzień od tego zdarzenia obkładałem to miejsce lodem i smarowałem maścią dla sportowców, zaprzestałem też całkowicie biegania. Po tym czasie nie czuje już żadnego bólu przy chodzeniu czy pływaniu, ale po zrobieniu nawet kilku kroków biegiem ból się stopniowo nasila.
      Co robić ? Pomóżcie :)
      • zebra51 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 12:46
        A co z ostrogą piętową? Po dwóch latach biegania musiałam całkowicie zaprzestać. Ból mimo lekarstw i stosowanych zabiegów (kro, magnetronic) uniemożliwia treningi. Czy jest dla mnie jakaś szansa na powrót do biegania rekreacyjnego?? Czy ktos może coś napisac na temat fali uderzeniowej?
        • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 13:16
          Witam, z pewnością nie jest to ostroga piętowa. Zachęcam do przeczytania artykułu o rozcięgnie podeszwowym, który właśnie dzisiaj został zawieszony na naszym fb. Oczywiście, że jest nadziej. Trzeba tylko duż0 determinacji , żeby ją wyleczyć. Fala uderzerzeniowa jest tu także czasami uważana. oczywiście wszystko zależy od przypadku
          www.facebook.com/klinikaortoreh
          • zebra51 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 13:58
            Z pewnością to ostroga, zdjęcie rtg wskazuje ją jednoznacznie i dobitnie.
      • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 13:04
        Witam, prawdopodobnie doszło do uszkodzenia mięśnia płaszczkowatego. Możemy to zbadać przy pomocy USG. jeśłi tak, to mogło jeszcze nie dojśc do całkowitej naprawy, a może także blizny, które tam powstały powodują pociąganie tkanek i ból. Mięsień płaszczkowaty pracuje najmocniej przy bieganiu. Zdecydowanie zalecam USg, jeśli jest wygojone to trzeba zacząć terapię manualna, żeby uwolnić blizny, rozciągnąc łydkę i płaszczkowaty , wdrożyć ćwiczenia ekscentryczno-koncentryczne
        • pablofender Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 13:18
          A co mogę sam w domu zrobić ? rozmasowanie tego miejsca ? Rozumiem, że bieganie w dalszym ciągu odpada.
          • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 13:19
            można rozmasowywać, rozciągać
    • Gość: RW91 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: *.cdma.centertel.pl 14.05.14, 13:45
      Witam. Ja w takiej sprawie, jakiś czas temu złamałem kość strzałkową. Lekarz stwierdził, że nie trzeba gipsu. Jaki jest sposób, żeby ta kość się szybko i odpowiednio zrosła? Co mógłbym zrobić a czego nie robić?
      • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 13:47
        witam, zależy czy to było złamanie zmęczeniowe czy nie. Jeśłi zmęczeniowe, to rzeczywiście nie stosuje się gipsu, tylko odpoczynek od biegania. oczywiście racjonalne odżywianie
    • Gość: basia Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: *.neanet.pl 14.05.14, 13:51
      Witam,

Swoją przygodę z bieganiem zaczęłam od roku, bardzo stopniowo od 2km do 5km w czasie 3 m-cy. potem 10 km , po pół roku dystans dochodził do 20 km były to sporadyczne wybiegania. w grudniu zdecydowalam brać udział w maratonie w kwietniu tego roku. Grudzień już liczył 180 km wszystkich wybiegań. Styczeń, luty, marzec intensywnie , w sumie 600 km do poczatkumarca nabiłam i pojawił się ból w pachwinie. Uniemożliwiwał bieganie. Z rtg opis: nierówny zarys kolca kulszowego tylnego, reszta układu kostno stawowego biodrowego bz. W usg opis: w okolicy przyczepu kulszowego grupy mięśni kulszowo-goleniowych obecne zwłóknienia bez wzmożenia prezpływów w badaniu PD bez zbiornikow wolnego płynu. Dwa m-ce przewy w bieganiu i 10 zabiegow laseru i magnesu wyciszyly bol. Rozpoczelam treningi lekkie. Pierwszy trening w porzadku a drugi znow powrócił ból , może nie jest straszny ale znów w trakcie biegania boli. Przerwałam bieganie. Pływanie i jazda na rowerze nie przyczynia sie do tych dolegliwości bólowych. Czasem czuje ciągniecie w spojeniu łonowym. Marzę o przebięgnieciu maratonu w tym roku ale przy tym wywiadzie nie wiem czy ja w ogóle bede mogła biegać? Proszę o pogląd i ewentualne wskazówki w dalszym postępowaniu.
      • klinikaortoreh Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.05.14, 14:05
        Witam, myśłę, że zdecydownie uda się Pani przebiec maraton, trzeba teraz tylko włączyć rehabilitację. obraz RTG potwierdza prawdopodobnie to co wyszło na usg. doszło to przeciążenia i uszkodzenia mięśni grupy kulszowo-goleniowej., czyli zginaczy kolana. Sama fizykoterapia nic tu w tej chwili nie wniesie. Dobrze byłoby wdrożyć teraz terapię manualna, stretching, ćwiczenia ekscentrycno-koncentryczne . Być może uszkodzenie to była kwestia rotacji miednicy. myślę, że przy dobrej rehabilitacji, jesienią można przebiec maraton
        • Gość: basia Bardzo dziękuję za poradę. Pozdrawiam serdecznie! IP: *.neanet.pl 14.05.14, 14:09

Bardzo dziękuję za wskazówki. Pozdrawiam serdecznie :)
    • Gość: Dawid Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy IP: *.play-internet.pl 25.05.14, 22:50
      Witam! 35 lat, wysportowany. Biegam od ponad roku i tydz temu w niedziele zaliczylem pierwszy maraton - poszlo OK, nawet nie mialem zakwasow ani zadnego bólu, dlatego już po 2 dniach postanowiłem kontynuować treningi. I tak we wtorek było 8km po górkach - trening był przyjemny, nic nie bolało. Następnego dnia było 11km po asfaltach i... coś się stało z prawą nogą w miejscu gdzie piszczel łączy się z kostką (wg rysunkow to jest okolica Mięsień prostownik długi palucha). Tzn ból nastąpił jakąś godzinę po treningu, z początku myślałem że to zakwas tego mięśnia wzdłuż piszczeli. Lecz ból się nasilał i rwało mnie nawet w nocy. Na drugi dzień ledwo chodziłem. Minęło 5 dni i dalej boli, zwłaszcza podczas podnoszenia stopy gdy ta stoi rowno na podlozu. Tez boli, gdy stąpam piętą w podłoże (jak chodzę na palcach to prawie nic nie boli). Generalnie unikam chodzenia, przerwa od wszystkiego. Robię okłady z lodu i nawet zaczałem brac Ketonal żeby nie bolało w nocy i żeby gasić ewentualny stan zapalny. Co to może być??? Nie przypominam sobie żebym w coś uderzył tą nogą, nie było żadnego potknięcia, skręcenia kostki ani nic z tych rzeczy. Nawet ten ostatni trening nie był jakiś mocny.... Jedynie co moge podejrzewac, to poprostu te buty już mam zbyt wyeksploatowane, są zbite i twarde (obiecalem je wywalic po maratonie, ale jednak je wypralem i pobieglem w nich jeszcze te 11km po asfaltach). Czy mogło dojść do jakiegoś naderwania mięśni podczas zwykłego biegania???
      Aha - jak naciskam na to miejsce to boli jakby mnie tam ktos bejzbolem przywalil, jak takie fest stłuczenie :/ ale obrzęku żadnego nie ma, ani spuchniecia ani krwiaka - nic. POMOCY
    • em_i85 przeciążone biodro 11.06.14, 16:29
      Od 7 tygodni borykam się z kontuzją, którą " lekarz " nazwał przeciążonym biodrem. Ból rozpoczął się pod koniec treningu ( średni tygodniowy kilometraż - ponad 50 km ).
      Fizjoterapeuta pokazał mi ćw, które powinnam wykonywać w domu. Dodatkowo używam wałka piankowego i efekty są znaczne - od silnego bólu powodującego kulenie, po obecny stan umożliwiający mi dziennie wykonywać po 7-8 km, czy jazdę rowerem bez bólu.
      Pytanie brzmi - kiedy będę mogła wrócić do biegania? Próbowałam przebiec się po domu i czułam przy tym ból. Jest on także jeszcze odczuwalny najsilniej rano i wieczorem, mniej w ciągu dnia.
      Czy możliwe, że nie będę mogła już biegać?

• mikolajek111 Re: POW - Pytaj o Wszystko. Kontuzje biegaczy 14.04.16, 17:12
      Do wszystkich ludzi dobrej woli!!
      Bardzo prosimy o pomoc! Zainteresujcie się naszą historią i przyłączcie się do nas w naszej grupie i naszym funpagu. Nasz synek jest chory i próbujemy dotrzeć do jak największej liczby osób, aby zebrać pieniążki na jego leczenie i rehabilitację. Wpłać proszę chociaż złotówkę na jego leczenie, liczy się dla nas każdy grosz.

Konto zrzutka:
      zrzutka.pl/leczenie-mikolaja-dawidczyka
      Nasza grupa:
      www.facebook.com/groups/473069046229423/
      Nasz funpage:
      www.facebook.com/malywojownik/

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka