Gość: heh IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 17:19 Astmatycy na farmakodopingu startować mogą to czemu on nie? Skoro świat poszedł tak daleko że zdrowy nie może wygrac z kaleką, to brnijmy dalej w absurdy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: houdini Lekkoatletyka. Rekord Pistoriusa, rosną szanse ... IP: *.compower.pl 24.03.11, 18:23 Bjoergen pobiegnie na swoich kijkach, szykuja sie ekscytujace zawody. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: typ71 Re: Lekkoatletyka. Rekord Pistoriusa, rosną szans IP: *.internetia.net.pl 24.03.11, 18:25 dokladnie. to samo chcialem napisac. jak ktos nie ma nog to nie biega, jak ktos sie dusi podczas biegu to nie biega. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: 100 lat z tylu Tylko w Polsce... IP: 12.149.9.* 24.03.11, 18:32 ... ludzie bez nog nie biegaja. Polska to zacofany kraj matolkow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fdgh Re: Tylko w Polsce... IP: *.toya.net.pl 24.03.11, 20:00 Nie tylko nie biegają ale przez lata nie wychodzą z własnego domu. Za granicą niepełnosprawnych jest dużo na ulicach i dobrze. Mam nadzieję, że zobaczymy Oscara na Igrzyskach :) Odpowiedz Link Zgłoś
meth.p Re: Tylko w Polsce... 24.03.11, 21:47 Gość portalu: fdgh napisał(a): > Nie tylko nie biegają ale przez lata nie wychodzą z własnego domu. Za granicą n > iepełnosprawnych jest dużo na ulicach i dobrze. Mam nadzieję, że zobaczymy Osca > ra na Igrzyskach :) A co ma fakt, ze w Polsce niepelnosprawni to temat tabu do tego, ze sport przez polityczna poprawnosc robi sie nieuczciwy. Pozwolmy w takim razie na wszelaka forme dopingu. Lewicowcy sie beda wzruszac jak cyborg pierwszy przebiegnie mete, ale z biegiem to niewiele bedzie mialo wspolnego. Odpowiedz Link Zgłoś
7_of_9 Lekkoatletyka. Rekord Pistoriusa, rosną szanse ... 24.03.11, 18:30 Jak zdobedzie złoto, to Bjorgen każe sobie amputować nogi. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: myslacy rozumuiem ze w takim wypadku inni biegacze tez mog IP: *.acn.waw.pl 24.03.11, 18:34 rozumuiem ze w takim wypadku inni biegacze tez moga sobie pozakladac rozne dodatki na nogi? skoro on moze to dlaczego inni by nie mogli bo co bo on nog nie ma? a co to obchodzi innych biegaczy? jak ktos moze sobie cos zalozyc to i 2 moze sobie cos zalozyc jasne i proste. niech bolt sobie zalozy tez na nogi jakies super nowoczesne sprezyny i rekord na setke to bedzie 7s a przepraszam czy jak ten gosc sobie zamontuje roli z napedem spalinowym to tez bedzie mogl startowac? gdzie sa jakies zapisy co moze byc zalozone a co nie? bo skoro on takie zaklada to ja poprosze rolki z napedem spalinowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Virgo Re: Lekkoatletyka. Rekord Pistoriusa, rosną szans IP: *.echostar.pl 24.03.11, 18:34 nie powinien startować. skąd mamy wiedzieć, że ze swoimi nogami tak samo dobry? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozśmieszona Kiedy wreszcie kategorie "sport zdrowych" IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.11, 18:40 bez żadnego "leczenia " środkami farmakologicznymi a sport dla chorych "ze wspomaganiem" lekami, protezami, itd. Pora znormalnieć i umożliwić zdrowym równa walkę o medale. To juz karykatura sportu gdy zdrowy sportowiec wyczynowy przegrywa z kims chorym Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: si Re: Lekkoatletyka. Rekord Pistoriusa, rosną szans IP: *.era.pl 24.03.11, 18:42 Mnie dziwi, że może startować i w olimpiadzie i w paraolimpiadzie... Może niech się określi czy jest pełnosprawny czy niepełnosprawny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paw Re: Lekkoatletyka. Rekord Pistoriusa, rosną szans IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.11, 19:06 To samo mnie uderzyło. W takim razie ja chcę wystartować na paraolimpiadzie, mimo że jestem zdrowy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sprawiedliwy Re: Lekkoatletyka. Rekord Pistoriusa, rosną szans IP: *.wroclaw.mm.pl 24.03.11, 23:30 Gość portalu: paw napisał(a): > To samo mnie uderzyło. W takim razie ja chcę wystartować na paraolimpiadzie, m > imo że jestem zdrowy. Masz rację, z tym , że na pewno nie jesteś zdrowy. To nic do Ciebie - po prostu nie ma ludzi 100% zdrowych. Każdy na coś tam choruje nawet jak o tym nie wie i "czuje się dobrze". Więc - popieram - każdy powinien starować w obu typach olimpiad, jeśli tylko się zakwalifikuje a najlepiej po prostu zlikwidować podział na olimpiadę "zwykłą" i paraolimpiadę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: megalopsychos Nie-niepełnosprawni, ale Nad-sprawni. IP: *.internetia.net.pl 24.03.11, 19:14 Rozwój techniki pozwoli niedługo na dość łatwe przekraczanie bardzo wielu psychofizycznych barier, mowa więc nie tylko o bieganiu, czy podnoszeniu ciężarów, ale także rozwiązywaniu zadań logicznych, szybkości czytania i wielości zapamiętywania. W ten sposób zrodzi się nam specyficzny "nad"-człowiek, HOMO TECHNIKUS, którego "nad" nie bedzie miało nic wspólnego z nietzscheańską konstrukcją (nad=poza, poza dobrem i złem), tylko czysto ilościowo będzie wyrazem przekroczenia wszelkich samo-tylko-cielesnych możliwości człowieka. (a propos, człowiek w swej cielesności także nie jest czymś kiedyś raz na zawsze stworzonym, ale czymś kulturowo ewouującym: wpływ wiedzy na temat rozwoju mięśni, sposoby odżywiania, status poszczególnych aspetków ciała (np. wytrzymałość nad siłę, albo gibkość nad szywność)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mistrzu Lekkoatletyka. Rekord Pistoriusa, rosną szanse ... IP: *.internetdsl.tpnet.pl 24.03.11, 19:15 Niech jeszcze dopie... astmą to poprawi rekord świata. Uczczą to przedstawieniem baletowym tancerzy na wózkach z towarzyszeniem orkiestry głuchoniemych muzyków. Odpowiedz Link Zgłoś
c-leg do: mistrzu (i innych niepelnosprawnych umyslowo) 24.03.11, 20:44 Gość portalu: mistrzu napisał(a): > ...Uczczą to przedstawieniem baletowym... www.youtube.com/watch?v=LnLVRQCjh8c Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Lekkoatletyka. Rekord Pistoriusa, rosną szanse ... IP: *.toya.net.pl 24.03.11, 20:22 Przecież on nie będzie czuł zmęczenia w nogach... Więc teoretycznie będzie miał większe szanse niż inni. Po coś są paraolimpiady. Nie róbmy precedensów, jestem zdrowy i z chęcią pójde na paraolimpiadę żeby wygrać. Odpowiedz Link Zgłoś
olias Lekkoatletyka. Rekord Pistoriusa, rosną szanse ... 24.03.11, 20:42 co dalej? obcinanie zbednych kończyn? sztuczne płuca ze wspomaganiem? (co rozwiąże problem astmatyczek). kiedyś wyjmie się flaki i żołądek, karmić można dożylnie gotową mieszanką Odpowiedz Link Zgłoś
radon13 Obłęd ! 24.03.11, 20:54 Toz nastepni sobie odetną nogi jeśli sie oakze że na tych spreżynach jetz znacznie szybciej ! Dokad idziecie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smegma88 Parodia! IP: *.dynamic.chello.pl 24.03.11, 21:08 Czekam na kolesia z motorkiem w dvpie. Odpowiedz Link Zgłoś
czterdziestyiczwarty Lekkoatletyka. Rekord Pistoriusa, rosną szanse ... 24.03.11, 21:40 Chocby nie wiadomo jakie protezy (czy inne ich namiastki) uzywali niepelnosprawni do uprawiania sportu ,a przy tym osiagali wyniki porownywalne lub nawet lepsze od zdrowych sportowcow to fakt ten nie zmienia w zaden sposob ich statusu. To sa nadal osoby te nie powinny byc dopuszczane do rywalizacji w zawodach sportowych dla osob zdrowych.To po prostu nie byloby (i nie jest ) uczciwe. Czyli np:Pistorius moze rywalizowac z innymi biegaczami uzywajacymi takie same protezy jak on ale nie powinien wystepowac w zawodach dla sportowcow ktorzy biegaja na wlasnych nogach (czyli bez pomocy protez).Chyba ,ze tylko w celu reklamowania tych protez na jakis pokazowych zawodach ale nie na IO lub MS lub w PS. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hui Lekkoatletyka. Rekord Pistoriusa, rosną szanse ... IP: *.adsl.inetia.pl 24.03.11, 21:42 Kuternoga niech startuje w Paraolimpiadzie!!! Lub olimpiadzie dla robotów!!! Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Lekkoatletyka. Rekord Pistoriusa, rosną szanse ... 24.03.11, 21:57 To znaczy, że ludzie bez rąk, albo samych dłoni mogą sobie sprawić metalowe protezy i walczyć na bokserskim ringu? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hehe Re: Lekkoat IP: *.dsl.bell.ca 24.03.11, 22:22 to nie fair ! nawet jakby nie mial nog od urodzenia albo nawet jak by nie mial...przyrodzenia - no wlasnie: gdyby wzial udzial w zawodach z tymi paniami co bija rekordy w dawaniu ciala to nikt by mu nie dorownal gdyby mial proteze zamiast swojego penisa choc raczej prawdopodobne ze one (te panie powiedzmy lekkich obyczajow albo mocnych wrazen) i tak by nie byly usatysfakcjonowane w mysl ruskiego powiedzenia (a wiekszosc tutaj na tym forum ruskich lubi wiec sie zgodza): wodki nie przepijesz,roboty nie przerobisz,baby nie przeruchasz Odpowiedz Link Zgłoś
jeruzalem51 Lekkoatletyka, bez sensu 24.03.11, 23:03 kolejny idiotyzm,facet nie biega na wlasnych nogach,dlaczego nie dopuscic inwalidow na wozkach itd.? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krz.... Lekkoatletyka. Rekord Pistoriusa, rosną szanse ... IP: *.hellnet.pl 24.03.11, 23:14 Skoro astmatyczki zdobywają medale olimpijkie i mistrzostw świata zarzywając preparaty które zdrowych skazywałyby na banicję ze świata sportu to nie widzę przeszkód aby Oscar niemógł startować na olimiadzie. Sport jest bowiem równie chory na pieniądze, pineniądze i jeszcze raz pieniądze. Odpowiedz Link Zgłoś
ulanzalasem Lekkoatletyka. Rekord Pistoriusa, rosną szanse ... 25.03.11, 00:04 Po co sie ograniczac, w kolarstwie zacznijmy stosowac silniki w rowerach...czemu nie :> I tak co roku kilku wpada po badaniach :P Odpowiedz Link Zgłoś
4v rozwiązanie jest bardzo proste i do niego należy 25.03.11, 03:04 rozwiązanie jest bardzo proste i do niego należy przyszłość. sport AMATORSKI = sport bez jakichkolwiek wspomagaczy. sport ZAWODOWY - dozwolone jest wszystko. i ludzie ocenią, co wolą oglądać. pewne dyscypliny (sporty walki, być może kolarstwo i tenis) - będą woleli oglądać cyborgów. a w innych, pozostaną normalni ludzie. i te dyscypliny, w których lud wybierze cyborgi -> z Igrzysk Olimpijskich WON. niech sobie robią gale, niech sobie robią nawet mistrzostwa świata. byle tylko na Igrzyskach Olimpijskich tego nie było. już teraz tenis czy boks czy piłka nożna to jest parodia na IO. więc lepiej niech zupełnie zniknie. i niech sobie będzie sama dla siebie, i niech walczą cyborgi, mutanty i androidy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rameo Lekkoatletyka. Rekord Pistoriusa, rosną szanse ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 08:43 Pytanie powstaje zasadnicze (nie mam czasu na sprawdzanie, więc liczę na redaktorów skoro rozpowszechniają takie info): Jakie kontr-testy (jak zwał tak zwał) przeprowadził ten Pan i czego dowodzą? Powinny dowodzić przede wszystkim tego, że Pan na protezach (nadam mu nick PP, dla wygody) nie osiągnie jakiejkolwiek przewagi nad "zdrowymi" rywalami co już z założenia jest bzdurą (włókna węglowe" nie męczą się jak "włókna mięśniowe":-)!, gdyż pełnosprawny sportowiec do ukończenia biegu wykorzystuje ciało, które podlega treningowemu reżimowi i innym wyrzeczeniom. Pisanie o tym, że wilelu sportowców startuje będąc nie w pełni zdrowym zapewne można podeprzeć faktami. Jednak, aby być do końca sprawiedliwym należy podkreślić, że (na szczęście a może już tylko do czasu...?) owi sportowcy nie stymulują organizmu, ciała żadnymi zabronionymi środkami (przemilczmy astmę norweską) i co ważne jasno określają swój status jako "zawodnika zdrowego" (poza wyjątkami). Nie mam absolutnie żadnych uprzedzeń wobec ludzi "niepełnosprawnych", każdy z nas znajduje jakieś miejsce w życiu i próbuje w nim pokonywać bariery spełniać swoje marzenia. Pozostawmy jednak sport ludziom a nie gabinetom lekarskim (coraz trudniej), technice (prawie niemożliwe), rynkowi i jego komercji (już za późno). Coraz bardziej przypomina mi to film science-fiction(serial), w którym maszyny zastępują człowieka, aby "szołmastgołon!!! Jestem kibicem z krwi i kości, sport od zawsze daje mi radość i szczęściem moim jest fakt, że wychowałem się w idei ducha sportu (przynajmniej tak go odbierałem). Nie mogę zrozumieć, dlaczego w obecnych strukturach ta dyscyplina życia (pewnie jak wiele) musi zostać sprowadzona do roli konia napędzającego pieniądz przy jednoczesnej "demoralizacji-degradacji" podstawowych wartości. I choć niegdyś może praktykowano z podobnymi rozwiązaniami to człowiek jakoś nie ekscytował (przepływ informacji?) się tym a i zainteresowani (sportowcy, fachowcy) po czasie byli sprowadzani na ziemię (NRD, Bułgaria itp.) Obecnie świat zaczyny się z podobnymi sprawami godzić, oswajać...zgroza! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rameo Lekkoatletyka. Rekord Pistoriusa, rosną szanse ... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.03.11, 08:54 Być może jestem na to za mało "inteligentny" ale nadejście "homo technikusa" wcale mnie nie cieszy. Za to czuję sie jakoś tak lepiej kiedy wiem, że jestem człowiekiem i nim pozostanę... Jak będą odczuwać, myśleć, cieszyć się homo technikusy? Nijak i choćby dla tego powinniśmy korzystać z życia po ludzku! Odpowiedz Link Zgłoś