Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

Kolarstwo górskie. Jak bije serce kolarza

IP: *.komster.pl 01.09.10, 09:41
    Ciekawe czym pokazuję aktualną godzinę :P
    Obserwuj wątek
      • Gość: Nie ma godziny! Kolarstwo górskie. Jak bije serce kolarza IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 10:14
        No właśnie z pulsometrów POLAR nie można w trakcie treningu przejść do tak
        banalnej funkcji, jak aktualna godzina (trzeba by było przerwać monitorowanie
        treningu, aby zobaczyć aktualną godzinę), to głupie! Nie podoba mi się też to,
        że w trakcie treningu można monitorować jednocześnie tętno, okrążenie i
        prędkość, a w żadnym wypadku nie można jednocześnie zmonitorować tak
        podstawowych danych jak: tętno i dystans łącznie. To bardzo głupie. Nie wiem
        jak w sprzęcie za 800 zł nie jest możliwa jednoczesna ocena aktualnego tętna
        wraz z dystansem!
        Podoba mi się natomiast możliwość pływania z POLAR-em, bo trzeba przyznać, że
        nie wszystkie pulsometry posiadają taką możność.
        • Gość: cristo Re: Kolarstwo górskie. Jak bije serce kolarza IP: *.internetdsl.tpnet.pl 01.09.10, 13:26
          Co to za głupoty z tym, że nikt normalny nie dojdzie do 40 uderzeń na minutę, a
          poniżej 70 to już patologia. Osoba, która uprawia sport amatorsko, bądź
          rekreacyjnie może w godzinach wieczornych w spoczynku osiągnąć 50. A pomijając
          to normą pulsu jest 68-72, więc np. 60 to nie patologia.
          • parazyd Jak bije serce kolarza? 01.09.10, 16:09
            To teraz łatwo stwierdzić kiedy kolarz/kolarka się zakocha :)
          • Gość: gość uważam że autor tekstu powinien skonsultować tekst IP: 83.2.156.* 01.09.10, 16:47
            uważam że autor tekstu powinien skonsultować tekst z jakimś lekarzem, a nie
            bezmyślnie go publikować.
            • Gość: das spiel ist aus dokladnie IP: *.dynamic.mnet-online.de 01.09.10, 17:04
              a w jezdzie pod gore nie pomoze zadna wiedza
              jedzie sie tak jak sie ma w trybach w nogach i plucach
              mysle ze nie wszyscy z was zrozumieli co napisalem
              kolarze nie maja tajemnic jedyna tajemnica to co biora
            • Gość: gienio Re: uważam że autor tekstu powinien skonsultować IP: *.static.ptr.magnet.ie 01.09.10, 18:42
              ehhh ne wymagajmy za duzo od prostych pismakow, ktorzy maja mgliste pojecie o temacie :-) zreszta nie
              tylko w GW to widac
              • Gość: eq Re: uważam że autor tekstu powinien skonsultować IP: *.aster.pl 01.09.10, 19:01
                Super. Każdy krytykuje jeden-dwa fragmenty o pulsie i wylewie, ale nikt nie
                odniósł się do tego, o czym naprawdę jest ten artykuł. A niby sami znawcy...

• Gość: Spokojny Re: uważam że autor tekstu powinien skonsultować IP: *.adsl.inetia.pl 01.09.10, 20:24
                  Tylko widzisz - problem w tym, że ten "artykuł" to stek bzdur...
                  Czy to tak trudno dać do przeczytania jakiemuś zawodnikowi / trenerowi? Przecież
                  praktycznie w każdym zdaniu jest jakaś bzdura... począwszy od tego, że zamazuje
                  się wartości mocy a nie tętna - ale to już szczegół. A gdy zbić temat artykułu z
                  treścią...
              • Gość: mirek Re: uważam że autor tekstu powinien skonsultować IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 19:06
                przecież ten artykuł sponsorowany i ma za zadanie pokazać jakiś tam pulsomierz.
                Nie wymagajcie od autora, że ma pisać merytorycznie
                Uczciwie byłoby jednak napisać, że artykuł sponsorowany
          • Gość: magda Re: Kolarstwo górskie. Jak bije serce kolarza IP: 212.76.46.* 01.09.10, 16:58
            rzeczywiście to jakieś bzdury.
            Rano mam tętno ok 45. A sport uprawiam zdecydowanie poniżej przeciętnej amatorskiej. 2-3 razy w tygodniu poniżej 10 km joggingu. To mniej nawet niż zalecają lekarze dla dobrego samopoczucia a co dopiero mówić o trenowaniu
            • Gość: Marcin Jak byłem młody i piekny IP: *.ztpnet.pl 02.09.10, 03:53
              i co wakacje dosc duzo jezdzilem na rowerze, to mialem rano 47... Bardzo bylem z
              tego kiedys dumny. I nadal jestem ;) . Dzisiaj wole nie mierzyc, bo rower juz
              prawie zardzewial na balkonie...

Zdaje sie ze Indurain miewal rano 28. :)
          • Gość: magda Re: Kolarstwo górskie. Jak bije serce kolarza IP: 212.76.46.* 01.09.10, 17:05
            rzeczywiście to jakieś bzdury.
            Rano mam tętno ok 45 a ruszam się zdecydowanie poniżej przeciętnej. Raptem 2-3 razy w tygodniu poniżej 10km joggingu. To nawet mniej niż zalecają lekarze dla dobrego samopoczucia.
        • Gość: pikpaw Re: Kolarstwo górskie. Jak bije serce kolarza IP: *.toya.net.pl 01.09.10, 16:14
          zapoznaj się dobrze z instrukcją, znam wcześniejsze modele Polara i nie było z
          tym absolutnie żadnego problemu
        • mkkrawiec Re: Kolarstwo górskie. Jak bije serce kolarza 01.09.10, 17:16
          Nie da się ukryć, że jeżeli masz już pulsometr, to trenujesz. Liczy się dla
          Ciebie kadencja, interwały etc. to posiadasz razem ze swoim rowerem licznik. A w
          większości liczników rowerowych jest opcja zegarka.
        • Gość: Piotrek Re: Kolarstwo górskie. Jak bije serce kolarza IP: *.ssp.dialog.net.pl 01.09.10, 19:14
          > No właśnie z pulsometrów POLAR nie można w trakcie treningu przejść do tak
          > banalnej funkcji, jak aktualna godzina (trzeba by było przerwać monitorowanie
          > treningu, aby zobaczyć aktualną godzinę), to głupie!

Można ustawić, wystarczy najpierw sprawdzić a potem pisać,
          Nie podoba mi się też to,
          > że w trakcie treningu można monitorować jednocześnie tętno, okrążenie i
          > prędkość, a w żadnym wypadku nie można jednocześnie zmonitorować tak
          > podstawowych danych jak: tętno i dystans łącznie.
          też można to ustawić
          piszę o modelach RS 200, RS 300 i RS 800 CX.
      • Gość: czesio Jaki wylew? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 16:15

Autor pisze głupoty. 200/min - dla przeciętnego śmiertelnika zakończyłby się
        wylewem. Co za bzdury, co ma wylew ( rozumiem, że krwi do mózgu?) wspólnego z
        tętnem? Przeciętny śmiertelnik zanim osiągnąłby takie tętno przestałby
        pedałować z powodu palącego bólu nóg i/lub duszności. Nawet gdyby je osiagnął,
        a nie miał choroby wieńcowej serca, to nic by mu się nie stało.

• Gość: steven Re: Jaki wylew? IP: *.net-serwis.pl 01.09.10, 18:00
          ja biegnąc w przełajach pod stromą górę w zakopcu miałem chwilami 220 i jakoś
          żyję.. wylew był, ale po.. w barze na dole.
          • Gość: crom Re: Jaki wylew? IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 01.09.10, 20:22
            dokladnie
            powiem wiecej
            mlody juz nie jestem
            mialem kilka razy robione wysilkowe ekg
            w wiekszosci badan dochodzilem do pulsu 220
            jakos zyje

pzdr.
          • Gość: pikpaw Re: Jaki wylew? IP: *.toya.net.pl 02.09.10, 12:54
            pewnie nie stykał kardiotester, dlatego tak wysoko pokazywał, wtedy pojawiają
            się takie wyniki, mnie wyskakuje wtedy zawsze 227. Używam sportesterów od prawie
            10 lat, minimum dwa razy w tygodniu jeżdżę ostro na rowerze stacjonarnym, VO2
            max mam na poziomie 60, teoretyczne maksymalne tętno to 184, jak dochodzę do
            tętna 190-195 zaczyna się robić słabo, powstaje ogromny dług tlenowy i mięśnie
            zaczynają padać. Także ,nie piszcie głupot o waszych tętnach powyżej 200, jeśli
            tak jest rzeczywiście to wasi rodzice powinni dostać baty za to, że nie
            uprawiacie wyczynowo sportu, bo byście mieli REWELACYJNE wyniki!
      • Gość: czesio Ciekawe, gdzie się podział mój wpis. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 16:20
        Przed chwila był, a teraz juz go wywalili. Głupio się redaktorom zrobiło?
        • Gość: xian Re: Ciekawe, gdzie się podział mój wpis. IP: *.7-2.cable.virginmedia.com 01.09.10, 16:33
          Czepiasz się szczegółów w artykule sponsorowanym? No daj spokój...
        • Gość: magda Re: Ciekawe, gdzie się podział mój wpis. IP: 212.76.46.* 01.09.10, 17:03
          mój też zniknął ;)
          spróbuję jeszcze raz
        • Gość: magda Re: Ciekawe, gdzie się podział mój wpis. IP: 212.76.46.* 01.09.10, 17:06
          o! zniknął też mój wpis o tym że poprzedni zniknął. A ponoć nie ma już cenzury
        • Gość: Magda Taki urok tego forum: znikają na chwilę i wracają IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.09.10, 18:24
          Taki urok tego forum: znikają na chwilę i wracają, jakiś bug w systemie, i to już od dawna. Ale wracają. Twój najwyraźniej wrócił, chyba że to inny Czesio...

Gość portalu: czesio napisał(a):

> Przed chwila był, a teraz juz go wywalili. Głupio się redaktorom zrobiło?
        • Gość: Gienio Re: Ciekawe, gdzie się podział mój wpis. IP: *.static.ptr.magnet.ie 01.09.10, 18:44
          jak zwylke w GW. to jest tzw wolnosc slowa
      • Gość: rumimoss fajna reklama IP: 194.156.48.* 01.09.10, 16:26
        Fajna rekalma. Kiedy napisza o Garminach?
      • Gość: gosc Kolarstwo górskie. Jak bije serce kolarza IP: *.vbc.pl 01.09.10, 16:32
        Rekalma polara? A pomiar mocy Srt, a Garmin?
      • Gość: kk nierzetelny artykul , A gdzie Garmin SUNTO Timex? IP: *.multimo.pl 01.09.10, 17:12
        nie mam problemow zdrowotnych, rok temu EKG wymagane przez pracodawce, i mam
        tetno teraz 58 , elektronicznym ale dobrym pulsometrem sprawdzane, . artykul
        nierzetelny gdzie konkurencyjene urzadzenia Garmin, sunto, Timex
      • Gość: betoff.com.pl Kolarstwo górskie. Jak bije serce kolarza IP: *.rev.km-net.pl 01.09.10, 17:17
        betoff.com.pl
      • Gość: strug Kolarstwo górskie. Jak bije serce kolarza IP: *.sieradz.vectranet.pl 01.09.10, 17:35
        Ja biegałem tylko 2 miesiące co 2-3 dni i mam teraz tętno
        spoczynkowe 54 uderzenia na minutę, kiedyś było 70
      • Gość: c gdzie jest disclaimer gó...ana reklama? IP: *.chello.pl 01.09.10, 18:00
      • Gość: crom Kolarstwo górskie. Jak bije serce kolarza IP: *.147.246.94.ip4.artcom.pl 01.09.10, 18:10
        panie dziennikarzu
        jak sponsor placi za material trzeba sie przylozyc
        byl taki kolarz miguel indurain
        mistrz swiata i olimpijski w jezdzie na czas
        pieciokrotny zwyciezca tdf
        dwukrotny giro
        absolutny fenomen sportu i kolarstwa
        jego tetno spoczynkowe to 29 uderzen na minute
        wiec prosze sie zajac jakas inna dziedzina
        moze straszenie szpakow w sadzie?

pzdr.
      • ben-oni Kolarstwo górskie. Jak bije serce kolarza 01.09.10, 18:45
        Największą tajemnicą kolarzy zawodowych jest nie EKG ale wyniki analizy moczu
        i krwi. ;-)
      • kaseja Pulsometr 03.09.10, 22:57
        Polar RS800X jest genialnym pulsometrem - jak widać mnogość paramatrów doceniają zawodowcy. Można kupić to urządzenie z odbiornikiem GPS co teraz jest modne, ale i wygodne. Jak chcecie dowiedzieć się więcej to zapraszam do sklepu: www.ergo-sklep.pl

Pzdr!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka