Forum Sport Sport
ZMIEŃ
    IP: 168.143.112.* 27.02.02, 23:19
    *TRIVIA*

Który gracz popisał się ostatnio "nietypowym" triple-
    double będącym notabene pierwszym triple-double w
    karierze tego gracza? Nie powiem co wchodziło w skład
    triple-double, ale jeżeli dodam że jedna z części
    składowych tego osiągnięcia była najwyższym wynikiem w
    karierze tego gracza to od razu powinniście wiedzieć
    że dokonał tego ...

Proszę podać imię i naziwsko koszykarza oraz
    zidentyfikować ciąg liczb 10-17-10 :)
    Obserwuj wątek
      • Gość: LakerFan Re: trivia IP: *.chello.pl 28.02.02, 02:10
        Ben Wallace - 10 pkt., 17 zb., 10 blk.

co wygrałem? :-))))
        • Gość: trivia Re: trivia IP: 168.143.112.* 28.02.02, 12:58
          Gość portalu: LakerFan napisał(a):

> Ben Wallace - 10 pkt., 17 zb., 10 blk.
          >
          > co wygrałem? :-))))

Jak to co? Prawo do zadania kolejnego pytania. To
          pierwsze było proste, wymyśl trudniejsze :) Kto odpowie
          będzie miał prawo do zadania kolejnej zagadki i tak w
          koło Macieju.

No więc czekamy na trivia #2 :D

Pozdro
          • Gość: LakerFan Re: trivia IP: *.chello.pl 28.02.02, 13:49
            oki.

nie odbiegnę zbytnio od poprzedniego pytanie. moje będzie jednak dotyczyło
            quadruple-double. chodzi mi o dwa ostatnie takie osiągnięcia. kto i kiedy je
            odnotował? dla ułatwienia (?) dodam, że jedno z nich jest nietypowe i jego
            autor pewnie wolałby zaliczyć jedynie triple-double ;-)))

pozdro
            • Gość: LakerFan Re: trivia IP: *.chello.pl 28.02.02, 13:50
              no i oczywiście proszę podać zdobycze obu delikwentów
              • Gość: toms Re: trivia IP: *.cu.com.pl 28.02.02, 14:42
                teraz napisze troche po angielsku :-)))

The most recent was center David Robinson of the San Antonio Spurs. "The
                Admiral" had 34 points, 10 rebounds, 10 assists, and 10 blocks against the
                Detroit Pistons on February 17, 1994. The other three players are: Hakeem
                Olajuwon, Alvin Robertson, and Nate Thurmond.

On November 17, 2000, against the New York Knicks, guard Jason Kidd of the
                Phoenix Suns recorded a quadruple-double with a touch of negative in it: 18
                points, 10 assists, 12 rebounds, and . . . 14 turnovers!
                • Gość: LakerFan Re: trivia IP: *.chello.pl 28.02.02, 15:36
                  nawet źródło te same :-))))))

Twoja kolej
                  • Gość: toms Re: trivia IP: *.cu.com.pl 28.02.02, 16:26
                    jak ja zadam pytanie to i tak wszyscy beda wiedziec o jakiego gracza chodzi :-))
                    ale postaram sie zaraz cos wymyslec :-)
                    • Gość: toms Re: trivia IP: *.cu.com.pl 28.02.02, 16:38
                      moje pytanko teraz :-)
                      kto zdobyl najwiecej zbiorek ofensywnych w jednym meczu finalu NBA? :-)
              • Gość: Wilt Re: trivia IP: 195.117.2.* 01.03.02, 13:19
                Bawicie się w zagadki, chłopaki? Ja też mogę? ;-)

Na początek 2 pytanka:
                - Kto i kiedy ustanowił rekord punktów w 1 kwarcie meczu Finałów i jaki jest
                ten rekord?
                - A propos quadruple - double: kto ze znanych graczy (dla ułatwienia dodam, że
                to było w czasach, kiedy nie liczono bloków ani przechwytów, więc q.-d. nie
                mogły być oficjalnie rejestrowane) był tak obsesyjnym perfekcjonistą, że po
                meczu, w którym zdobył 44 pkt, 12 zb., 12 asyst i 10 bloków potrafił
                oświadczyć, że nie był zadowolony ze swojej gry?

Pzdr
                • Gość: toms Re: trivia IP: *.cu.com.pl 01.03.02, 13:29
                  Gość portalu: Wilt napisał(a):

> Bawicie się w zagadki, chłopaki? Ja też mogę? ;-)
                  >
                  > Na początek 2 pytanka:
                  > - Kto i kiedy ustanowił rekord punktów w 1 kwarcie meczu Finałów i jaki jest
                  > ten rekord?

chodzi tobie o pierwsza kwarte czy o jedna kwarte ?
                  jezeli chodzi o jedna kwarte to 25 pkt w 88 roku rzucił Isiah Thomas

> - A propos quadruple - double: kto ze znanych graczy (dla ułatwienia dodam, że
                  >
                  > to było w czasach, kiedy nie liczono bloków ani przechwytów, więc q.-d. nie
                  > mogły być oficjalnie rejestrowane) był tak obsesyjnym perfekcjonistą, że po
                  > meczu, w którym zdobył 44 pkt, 12 zb., 12 asyst i 10 bloków potrafił
                  > oświadczyć, że nie był zadowolony ze swojej gry?
                  Musisz cos sprecyzowac bo jak to sie stało ze nie liczono wtedy bloków a wiesz ze
                  mial 10 bloków ?
                  > Pzdr

• Gość: Wilt Re: trivia IP: 195.117.2.* 01.03.02, 13:39
                    Gość portalu: toms napisał(a):

> Gość portalu: Wilt napisał(a):
                    >
                    > > Bawicie się w zagadki, chłopaki? Ja też mogę? ;-)
                    > >
                    > > Na początek 2 pytanka:
                    > > - Kto i kiedy ustanowił rekord punktów w 1 kwarcie meczu Finałów i jaki j
                    > est
                    > > ten rekord?
                    >
                    > chodzi tobie o pierwsza kwarte czy o jedna kwarte ?
                    > jezeli chodzi o jedna kwarte to 25 pkt w 88 roku rzucił Isiah Thomas
                    >
                    >
                    > > - A propos quadruple - double: kto ze znanych graczy (dla ułatwienia doda
                    > m, że
                    > >
                    > > to było w czasach, kiedy nie liczono bloków ani przechwytów, więc q.-d. ni
                    > e
                    > > mogły być oficjalnie rejestrowane) był tak obsesyjnym perfekcjonistą, że p
                    > o
                    > > meczu, w którym zdobył 44 pkt, 12 zb., 12 asyst i 10 bloków potrafił
                    > > oświadczyć, że nie był zadowolony ze swojej gry?
                    > Musisz cos sprecyzowac bo jak to sie stało ze nie liczono wtedy bloków a wiesz
                    > ze
                    > mial 10 bloków ?
                    > > Pzdr
                    >

Brawo, w pierwszym pytaniu chodzi o Isiaha (to była JEDNA, OSTATNIA kwarta
                    meczu), natomiast co do drugiego; nie prowadzono wtedy oficjalnych statystyk
                    bloków czy zbiórek ofensywnych, co nie znaczy, że w ogóle ich nie liczono.
                    Zresztą i teraz (są od tego w klubach specjaliści) prowadzone są dziesiątki
                    statystyk wykraczających poza te oficjalne prowadzone przez NBA...

• Gość: Jiwol Re: trivia IP: 193.0.79.* 01.03.02, 15:56
                      Hmmm.... Sadzac po dosc wszechstronnych statystykach, mam dwoch faworytow.
                      Pierwszy, to Big O Robertson, ale nie wiem, czy byl on takze shotblockerem. Typ
                      drugi, to oczywiscie (nomen-omen) Wilt Chamberlain. Czy nie chodzi Ci czasem
                      wlasnie o niego, Wilt?:) Pozdro.
                      • Gość: Wilt Re: trivia IP: 195.117.2.* 01.03.02, 17:24

Nie, to nie Chamberlain (to by było za łatwe... ;-)) ani nawet Robertson. Mowa o
                        kimś innym, znanym ze swojego obsesyjnego nawet na tle innych wielkich graczy
                        dążenia do perfekcji. Poczekam jeszcze, może przez weekend ktoś zgadnie - dla
                        ułatwienia dodam, że sylwetka tego zawodnika wciąż funkcjonuje w świadomości
                        nawet tych, którzy nie bardzo o nim pamiętają... (tajemnicze, no nie? :-)).

Pzdr
                        • Gość: LB Re: trivia IP: 217.11.142.* 04.03.02, 10:15
                          Nie mam oczywiście zielonego pojęcia, ale ta "sylwetka", to może Jerry West?
                          Choć żeby miał 10 bloków? Ale może...

Pzdr,
                          LB
                          • Gość: LB Re: trivia IP: 217.11.142.* 04.03.02, 10:17
                            Sorry,
                            nie zauważyłem, że Morphie wcześniej wpadł na ten pomysł.

LB
      • Gość: toms Re: trivia IP: *.cu.com.pl 28.02.02, 12:02
        Ben Wallace...
        zaliczył 10 blokow 17 zbiorek i 10 pkt
        kurcze brakowalo mu tylko 9 asyst do Quadrupla!!
      • Gość: calagan Re: trivia IP: *.dhcp.adsl.tpnet.pl 28.02.02, 15:02
        Gość portalu: trivia napisał(a):

> *TRIVIA*
        >
        > Który gracz popisał się ostatnio "nietypowym" triple-
        > double będącym notabene pierwszym triple-double w
        > karierze tego gracza? Nie powiem co wchodziło w skład
        > triple-double, ale jeżeli dodam że jedna z części
        > składowych tego osiągnięcia była najwyższym wynikiem w
        > karierze tego gracza to od razu powinniście wiedzieć
        > że dokonał tego ...
        >
        > Proszę podać imię i naziwsko koszykarza oraz
        > zidentyfikować ciąg liczb 10-17-10 :)

Odpowiedzi sa zle. Ale pasuja do liczb. Nietypowe Triple mial w zeszlym sezonie
        Kidd. Punkty, asysty i ...straty. Dokladnych danych nie pamietam, i niechce mi
        sie szukac

• Gość: Morphie Re: trivia IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 02.03.02, 18:48
          'że sylwetka tego zawodnika wciąż funkcjonuje w świadomości nawet tych, którzy
          nie bardzo o nie pamiętają... (tajemnicze, no nie? :-)).'

Wilt - chodzi o Westa?
          • Gość: Wilt Morphie i LB wygrali... IP: 195.117.2.* 05.03.02, 15:13
            ...pralkę "Frania", sokowirówkę i samochód Daewoo Lanos - do wyboru (uprzedzam,
            że sokowiówka jest tylko jedna; nie pobijcie się o nią! ;-)) Wspomnienie o
            sylwetce podziałało (a już, pesymista, myślałem, że mało kto pamięta, kogo
            uwidoczniono na godle NBA...). Trochę też utrudniłem odpowiedź przez pominięcie
            informacji, że na te 44 pkt., oprócz 16 z 17 rzutów z gry, składało się 12
            wolnych, wszystkie trafione-więc raczej nie mogło chodzić o Chamberlaina... ;-)
            A co do Westa, "Original Mr Clutch"; rzeczywiście, największe wrażenie robi w
            jego przypadku te 10 bloków; przy wzroście 188 cm! Ale gdyby prowadzono wtedy
            dzisiejsze oficjalne statystyki, to quadruple - doubles West miałby więcej -
            tyle że z przechwytami zamiast bloków. Ponieważ West zagrał przez kawałek
            sezonu 73/74, mamy w jego przypadku oficjalny ślad statystyczny, inaczej niż u
            Wilta w przypadku bloków. Otóż, jak wiadomo, przechwyty to domena młodszych
            graczy, którym łatwiej się szybko ruszać. Tymczasem Jerry, w wieku 35 - 36 lat,
            przy końcu kariery i trapiony przez ciągłe kontuzje (rozegrał tylko 31 spotkań
            w regular season, mimo to zostając wybrany do All-Star Game, i 1 w play offs),
            osiągnął średnią 2,6 przechwytu (która np. w zeszłym sezonie dawałaby 1.
            miejsce w klasyfikacji), w tym 10 przechwytów w 1 meczu (o ile wiem, tylko 1
            raz w historii odnotowano lepszy wynik!). Dlatego uważam, że gdyby od początku
            kariery Westa liczono przechwyty, byłby w nich najlepszy w historii, a triple -
            doubles i quadruple doubles uzbierałby o wiele więcej...

Następna zagadka; wymień przynajmniej 2 znanych zawodników (ja w tej chwili
            przypominam sobie co najmniej 3, więc jest w czym wybierać) z ksywkami wziętymi
            od bohaterów filmów. Sponsor jest uczciwy i niczego na sto procent nie obiecuje
            (wiadomo, kryzys, dziura budżetowa itd.), ale być może wśród nagród znajdzie
            się...taak, Daewoo Nubira!

Pzdr
            • Gość: Morphie Re: Morphie i LB wygrali... IP: *.i.tania.siec.osiedlowa.z.firmy.provider.pl 05.03.02, 15:30
              LB bierz wszystko, bierz sokowirowke i Daewoo, ale Frania jest moja!
              a Wilt odpowiedz na Twoje pytanie:
              Pat 'King Kong' Ewing
              Reggie 'E.T' Miller
              • Gość: LB Re: Morphie i LB wygrali... IP: 217.11.142.* 05.03.02, 16:01
                To ja biorę sokowirówkę.
                Daewoo - za żadne skarby. Wole jeździć autobusami.
                A Franię już mam. Dzwudziestoletnią :-))))

LB
              • Gość: Wilt Re: Morphie i LB wygrali... IP: 195.117.2.* 06.03.02, 16:25

Reggiego nazywali "E.T."? Kompletnie wyleciało mi z głowy ;-).

Co do odpowiedzi; oczywiście jako taka jest dobra, ale zapomniałem zaznaczyć, że
                chodziło mi o graczy, którzy już zakończyli kariery (dla ułatwienia; 3 Hall of
                Famers, z czego 2 z tytułem mistrzowskim - i to niejednym). Morphie; odpowiedz
                jeszcze na to, O.K.? Wygrasz aż 2 Daewoo - obecne i to, którego nie chciał LB
                (pozdrawiam): takiej stajni nie ma żaden polski milioner! :-)

A jeśli ktoś chce pytanie z zupełnie innej beczki: jaki amerykański trener jako
                jedyny zdobył mistrzostwo z 3 profesjonalnymi klubami? Czekamy na Wasze listy! ;-)

Pzdr
            • Gość: toms Re: Morphie i LB wygrali... IP: *.pl 05.03.02, 15:53

Ponieważ West zagrał przez kawałek
              > sezonu 73/74, mamy w jego przypadku oficjalny ślad statystyczny, inaczej niż u
              > Wilta w przypadku bloków. Otóż, jak wiadomo, przechwyty to domena młodszych
              > graczy, którym łatwiej się szybko ruszać. Tymczasem Jerry, w wieku 35 - 36 lat,
              >
              > przy końcu kariery i trapiony przez ciągłe kontuzje (rozegrał tylko 31 spotkań
              > w regular season, mimo to zostając wybrany do All-Star Game, i 1 w play offs),
              > osiągnął średnią 2,6 przechwytu (która np. w zeszłym sezonie dawałaby 1.
              > miejsce w klasyfikacji), w tym 10 przechwytów w 1 meczu (o ile wiem, tylko 1
              > raz w historii odnotowano lepszy wynik!).

11 przechwytow w meczu mial Kendall Gill i Larry Kenon
              10 przechwytow w meczu mialo 14 roznych zawodnikow
              pozdrawiam
              • Gość: Wilt Re: Morphie i LB wygrali... IP: 195.117.2.* 06.03.02, 16:30
                Racja, toms: sprawdziłem i oprócz Kenona jeszcze Gill zdobył 11 przechwytów -
                w 1999 r., którego zestawienie posiadane przeze mnie nie obejmowało. Ale tak
                poza tym; rozumiem, że nie polemizujesz przez to z moją oceną Westa? ;-)
                • Gość: toms Re: Morphie i LB wygrali... IP: *.pl 06.03.02, 16:59

> Racja, toms: sprawdziłem i oprócz Kenona jeszcze Gill zdobył 11 przechwytów -
                  > w 1999 r., którego zestawienie posiadane przeze mnie nie obejmowało. Ale tak
                  > poza tym; rozumiem, że nie polemizujesz przez to z moją oceną Westa? ;-)

Wilt z tobą zawsze i chetnie bede polemizował
                  a wiec do rzeczy !
                  Wnioskowanie na podstawie wyczynu z jednego sezonu i podpieranie sie argumentami
                  ze byl to ostatni sezon itp itd i ze West był juz w sile wieku
                  na tyle sensu co gdybyś wział ostatni sezon Chamberlaina i jego skutecznosc 72%
                  i analogicznie bys stwierdził ze taka skutecznosc Chamberlain miał gdy był juz
                  poza szczytem swoich mozliwosci i ze gdy byl mlodszy to na pewno mialby
                  skutecznosc i 90% !!!
                  ma to sens ???
                  jak dla mnie zadnego !
                  wystarczy podac przyklad Alvina Robertsoan ktry w statsytykach jest krolem
                  przechwytow i jako jedyny mial quadrupla z przechwytami ! ze udalo mu sie miec 10
                  przechwytow w meczu 4 razy w karierze ale wiecej juz nei dal rady po prosty jest
                  widocznie jakas granica mozliwosci zwlaszcza ze przechwyt to jest wynik w duzej
                  mierze bledu przeciwnika
                  tak wiec prosta estymacja na podstawie jednego osiagniecia z jednego meczu uwazma
                  ze w tym przypadku jest chybiona ....
                  • Gość: Wilt Re: Morphie i LB wygrali... IP: 195.117.2.* 06.03.02, 17:19

Zatem, toms (abstrahując od mojej ciekawości, czy aby nie uważasz się w
                    obowiązku ze mną polemizować o kimkolwiek bym nie napisał - bo zaczyna na to
                    wyglądać ;-)):
                    - porównanie przechwytów z celnością z gry jest wyjątkowo nietrafne, ponieważ:
                    - jak wspomniałem, królowanie w przechwytach to domena graczy młodych, i to w
                    takim stopniu jak żadna inna kategoria (porównaj sobie, w jakim wieku osiągali to
                    M. R. Richardson, Robertson, Stockton czy Jordan; szczególnie ostatni 2 są tu
                    pouczajacy, bo długo jeszcze królowali odpowiednio w asystach i w punktach,
                    podczas gdy ich wyniki w przechwytach już znacznie spadły); dlatego osiąganie
                    takich wyników jak West u samego schyłku kariery jest imponujące i musi budzić
                    szacunek,
                    - celność z gry w dużej mierze zalezy od liczby rzutów; dlatego Wiltowi było
                    łatwiej osiągnąć tak astronomiczną celność w 1972, niż w 1961 czy nawet 1967.
                    Oczywiście żadne podobne uwarunkowanie w przypadku przechwytów nie występuje.

- Poza tym, czy przeczytałeś wszystko co napisałem? Przecież oceniam wyniki
                    Jerry'ego nie na podstawie 1 meczu, ale wszystkich meczów, w których zdołał
                    zagrać w tym sezonie; których ukoronowaniem, owszem, był właśnie ten konkretny
                    mecz.
                    - I co właściwie ma do rzeczy odkrycie, że do przechwytów przyczyniają się błędy
                    przeciwnika; wtedy było z tym inaczej niż teraz?
                    • Gość: toms Re: Morphie i LB wygrali... IP: *.pl 06.03.02, 17:40
                      rozumie za na podstawie szczatkowych informacj na temat Alvina Robertsona np.
                      takich ze ma quadrupla z przechwytami, ze jest rekordzista pod wzgledem
                      przchwytow i ze mial 4 mecze w ktorych mial po 10 przechwytow to wiec jak
                      mowie majac tylko te informacje smiało bys stwierdzil Wilt ze na pewno
                      Robertson mial chociaz jeden mecz gdy mial wiecej niz 10 przechwytow ....
                      naturalnie taki wniosek jest błędny
                      chce ci tylko wykazać ze na podstawie takich szczatkowych informacji nie da sie
                      nic powiedziec na pewno ! a jedynie z duzym prawdopodobienstwem...
                      Co do Westa to zgadzam sie ze jest to imponujace osiagniecie ale daleki jestem
                      od rozciagania osiagniecia z ostatniego roku kariery na całą kariere i
                      konstruowanie na tej podstawie pewnych wniosków!
                      bo w ten sospob wystarczy wziasc jakiekolwiek dobre osiagniecie jakiekolwiek
                      gracza w ostatnim sezonie przeskalowac wg wieku tak jak to czynisz i bedziemy
                      mieli astronomiczne liczby ....
                      • Gość: Wilt Re: Morphie i LB wygrali... IP: 195.117.2.* 12.03.02, 08:44

Toms, zastanów się trochę, czego właściwie oczekujesz? Innych punktów już nie
                        poruszasz (rozumiem, że cię przekonałem...), natomiast upierasz się wciąż przy
                        tym, że nie można prognozować wyników Westa na podstawie tego jednego sezonu. Czy
                        ty w ogóle nie zapomniałeś aby, co to jest prognoza? Gdyby przechwyty liczono
                        choćby parę sezonów wcześniej, to musiałaby być już nie żadna prognoza, tylko
                        PEWNOŚĆ, bo Jerry osiągnąłby tę minimalną liczbę uprawniającą go do ujęcia w
                        rankingu i królowałby w klasyfikacji na średnią wszechczasów. Natomiast jeśli to
                        wszystko ma wciąż pozostać prognozą, to jest to – biorąc pod uwagę wszystkie ww.
                        argumenty - prognoza przynajmniej równie dobra, jak inne tu padłe; a chyba jednak
                        lepsza i pewniejsza od twojej, że Garnett w latach 60. osiągałby takie wyniki jak
                        Chamberlain ;-) – bo tam, oprócz twojej pewności, nie było i oczywiście być nie
                        mogło żadnego podbudowania statystycznego.
                        P.S. I mógłbyś wreszcie zauważyć, że praktycznie nie ma takich przypadków, w
                        których gracz w wieku rzędu 35 lat osiąga średnie (ale nie np. w celności, bo to
                        inna para kaloszy - celność może się zwiększać w miarę oddawania mniejszej liczby
                        rzutów) znacząco większe niż za młodu - a ja tak czy owak piszę w tej chwili
                        tylko i wyłącznie o Weście, nie rozciągając tego na inne wyjątkowe przypadki - z
                        których każdy trzeba by osobno rozważyć i uargumentować.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka